21 Şubat 2017 Salı

G. Kore Pastalar

Tepsi içinde gelen çay ve kurabiyelere dagwasang deniyor ve normalde çay tepsisi yemeğin bitiminde getiriliyor. Misafirlere ikram edildiği gibi atıştırmalık olarak da yenebiliyor. Çaylar ve kurabiyeler mevsime göre değişiklik gösteriyor. Sonbahar, kış ve ilkbahar mevsiminde çeşitli kurabiyeler ve çöreklerin yanında sıcak çay servis ediliyor. Yazın ise kurabiye ve çöreklere soğuk meyve suları ve taze meyveler eşlik ediyor.


Gangjeong (Şekerli Pirinç Keki)
Geleneksel törenlerde mutlaka bulunan gangjeong yapışkan pirinç hamuruna ya da fasulye tozuna çeşitli renkler eklenerek yapılıyor.



Hangwa
Başlangıçta jogwa diye adlandırılan hangwa, geleneksel kurabiyelerin genel adı. Geçmişte kurabiyeler meyve şeklinde yapılıyordu.



Dasik (Çay Kurabiyesi)
Genellikle çayla birlikte sunulan dasik göz alıcı renklerde hazırlanıyor. Hamuru kavrulmuş tahıl unundan, geleneksel şifalı bitkilerden, çiçek tozundan ve baldan yapılıyor, ardından hepsi aynı şekilde görünsün diye tteoksal denen dasik kalıbına bastırılıyor.



Yakgwa (Ballı Hamur Kızartması)
En bilinen Kore kurabiyelerinden biri olan yakgwa yumuşacık ve kelimenin tam anlamıyla ağızda eriyen bir tatlı. Un, bal, susamyağı ve şarap karışımıyla hazırlanan hamur, yağda kızartılmadan önce kurabiye kalıbına bastırılıyor ya da kare kare kesiliyor, ardından bala bandırılıyor.



Maejakgwa (Zencefilli Kurabiye)
Çıtır çıtır olan bu tatlı kurabiyeyi hazırlamak için un tuz ve zencefil suyuyla yoğrulan hamur küçük şeritler halinde kesiliyor. Her bir dikdörtgen şeridin ortasına çizik atılıyor, ardından dış kısımlar kıvrılarak ortadaki bu çiziklerin içinden geçiriliyor. Sonra yağda hafifçe kızartılıp balla kaplanıyor.



Hangaone (Hangwa Kültür Müzesi)
Müze geleneksel Kore kurabiyelerinin yapımı hakkında bilgi veriyor ve aynı zamanda hangwa'nın tarihi, yapımında kullanılan kap kaçak ve bölgesel özellikler sergileniyor.
Telefon: +82 31 -533-8121
Web: www.hangaone.com  
Adres: 520 Sanjeong-ri, Yeongbuk-myeon, Pocheon-si, Gyeonggi-do Province


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder