Tepsi
içinde gelen çay ve kurabiyelere
dagwasang deniyor ve normalde çay tepsisi yemeğin bitiminde
getiriliyor. Misafirlere ikram edildiği gibi atıştırmalık olarak da
yenebiliyor. Çaylar ve kurabiyeler mevsime göre değişiklik gösteriyor.
Sonbahar, kış ve ilkbahar mevsiminde çeşitli kurabiyeler ve çöreklerin yanında
sıcak çay servis ediliyor. Yazın ise kurabiye ve çöreklere soğuk meyve suları
ve taze meyveler eşlik ediyor.
Gangjeong (Şekerli Pirinç Keki)
Geleneksel törenlerde mutlaka
bulunan gangjeong yapışkan
pirinç hamuruna ya da fasulye tozuna çeşitli renkler eklenerek yapılıyor.
Hangwa
Başlangıçta
jogwa diye adlandırılan hangwa, geleneksel kurabiyelerin genel adı. Geçmişte
kurabiyeler meyve şeklinde yapılıyordu.
Dasik (Çay Kurabiyesi)
Genellikle
çayla birlikte sunulan
dasik göz alıcı renklerde
hazırlanıyor. Hamuru kavrulmuş tahıl unundan, geleneksel şifalı bitkilerden,
çiçek tozundan ve baldan yapılıyor, ardından hepsi aynı şekilde görünsün diye
tteoksal denen dasik kalıbına
bastırılıyor.
Yakgwa (Ballı Hamur Kızartması)
En
bilinen Kore kurabiyelerinden biri olan yakgwa yumuşacık ve kelimenin tam
anlamıyla ağızda eriyen bir tatlı. Un, bal, susamyağı ve şarap karışımıyla
hazırlanan hamur, yağda kızartılmadan önce kurabiye kalıbına bastırılıyor ya da
kare kare kesiliyor, ardından bala bandırılıyor.
Maejakgwa (Zencefilli Kurabiye)
Çıtır
çıtır olan bu tatlı kurabiyeyi hazırlamak için un tuz ve zencefil suyuyla
yoğrulan hamur küçük şeritler halinde kesiliyor. Her bir dikdörtgen şeridin
ortasına çizik atılıyor, ardından dış kısımlar kıvrılarak ortadaki bu
çiziklerin içinden geçiriliyor. Sonra yağda hafifçe kızartılıp balla
kaplanıyor.
Hangaone
(Hangwa Kültür Müzesi)
Müze geleneksel Kore kurabiyelerinin yapımı hakkında bilgi veriyor ve aynı
zamanda hangwa'nın tarihi,
yapımında kullanılan kap kaçak ve bölgesel özellikler sergileniyor.
Telefon: +82
31 -533-8121
Web: www.hangaone.com
Adres:
520 Sanjeong-ri, Yeongbuk-myeon, Pocheon-si, Gyeonggi-do Province
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder