Kore'nin geleneksel içkisi, çeşitli tahılların
mayalanmasıyla yapılıyor. Ortaya çıkan ürünün tadında ve kokusunda belirleyici
olduğundan mayalama içki yapımının en hayati kısmı. İklime ve tahılın yetiştiği
bölgeye göre geleneksel içkiler çeşitlilik gösteriyor. Lezzeti artırmak için
içkiye çeşitli bitkiler ve meyveler de eklenebiliyor.
Makgeolli
(Geleneksel Pirinç Şarabı)
Makgeolli,
Kore'nin en bilinen geleneksel içkilerinden biri. Genellikle "sıradan
insanların içkisi" olarak anılan, süt rengindeki bu tatlı içecek son
zamanlarda gençler ve yabancı turistler arasında hızla yaygınlaştı. Alkol oranı
oldukça düşük (yüzde 6) ve aminoasitler, organik asitler ve B vitamini
açısından zengin. Makgeolli normalde
pirinçten yapılsa da siyah fasulye, darı, mısır veya tatlı patatesten yapılan
çeşitleri de bulunuyor.
'Yağmurlu
günlerde makgeolli
ve bindaetteok
(maş fasulyesi gözlemesi) ayrılmaz bir ikili. Kimchijeon (kimçi
gözlemesi) ve diğer gözleme çeşitleri,
makgeolli ile birlikte yenmesi önerilen diğer
mezeler.
Soju
Soju, Kore'nin en bilinen damıtılmış içkisi. Alkol oranı
hayli yüksek olmasına rağmen Koreliler
soju eşliğinde dost sohbetleri yapmaktan ve yeni arkadaşlar edinmekten
hoşlanıyor. "Şerefe" yerine "tek dikişte" demek ve
bardaktaki içkiyi bir seferde bitirmek âdettendir. Bardak boşalmadıkça içkiniz
tazelenmez.
Soju tüm yemeklerin
yanında içilebilir ama genellikle baharatlı deniz ürünleri güveci ya da Bossam
(yapraklı bir sebzeye sarılmış, buharda pişmiş domuz eti) gibi soslu yemeklerle
tüketilir.
Gahyangju (Çiçek Şarabı) ve
Gwasilju (Meyve Şarabı)
Çiçeklerden ve baharatlardan yapılan şaraba gahyangju, meyvelerden yapılan
şaraba ise gwasilju adı veriliyor. Gahyangju genellikle açelya, kasımpatı ve
lotus çiçeğinden yapılıyor, gwasilju yapımında ise bokbunja (Kore'ye özgü bir
tür siyah böğürtlen), maesil (Asya kayısısı) ve diğer meyveler kullanılıyor.
Kore'de pek çok bölgenin kendine özgü şarap markaları var. En ünlü çiçek
şarapları Myeoncheon'un dugyeongju'su (açelya şarabı) ve Asan'ın yeonyeopju'su
(lotus şarabı). En ünlü meyve şarapları ise Gochang'ın bokbunjaju'su (siyah
böğürtlen şarabı), Seul'ün munbaeju su (yabani armut şarabı) ve Jeonju’nun igangju’su
(armut ve zencefil şarabı).
Her ikisi de tatlı ve keskin tatlara sahip olduklarından gahyangju ve
gwasilju özellikle balık tava, patates gözlemesi ve pirinç kekleri gibi hafif
yiyeceklerin yanına daha çok yakışır
Yagyongju (Şifalı Şarap)
Çeşitli
şifalı bitkilerin mayalandırılmasıyla yapılan yagyongju kendine has bir tada ve
kokuya sahip olmasının yanı sıra makul düzeyde tüketildiğinde sağlığa da çok
faydalı. En bilinen şifalı şaraplar arasında Geumsan’dan insamju (ginseng
şarabı), Gimjae’den songsunju (çam iğnesi şarabı) ve Gyeryong’dan baegilju (100
gün şarabı) bulunuyor.
Bu
şarapların yanına meyve, pirinç kekleri ve Kore çörekleri çok yakışacağı gibi,
çiğ balık ve ızgara dana etiyle de tüketilmeleri mümkün.
Yerli Kore
Şarapları
Birleşmiş
Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, New York'ta büyükelçilere verilen bir
akşam yemeği davetinde dünyayı Kore şaraplarının lezzetiyle tanıştırdı. Resmi
kadeh kaldırmayla başlayarak yemek boyunca Kore'nin kırmızı ve beyaz şarapları
servis edildi. Kırmızı şaraplar özellikle ızgara dana eti, terbiyeli rozbif ve
sinseollo (Kore kraliyet mutfağından bir güveç) ile
içiliyor, beyaz şaraplar ise domuz eti, balık tava ve çiğ balıkla tercih
ediliyor.
Sansawon
Galerisi (İçki Müzesi)
Bu
müze, ziyaretçilere geleneksel şarap çeşitleri ve tarihi hakkında bilgi edinme
fırsatı sunuyor. Müzede aynı zamanda bu içkilerin nasıl yapıldığı da
gösteriliyor.
Telefon:
+82 31-531-9300
Web:www.sansawon.co.kr
Adres:
Hwahyeon-ri, Hwahyeon-myeon, Pocheon-si, Gyeonggi-do
Jeonju Kore Şarap Müzesi
Jeonju Hanok Köyü'nde açılan bu müze, ev yapımı
içki (gayangju) geleneğini sürdürmeyi amaçlıyor. Geleneksel ev yapımı içki kurslarının
yanı sıra müzede aynı zamanda soju, meyve likörü
(gwasiliju) ve diğer doğal
içkilerin yapımı için uygulamalı programlar bulunuyor.
Telefon: +82 63-287-6305
Web:http://urisul.net
Adres: Within Jeonju Hanok Village, Pungnam-dong, Wansan-gu,
Jeonju, Jeollabuk-do
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder