23 Şubat 2017 Perşembe

G. Kore Çorbalar, Yemekler ve Güveçler

Guk ya da tang da denen Kore çorbaları çeşitli malzemelerin aynı tencerede pişirilmesiyle yapılıyor. Jjigae ve jeongol da çorbaya benziyor ama jjigae daha az sulu yemek ve jeongol ise masada pişen et ve sebze güveçlerine verilen isim.


Kimçi Jjigae (Kimçi Yemeği)
Kimçi jjigae'nin ana malzemesi dinlendirilmiş kimçi; isteğe göre domuz, dana, uskumru, tonbalığı ya da başka bir et eklenebiliyor. Ardından jjigae'den güzel bir koku yayılana kadar hepsi birlikte pişiriliyor.


Doenjang Jjigae (Soya Ezmesi Yemeği)
Doenjang jjigae, balkabağı, tofu ve isteğe göre eklenen diğer sebzelerle pişiriliyor, ardından soya ezmesi ile lezzetlendiriliyor.


Miyeokguk (Yosun Çorbası)
Miyeokguk, yıl boyunca iyi şans ve sağlık getirdiğine inanıldığı için aynı zamanda "doğum günü çorbası" ya da hamilelik ve doğum sırasında kaybedilen besinleri geri kazandırdığı söylendiği için "loğusa çorbası" olarak biliniyor. Vücudu toksinlerden arındırdığı bilinen su yosunu bu çorbada dana eti, midye, deniz kulağı ya da isteğe göre başka malzemelerle pişiriliyor.


Sundubu Jjigae (Baharatlı Yumuşak Tofu Güveci)
Sundubu normal tofudan çok daha yumuşak. Deniztarağı ya da domuz eti ve çeşitli sebzelerle pişiriliyor, ardından Kore pul biberiyle lezzetlendiriliyor.


Beoseat Jeongol (Mantar Güveç)
Mantarlar, sebzeler ye terbiyeli dana ya da tavuk eti suda pişiriliyor. Jeongol aslında bir saray yemeği ve normalde masanın üzerinde, ızgaralı bir ocakta yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder