Koreliler
geleneksel olarak yemeklerin lezzetinin ve kalitesinin büyük oranda kullanılan
baharatlara ve çeşnilere bağlı olduğuna inanıyor. Bu yüzden Kore evlerinin
sağlıklı ve en güzel yiyeceklerinden bazıları soya fasulyesi ezmesi, soya sosu,
Kore'ye özgü acı kırmızıbiber çeşnisi ve kimçi.
Kore
soslarının ve çeşnilerinin önemi, aralarında soya sosu, soya
fasulyesi ezmesi ve Kore kırmızıbiber çeşnisinin bulunduğu Kore sosları taze
baharatlarla ve çeşnilerle lezzetlendiriliyor. Kore'de en yaygın kullanılan
baharatlar ve çeşniler arasında soğan, sarımsak, taze soğan, zencefil,
susamyağı, öğütülmüş susam tuzu ve Kore pul biberi sayılabilir.
Soya
Fasulyesi
Soya fasulyesi, doenjang ın (soya ezmesi) temel
malzemesi ve protein de dahil olmak üzere pek çok besin içeriyor. Soya
fasulyesi aynı zamanda kanseri engellemeye yardımcı olan enzimler ve
kolesterolü düşüren E vitamini açısından zengin. Soya fasulyesi pirinçle
birlikte pişirilebiliyor, ezilebiliyor veya toz haline getirilebiliyor ya da
tofu yapılabiliyor.
Kore kırmızıbiberi
Kore kırmızıbiberi olmasaydı Kore yemekleri asla aynı lezzette olamazdı. Kore'nin acı kırmızıbiberi, gochujang’ın (Kore kırmızıbiber çeşnisi) ana malzemesi ve pek çok güveçle mezenin de en önemli malzemelerinden biri. Kore biberlerine kendilerine has o özel acı tadı kazandıran madde doğal bir ağrı kesici olmasının yanı sıra yağları da kırıyor. Bu özelliğiyle Kore biberleri kilo vermek için ideal.
Ganjang
Ganjang (soya sosu), soya
ezmesiyle aynı şekilde yapılıyor. Soya fasulyesine su ve tuz ekleniyor, iki ay
mayalanmaya bırakılıyor. Mayalanma işlemi sırasında aminoasitler ve laktik
asitler açığa çıkarak soya sosunu oluşturuyor. Ganjang çorbalarda ve güveçlerde
kullanılıyor, ayrıca çeşitli yemeklerin yanında dip sos olarak da kullanılıyor.
Doenjang
Doenjang (soya ezmesi) iki bin yıldan uzun süredir Kore'de
yaygın olarak tüketiliyor. Soya fasulyesi, tuz ve suyun, güneş ve rüzgâr gibi
doğal elementlerle birleşmesiyle yapılıyor. Doenjang ın kanseri engellemeye yardımcı olduğu bilimsel olarak
kanıdandı. Dünyanın dört bir yanından insanlar Kore'ye bu lezzetin tadına
varmaya geliyor. Soya ezmesi güveçlerde kullanılıyor ve taze dağ bitkilerine
katılıyor.
Gochujang (Kore kırmızıbiber çeşnisi), kurutulmuş Kore
kırmızıbiberi, tuz, su, mayalanmış soya fasulyesi ve yapışkan pirinç unundan
yapılıyor. Bu malzemeler tamamen karıştırılıyor, ardından tadının oturması için
bekletilerek mayalandırılıyor. Pek çok kişi pirince gochujang ve susamyağı eklemeyi tercih ediyor. Bu çeşni aynı zamanda
sebzeler için dip sos olarak da kullanılıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder