1 Şubat 2017 Çarşamba

Kore İçkileri

Kore'nin geleneksel içkisi, çeşitli tahılların mayalanmasıyla yapılıyor. Ortaya çıkan ürünün tadında ve kokusunda belirleyici olduğundan mayalama içki yapımının en hayati kısmı. İklime ve tahılın yetiştiği bölgeye göre geleneksel içkiler çeşitlilik gösteriyor. Lezzeti artırmak için içkiye çeşitli bitkiler ve meyveler de eklenebiliyor.



Makgeolli (Geleneksel Pirinç Şarabı)
Makgeolli, Kore'nin en bilinen geleneksel içkilerinden biri. Genellikle "sıradan insanların içkisi" olarak anılan, süt rengindeki bu tatlı içecek son zamanlarda gençler ve yabancı turistler arasında hızla yaygınlaştı. Alkol oranı oldukça düşük (yüzde 6) ve aminoasitler, organik asitler ve B vitamini açısından zengin. Makgeolli normalde pirinçten yapılsa da siyah fasulye, darı, mısır veya tatlı patatesten yapılan çeşitleri de bulunuyor.
'Yağmurlu günlerde makgeolli ve bindaetteok (maş fasulyesi gözlemesi) ayrılmaz bir ikili. Kimchijeon (kimçi gözlemesi) ve diğer gözleme çeşitleri, makgeolli ile birlikte yenmesi önerilen diğer mezeler.



Soju
Soju, Kore'nin en bilinen damıtılmış içkisi. Alkol oranı hayli yüksek olmasına rağmen Koreliler soju eşliğinde dost sohbetleri yapmaktan ve yeni arkadaşlar edinmekten hoşlanıyor. "Şerefe" yerine "tek dikişte" demek ve bardaktaki içkiyi bir seferde bitirmek âdettendir. Bardak boşalmadıkça içkiniz tazelenmez.
Soju tüm yemeklerin yanında içilebilir ama genellikle baharatlı deniz ürünleri güveci ya da Bossam (yapraklı bir sebzeye sarılmış, buharda pişmiş domuz eti) gibi soslu yemeklerle tüketilir.


Gahyangju (Çiçek Şarabı) ve Gwasilju (Meyve Şarabı)
Çiçeklerden ve baharatlardan yapılan şaraba gahyangju, meyvelerden yapılan şaraba ise gwasilju adı veriliyor. Gahyangju genellikle açelya, kasımpatı ve lotus çiçeğinden yapılıyor, gwasilju yapımında ise bokbunja (Kore'ye özgü bir tür siyah böğürtlen), maesil (Asya kayısısı) ve diğer meyveler kullanılıyor. Kore'de pek çok bölgenin kendine özgü şarap markaları var. En ünlü çiçek şarapları Myeoncheon'un dugyeongju'su (açelya şarabı) ve Asan'ın yeonyeopju'su (lotus şarabı). En ünlü meyve şarapları ise Gochang'ın bokbunjaju'su (siyah böğürtlen şarabı), Seul'ün munbaeju su (yabani armut şarabı) ve Jeonju’nun igangju’su (armut ve zencefil şarabı).

Her ikisi de tatlı ve keskin tatlara sahip olduklarından gahyangju ve gwasilju özellikle balık tava, patates gözlemesi ve pirinç kekleri gibi hafif yiyeceklerin yanına daha çok yakışır



Yagyongju (Şifalı Şarap)
Çeşitli şifalı bitkilerin mayalandırılmasıyla yapılan yagyongju kendine has bir tada ve kokuya sahip olmasının yanı sıra makul düzeyde tüketildiğinde sağlığa da çok faydalı. En bilinen şifalı şaraplar arasında Geumsan’dan insamju (ginseng şarabı), Gimjae’den songsunju (çam iğnesi şarabı) ve Gyeryong’dan baegilju (100 gün şarabı) bulunuyor.
Bu şarapların yanına meyve, pirinç kekleri ve Kore çörekleri çok yakışacağı gibi, çiğ balık ve ızgara dana etiyle de tüketilmeleri mümkün.



Yerli Kore Şarapları
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, New York'ta büyükelçilere verilen bir akşam yemeği davetinde dünyayı Kore şaraplarının lezzetiyle tanıştırdı. Resmi kadeh kaldırmayla başlayarak yemek boyunca Kore'nin kırmızı ve beyaz şarapları servis edildi. Kırmızı şaraplar özellikle ızgara dana eti, terbiyeli rozbif ve sinseollo (Kore kraliyet mutfağından bir güveç) ile içiliyor, beyaz şaraplar ise domuz eti, balık tava ve çiğ balıkla tercih ediliyor.


Sansawon Galerisi (İçki Müzesi)
Bu müze, ziyaretçilere geleneksel şarap çeşitleri ve tarihi hakkında bilgi edinme fırsatı sunuyor. Müzede aynı zamanda bu içkilerin nasıl yapıldığı da gösteriliyor.
Telefon: +82 31-531-9300
Web:www.sansawon.co.kr
Adres: Hwahyeon-ri, Hwahyeon-myeon, Pocheon-si, Gyeonggi-do



Jeonju Kore Şarap Müzesi
Jeonju Hanok Köyü'nde açılan bu müze, ev yapımı içki (gayangju) geleneğini sürdürmeyi amaçlıyor. Geleneksel ev yapımı içki kurslarının yanı sıra müzede aynı zamanda soju, meyve likörü (gwasiliju) ve diğer doğal içkilerin yapımı için uygulamalı programlar bulunuyor.
Telefon: +82 63-287-6305  
Web:http://urisul.net
Adres: Within Jeonju Hanok Village, Pungnam-dong, Wansan-gu, Jeonju, Jeollabuk-do


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder