Genel olarak Kore'de pirinç ana yemek olarak
tüketiliyor ama zaman zaman pirinçten çeşitli kekler de yapılıyor.
Törenlerde, ulusal bayramlarda ve doğum günlerinde pirinç kekleri sofraların
değişmez unsuru. Keklerin ana malzemesi elbette beyaz pirinç unu ama misk otu,
kırmızı fasulye, jujube (hünnap), fasulye ve kestane gibi malzemeler de
ekleniyor.
Hwajeon (Çiçek Keki)
Hwajeon, yapışkan pirinç hamurunun yağda kızartılmasıyla yapılıyor. Küçük parçalara ayrılan hamura yassı ve yuvarlak bir şekil veriliyor, ardından üstü çiçeklerle süsleniyor. Süsleme için kullanılan çiçekler mevsime göre değişiyor. Baharda açelya, yazın gül ve horozibiği, sonbaharda krizantem tercih ediliyor. Kışın ise çiçek yerine jujube (hünnap) ve misk otu kullanılıyor.
Sirutteok (Buharda Pişmiş Pirinç Keki)
Bu
kekin temel malzemeleri beyaz pirinç ve ufalanmış kırmızı fasulye. Kore
geleneklerine göre kırmızı fasulye kötü ruhları ve kötü şansı kovuyor, bu
yüzden dini törenlerde ve aile toplantılarında sofralarda mutlaka siritteok
bulunuyor.
Injeolmi (Fasulye Tozuyla Kaplanmış Pirinç Keki)
Injeolmi,
buharda pişmiş yapışkan pirinç ununun iyice yapışkan hale gelene kadar
dövülmesiyle yapılıyor. Ardından hamur bir ısırımlık parçalara bölünüyor ve
fasulye tozuna batırılıyor. Yumuşacık olan bu pirinç kekinin sindirimi de
kolay.
Baekseolgi (Kar Beyazı Pirinç Keki)
Baekseolgi yapılırken buğulama sırasında şekerli su
kullanılıyor. Eskiden aileler, çocuklarının 100. gününde ya da ilk doğum
günlerinde baekseolgi
yapıp dostlarına ve komşularına dağıtırmış. Bugün ise çeşitli kutlamalarda
sofralarda kendine yer buluyor.
Yaksik (Şifalı Yiyecek)
İçeriğinde sağlıklı malzemeler kullanıldığı için kelime anlamı
"şifalı yiyecek" olan yaksik, buharda pişmiş yapışkan pirince bal,
susamyağı, soya sosu ve çeşitli cevizlerin eklenmesiyle yapılıyor. Aynı zamanda
yakbap (şifalı
pirinç) de denen bu atıştırmalık, Kore'nin "yiyecek ve ilaç aynı kökten
yetişir," düşünce biçimine iyi bir örnek.
Gyeongdan (Pirinç Köftesi Keki)
Gyeongdan genellikle özel günlerde yapılıyor. Yapışkan pirinç
unu ya da mısır unuyla açılan hamur küçük toplar haline getiriliyor, ardından
bu toplar haşlanıp soya fasulyesi, kırmızı fasulye ve maş fasulyesi ununa
bulanıyor.
Jeungpyeon (Mayalı Pirinç Keki)
Pirinç
unu ve makgeolli ile
hamur yapılıyor ve mayalanmaya bırakılıyor. Bekleme esnasında oluşan maya
sebebiyle bu pirinç kekleri daha yumuşak oluyor ve daha uzun süre
saklanabiliyor. Jeungpyeon pofuduk
ve tatlı bir pirinç keki çeşidi.
Tteok Müzesi
Tteok
Müzesinde çeşitli pirinç kekleri ve pirinç keki yapımıyla ilgili malzemeler
sergileniyor. Ziyaretçiler müzenin ikinci ve üçüncü katlarını gezdikten sonra
birinci kattaki kafede pirinç keklerinin tadına da bakabiliyorlar.
Telefon:
+82 2-741-5447
Web: www.tkmuseum.or.kr
Adres:
164-2 Waryong-dong, Jongno- gu, Seul
Güzel Çay Müzesi
Bu
müzede Kore'nin geleneksel çayları ve çay fincanları sergileniyor. Müzenin
kafesinde ise dünyanın dört bir yanından 130 farklı çay çeşidi ile pastalar ve
Kore pirinç kekleri servis ediliyor.
Telefon:
+82 2-735-6678
Web: www.tmuseum.co.kr
Adres: Insadong'taki
Yechon Vadisi, Jongno-gu, Seul
Kore Çay Müzesi
Kore'nin
çay üretiminin merkezi olan Boseong'da bulunan müzede, Kore çay kültürünü
yansıtan eşyalar sergileniyor. Ziyaretçiler için çay seremonisi ve çay demleme
dersleri de düzenleniyor.
Telefon:
+82 61-852-0918
Web:www.koreateamuseum.kr
Adres: Boseong-eup,
Boseong-gun, Jeollanam-do
çok mükemmel bayıldım:)
YanıtlaSilTeşekkür ederim efendim :)
Sil