Mezeler
Kore'de
yemeklerin yanında çok çeşitli mezeler ya da banchan
servis ediliyor. Pilav ve çorbalar ayrı kâselerde geliyor ama mezeler
paylaşılmak üzere masanın ortasına konuyor. Kore'nin her bölgesinde farklı
yabani bitkiler yetiştiğinden Kore mutfağında yüzlerce çeşit meze bulunuyor.
Gamjajeon (Patates
Gözlemesi) ve Hobakjeon (Kabak Gözlemesi)
Gamjajeon,
rendelenmiş patateslerin sarımsı kahverengiye dönene dek kızartılmasıyla
yapılan bir tür Kore gözlemesi. Damak tadına göre patatese rendelenmiş havuç ve
soğan da eklenebiliyor. Patates gözlemesinden biraz daha farklı yapılan
hobakjeon ince ince kesilmiş kabağın una ve yumurtaya bulanıp kızartılmasıyla
hazırlanıyor.
Gosarinamul (Eğreltiotu),
Chwinamul (Yıldızpatı) ve Dorajinamul (Çançiçeği Kökü)
Yabani
bitkiler ve sebzeler kavruluyor ve çeşitli soslar, baharatlarla harmanlanıyor.
Kavrulan ya da az pişirilen sebzelerin yanı sıra bazı sebzeler de çiğ servis
ediliyor.
Minariganghoe (Maydanozlu
Dana Eti)
Koreliler
minari'yi (Kore maydanozu) hem çiğ hem de pişmiş yiyor. Maydanoz et ve balık
yemeklerine özel bir lezzet katıyor. Minariganghoe, kavrulmuş maydanoz ile ince
kesilmiş dana eti, yumurta, turp gibi malzemelerin bağlanmasıyla yapılıyor.
Kore'ye özgü kırmızıbiber çeşnisi ve sirkeyle yapılan bir tür sosa batırılarak
yeniyor.
Galbijjim (Kısa Dana
Kaburga Kavurma)
Domuz
ya da dananın kısa kaburgası şalgam, kestane, havuç gibi sebzelerle ağır ateşte
pişiriliyor. Galbijjim'in pişme süresi uzun olduğundan etler yumuşacık ve
lezzetli oluyor.
Gulbi Gui (Izgara Sarı
Korbina)
Tuzlanıp
kurutulmuş korbinaya gulbi deniyor. Bu kurutulmuş balık ızgarada pişiriliyor ve
buharda pişmiş pilavla yenmesi öneriliyor.
Songi Sanjeok (Çam Mantarı
Şiş)
Şişe
dizilmiş et, deniz ürünleri ve sebzelere sanjeok deniyor. Songi sanjeok, sosta
bekletilmiş dana eti ve çam mantarlarıyla yapılıyor. Mantar ve dana eti
birbirine çok yakışmakla kalmıyor, aynı zamanda birbirlerinin lezzetini de
artırıyorlar.
Godeungeo Jorim (Soya
Sosunda Uskumru)
Uskumru
şalgam yatağına yerleştiriliyor ve soya sosu eklenerek kısık ateşte uzun süre
pişiriliyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder