7 Şubat 2017 Salı

G. Kore Pirinç Kekleri

Genel olarak Kore'de pirinç ana yemek olarak tüketiliyor ama zaman zaman pirinçten çeşitli kekler de yapılıyor. Törenlerde, ulusal bayramlarda ve doğum günlerinde pirinç kekleri sofraların değişmez unsuru. Keklerin ana malzemesi elbette beyaz pirinç unu ama misk otu, kırmızı fasulye, jujube (hünnap), fasulye ve kestane gibi malzemeler de ekleniyor.



Hwajeon (Çiçek Keki)
Hwajeon, yapışkan pirinç hamurunun yağda kızartılmasıyla yapılıyor. Küçük parçalara ayrılan hamura yassı ve yuvarlak bir şekil veriliyor, ardından üstü çiçeklerle süsleniyor. Süsleme için kullanılan çiçekler mevsime göre değişiyor. Baharda açelya, yazın gül ve horozibiği, sonbaharda krizantem tercih ediliyor. Kışın ise çiçek yerine jujube (hünnap) ve misk otu kullanılıyor.


Sirutteok (Buharda Pişmiş Pirinç Keki)
Bu kekin temel malzemeleri beyaz pirinç ve ufalanmış kırmızı fasulye. Kore geleneklerine göre kırmızı fasulye kötü ruhları ve kötü şansı kovuyor, bu yüzden dini törenlerde ve aile toplantılarında sofralarda mutlaka siritteok bulunuyor.


Injeolmi (Fasulye Tozuyla Kaplanmış Pirinç Keki)
Injeolmi, buharda pişmiş yapışkan pirinç ununun iyice yapışkan hale gelene kadar dövülmesiyle yapılıyor. Ardından hamur bir ısırımlık parçalara bölünüyor ve fasulye tozuna batırılıyor. Yumuşacık olan bu pirinç kekinin sindirimi de kolay.


Baekseolgi (Kar Beyazı Pirinç Keki)
Baekseolgi yapılırken buğulama sırasında şekerli su kullanılıyor. Eskiden aileler, çocuklarının 100. gününde ya da ilk doğum günlerinde baekseolgi yapıp dostlarına ve komşularına dağıtırmış. Bugün ise çeşitli kutlamalarda sofralarda kendine yer buluyor.


Yaksik (Şifalı Yiyecek)
İçeriğinde sağlıklı malzemeler kullanıldığı için kelime anlamı "şifalı yiyecek" olan yaksik, buharda pişmiş yapışkan pirince bal, susamyağı, soya sosu ve çeşitli cevizlerin eklenmesiyle yapılıyor. Aynı zamanda yakbap (şifalı pirinç) de denen bu atıştırmalık, Kore'nin "yiyecek ve ilaç aynı kökten yetişir," düşünce biçimine iyi bir örnek.


Gyeongdan (Pirinç Köftesi Keki)
Gyeongdan genellikle özel günlerde yapılıyor. Yapışkan pirinç unu ya da mısır unuyla açılan hamur küçük toplar haline getiriliyor, ardından bu toplar haşlanıp soya fasulyesi, kırmızı fasulye ve maş fasulyesi ununa bulanıyor.


Jeungpyeon (Mayalı Pirinç Keki)
Pirinç unu ve makgeolli ile hamur yapılıyor ve mayalanmaya bırakılıyor. Bekleme esnasında oluşan maya sebebiyle bu pirinç kekleri daha yumuşak oluyor ve daha uzun süre saklanabiliyor. Jeungpyeon pofuduk ve tatlı bir pirinç keki çeşidi.


Tteok Müzesi
Tteok Müzesinde çeşitli pirinç kekleri ve pirinç keki yapımıyla ilgili malzemeler sergileniyor. Ziyaretçiler müzenin ikinci ve üçüncü katlarını gezdikten sonra birinci kattaki kafede pirinç keklerinin tadına da bakabiliyorlar.
Telefon: +82 2-741-5447
Web:  www.tkmuseum.or.kr
Adres: 164-2 Waryong-dong, Jongno- gu, Seul


Güzel Çay Müzesi
Bu müzede Kore'nin geleneksel çayları ve çay fincanları sergileniyor. Müzenin kafesinde ise dünyanın dört bir yanından 130 farklı çay çeşidi ile pastalar ve Kore pirinç kekleri servis ediliyor.
Telefon: +82 2-735-6678
Web: www.tmuseum.co.kr
Adres: Insadong'taki Yechon Vadisi, Jongno-gu, Seul


Kore Çay Müzesi
Kore'nin çay üretiminin merkezi olan Boseong'da bulunan müzede, Kore çay kültürünü yansıtan eşyalar sergileniyor. Ziyaretçiler için çay seremonisi ve çay demleme dersleri de düzenleniyor.
Telefon: +82 61-852-0918
Web:www.koreateamuseum.kr
Adres: Boseong-eup, Boseong-gun, Jeollanam-do




2 yorum: