25 Ocak 2017 Çarşamba

Soslar ve Terbiyeler

Koreliler geleneksel olarak yemeklerin lezzetinin ve kalitesinin büyük oranda kullanılan baharatlara ve çeşnilere bağlı olduğuna inanıyor. Bu yüzden Kore evlerinin sağlıklı ve en güzel yiyeceklerinden bazıları soya fasulyesi ezmesi, soya sosu, Kore'ye özgü acı kırmızıbiber çeşnisi ve kimçi.

Kore soslarının ve çeşnilerinin önemi, aralarında soya sosu, soya fasulyesi ezmesi ve Kore kırmızıbiber çeşnisinin bulunduğu Kore sosları taze baharatlarla ve çeşnilerle lezzetlendiriliyor. Kore'de en yaygın kullanılan baharatlar ve çeşniler arasında soğan, sarımsak, taze soğan, zencefil, susamyağı, öğütülmüş susam tuzu ve Kore pul biberi sayılabilir.

Soya Fasulyesi  
Soya fasulyesi, doenjang ın (soya ezmesi) temel malzemesi ve protein de dahil olmak üzere pek çok besin içeriyor. Soya fasulyesi aynı zamanda kanseri engellemeye yardımcı olan enzimler ve kolesterolü düşüren E vitamini açısından zengin. Soya fasulyesi pirinçle birlikte pişirilebiliyor, ezilebiliyor veya toz haline geti­rilebiliyor ya da tofu yapılabiliyor.



Kore kırmızıbiberi
Kore kırmızıbiberi olmasaydı Kore yemekleri asla aynı lezzette olamazdı. Kore'nin acı kırmızıbiberi, gochujang’ın (Kore kırmızıbiber çeşnisi) ana malzemesi ve pek çok güveçle mezenin de en önemli malzemelerinden biri. Kore biberlerine kendilerine has o özel acı tadı kazandıran madde doğal bir ağrı kesici olmasının yanı sıra yağları da kırıyor. Bu özelliğiyle Kore biberleri kilo vermek için ideal.




Ganjang
Ganjang (soya sosu), soya ezmesiyle aynı şekilde yapılıyor. Soya fasulyesine su ve tuz ekleniyor, iki ay mayalanmaya bırakılıyor. Mayalanma işlemi sırasında aminoasitler ve laktik asitler açığa çıkarak soya sosunu oluşturuyor. Ganjang çorbalarda ve güveçlerde kullanılıyor, ayrıca çeşitli yemeklerin yanında dip sos olarak da kullanılıyor.



Doenjang
Doenjang (soya ezmesi) iki bin yıldan uzun süredir Kore'de yaygın olarak tüketiliyor. Soya fasulyesi, tuz ve suyun, güneş ve rüzgâr gibi doğal elementlerle birleşmesiyle yapılıyor. Doenjang ın kanseri engellemeye yardımcı olduğu bilimsel olarak kanıdandı. Dünyanın dört bir yanından insanlar Kore'ye bu lezzetin tadına varmaya geliyor. Soya ezmesi güveçlerde kullanılıyor ve taze dağ bitkilerine katılıyor.


Gochujang (Kore kırmızıbiber çeşnisi), kurutulmuş Kore kırmızıbiberi, tuz, su, mayalanmış soya fasulyesi ve yapışkan pirinç unundan yapılıyor. Bu malzemeler tamamen karıştırılıyor, ardından tadının oturması için bekletilerek mayalandırılıyor. Pek çok kişi pirince gochujang ve susamyağı eklemeyi tercih ediyor. Bu çeşni aynı zamanda sebzeler için dip sos olarak da kullanılıyor.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder