9 Şubat 2017 Perşembe

G. Kore'de Mezeler

Mezeler
Kore'de yemeklerin yanında çok çeşitli mezeler ya da banchan servis ediliyor. Pilav ve çorbalar ayrı kâselerde geliyor ama mezeler paylaşılmak üzere masanın ortasına konuyor. Kore'nin her bölgesinde farklı yabani bitkiler yetiştiğinden Kore mutfağında yüzlerce çeşit meze bulunuyor.


Gamjajeon (Patates Gözlemesi) ve Hobakjeon (Kabak Gözlemesi)
Gamjajeon, rendelenmiş patateslerin sarımsı kahverengiye dönene dek kızartılmasıyla yapılan bir tür Kore gözlemesi. Damak tadına göre patatese rendelenmiş havuç ve soğan da eklenebiliyor. Patates gözlemesinden biraz daha farklı yapılan hobakjeon ince ince kesilmiş kabağın una ve yumurtaya bulanıp kızartılmasıyla hazırlanıyor.


Gosarinamul (Eğreltiotu), Chwinamul (Yıldızpatı) ve Dorajinamul (Çançiçeği Kökü)
Yabani bitkiler ve sebzeler kavruluyor ve çeşitli soslar, baharatlarla harmanlanıyor. Kavrulan ya da az pişirilen sebzelerin yanı sıra bazı sebzeler de çiğ servis ediliyor.


Minariganghoe (Maydanozlu Dana Eti)
Koreliler minari'yi (Kore maydanozu) hem çiğ hem de pişmiş yiyor. Maydanoz et ve balık yemeklerine özel bir lezzet katıyor. Minariganghoe, kavrulmuş maydanoz ile ince kesilmiş dana eti, yumurta, turp gibi malzemelerin bağlanmasıyla yapılıyor. Kore'ye özgü kırmızıbiber çeşnisi ve sirkeyle yapılan bir tür sosa batırılarak yeniyor.


Galbijjim (Kısa Dana Kaburga Kavurma)
Domuz ya da dananın kısa kaburgası şalgam, kestane, havuç gibi sebzelerle ağır ateşte pişiriliyor. Galbijjim'in pişme süresi uzun olduğundan etler yumuşacık ve lezzetli oluyor.


Gulbi Gui (Izgara Sarı Korbina)
Tuzlanıp kurutulmuş korbinaya gulbi deniyor. Bu kurutulmuş balık ızgarada pişiriliyor ve buharda pişmiş pilavla yenmesi öneriliyor.


Songi Sanjeok (Çam Mantarı Şiş)
Şişe dizilmiş et, deniz ürünleri ve sebzelere sanjeok deniyor. Songi sanjeok, sosta bekletilmiş dana eti ve çam mantarlarıyla yapılıyor. Mantar ve dana eti birbirine çok yakışmakla kalmıyor, aynı zamanda birbirlerinin lezzetini de artırıyorlar.


Godeungeo Jorim (Soya Sosunda Uskumru)
Uskumru şalgam yatağına yerleştiriliyor ve soya sosu eklenerek kısık ateşte uzun süre pişiriliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder