14 Şubat 2017 Salı

G. Kore Sokak Lezzetleri



Eomuk (Balık Köftesi)
Eomuk bir çubuğa diziliyor ve turp, ançüez, suyosunu ve başka malzemelerle haşlanıyor. Özellikle soğuk loş günlerinin gözde yiyeceği.



İnjeolmi (Fasulye Tozuna Bulanmış Pirinç Keki) 
Bu dikdörtgen pirinç kekleri hemen önünüzde, yapışkan pirinçten yapılıyor ve ardından fasulye tozuyla kaplanıyor. Eğer pirinç keki yapanlara rastlarsanız dövme işlemini yapmak için izin isteyebilirsiniz. Böylece tattığınız lezzetin yanı sıra eve dönüşte eğlenceli bir anınız olur.



Ggultarae (Ballı Pişmaniye) 
Gözde saray tatlılarından olan ggultarae, sekiz gün dinlendirilen malt baldan yapılıyor. Avuç içi kadar bal maltı elle çekilerek uzatılıyor, tel tel oluyor, ta ki bal 16 bin tel oluşturana kadar. Bu lezzeti tatmak kadar yapımını izlemek de zevkli. İçine çamfıstığı, yerfıstığı ya da ceviz dolduruluyor.



Gimbap (Yosuna Sarılmış Pirinç), Tteokbokki (Baharatlı Pirinç Keki) ve Sundae (Kore Sosisi)  
Gimbap, tteokbokki ve sundae, Kore'nin en gözde atıştırmalıkları. Özellikle de Jongno 5-ga'daki tteokbokki, lezzetiyle ünlü.



Hotteok (Şekerli Krep)
Hotteok yuvarlak ve şekerli bir tür krep. Hamurun içine dövülmüş yerfıstığı ve esmer şeker dolduruluyor, tavada kızartılıyor.



Gunbam (Kestane Kebap) 
Jongno sokakları, kestane pişirmek için gerekli donanıma sahip el arabalarında kestane satan satıcılarla dolu. Soğuk kış günlerinde tatlı kokusuyla sıcacık kestane büyük bir keyif.



Tteok Kochi (Şişte Pirinç Keki) ve Şişte Patates Cipsi 
Şişe geçirilmiş yiyecekler Myeong-dong'da çok popüler. Hotteok ve Tteokkochi için, garaetteok (pirinç keki çubukları) üzerine Kore kırmızıbiber çeşnisi sürülüyor. Şişte patates cipsi ise patateslerin spiral şeklinde bir çubuğa dizilmesiyle yapılıyor.



Japchaechalba 
Japchae (domuz eti, sebze ve balık köftesi), pirinç ve balkabağı bulamacına batırılıp yağda kızartılıyor. Sakızımsı ve yağ tadı vermeyen bir yiyecek.



Twigim (Mücver)  
Camekânlı yiyecek arabalarında satılan mücver çeşitlerine twigim adı veriliyor. Tatlı patates, kalamar, karides, sebzeler ve diğer malzemelerin yumurtalı bulamaca batırılıp yağda kızartılmasıyla yapılıyor.



Taco (Meksika Böreği)
Meksika taco'ları Hongik Üniversitesi civarında her geçen gün biraz daha popüler hale geliyor. Üstüne marul, maydanoz ve başka malzemeler eklenmiş kıymalı ya da tavuklu taco’nun tadına doyum olmuyor.



Dak Kochi (Tavuk Şiş) 
Ewha Kadınlar Üniversitesi'nin önündeki cadde, tavuk şişleri ve gochujang’a (Kore kırmızıbiber çeşnisi) bandırılmış pirinç kekleriyle meşhur.



Şişlenmiş Kokteyller
Hongik Üniversitesi etrafındaki caddeler yeni trendler yaratır, trendleri belirler. Burada içki bile sokak yiyeceği olabiliyor. Poşetlere ve plastik şişelere rengarenk kokteyller doldurulmuş.


2 yorum:

  1. Çok güzel bir yazı. Teşekkürler. Bununla beraber, Sundae resmi yanlış. Sundae inek veya domuz sakatatına doldurulmuş pirinç ve ince erişte gibi malzemelerin olduğu, yanında ciğer gibi yan ürünlerin de verildiği bir yiyecektir. Servis edilirken dilim dilim kesilir.

    Yukarıda koyduğunuz resim Korelilerin "corndog" dediği başka bir yiyeceğe ait. Corndog üstü kızarmış patates kaplı ile çubukta sosis. O da çok lezizdir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geri bildiriminiz için teşekkür ederim. Eğer elinizde resim varsa gönderir misiniz düzeltme yapayım.

      Sil