27 Şubat 2017 Pazartesi

G. Kore Tapınak Yemekleri

Sağlıklı olmanın sırrı: Ne kadar az yemek, o kadar çok fayda.

Görüş: "Tapınak yemeklerinin doğayla ters düşmemesi çok önemli. Mevsimlik doğal ürünler tercih ediliyor ve yapay olarak işlemden geçmiş malzemelerin kullanımı asgaride tutuluyor. Yemekler basit ve sade. Yiyebileceğimiz kadar pişiriyoruz, yemek artığına izin yok. Yemek için şükran duymalı, bir tek pirinç tanesinin bile yetişmesinde çiftçinin ve doğanın çektiği zahmeti asla aklımızdan çıkarmamalıyız.”



Mantar ve Sebze Sarma
Şitake mantarları, bambu filizleri, salatalık, yıldızpatı, aralya ve mevsime göre diğer mantarlar ve sebzeler pirinçle karıştırılıp sarılıyor. Bu tek lokmalık sarmalar koşturmaca halindeyken atıştırmak için ideal.



Deodeok ve Taze Sebzeler
Taze deodeok kökü ve sebzeler, çamfıstığı yağında çeşnilendiriliyor. Gevrek sebzeler, deodeok'un güzel kokusu ve çamfıstığı sosu bileşimi damak çatlatan bir lezzet.



Yeonipbap (Lotus Yaprağı Sarması)
Lotus yaprağının dayanıklı olması nedeniyle rahipler uzun yolculuklara çıkarken yanlarında bu yemeği götürürdü. Pirince fasulye, jujube (hünnap), kestane ve ginkgo cevizi katılıyor ve buharda pişiriliyor. Lotus yapraklarının pirincin içine işleyen özel aroması yemeğin lezzetini adeta ikiye katlıyor.



Şekerli Şitake Mantarı
Protein, B vitamini, mineral ve kalsiyum açısından zengin olan şitake mantarı yağda kızartılıyor ve tatlı sosta pişiriliyor.



Neungijuk (Neungi Mantarı Lapası)
Bu yabani mantarların keskin bir kokusu var, lapada kullanıldığında pirincin yumuşak tadı mantarın güçlü kokusunu dengeliyor.




Templestay, bir Kore Budist manastırında Budist rahiplerin hayatını tecrübe edebileceğiniz bir program. Genel olarak bu programlar; şafak sökmeden önce yapılan ayin, tapınak yemekleri yemek, gündelik işlere yardım etmek, çay içmek, meditasyon, mürekkep baskı ve lotus feneri yapmayı içeriyor. Ülke çapında 44 manastırda bu tür programlar var ve Kore Budizmi Jogye Mezhebi'nin web sitesi www.templestay.com ‘dan online rezervasyon yaptırtabiliyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder