Guk
ya da tang da denen Kore çorbaları çeşitli malzemelerin aynı tencerede
pişirilmesiyle yapılıyor. Jjigae
ve jeongol da çorbaya benziyor
ama jjigae daha az sulu yemek ve
jeongol ise masada pişen et ve sebze güveçlerine verilen isim.
Kimçi Jjigae (Kimçi Yemeği)
Kimçi jjigae'nin ana malzemesi dinlendirilmiş
kimçi; isteğe göre domuz, dana, uskumru, tonbalığı ya da başka bir et
eklenebiliyor. Ardından jjigae'den
güzel bir koku yayılana kadar hepsi birlikte pişiriliyor.
Doenjang Jjigae (Soya Ezmesi Yemeği)
Doenjang jjigae, balkabağı, tofu ve
isteğe göre eklenen diğer sebzelerle pişiriliyor, ardından soya ezmesi ile
lezzetlendiriliyor.
Miyeokguk (Yosun Çorbası)
Miyeokguk, yıl boyunca iyi şans ve sağlık
getirdiğine inanıldığı için aynı zamanda "doğum günü çorbası" ya da
hamilelik ve doğum sırasında kaybedilen besinleri geri kazandırdığı söylendiği
için "loğusa çorbası" olarak biliniyor. Vücudu toksinlerden
arındırdığı bilinen su yosunu bu çorbada dana eti, midye, deniz kulağı ya da
isteğe göre başka malzemelerle pişiriliyor.
Sundubu
Jjigae (Baharatlı
Yumuşak Tofu Güveci)
Sundubu normal tofudan çok daha
yumuşak. Deniztarağı ya da domuz eti ve çeşitli sebzelerle pişiriliyor,
ardından Kore pul biberiyle lezzetlendiriliyor.
Beoseat
Jeongol
(Mantar Güveç)
Mantarlar,
sebzeler ye terbiyeli dana ya
da tavuk eti suda pişiriliyor. Jeongol
aslında bir saray yemeği ve normalde masanın üzerinde, ızgaralı bir
ocakta yapılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder