16 Şubat 2017 Perşembe

G. Kore Pazar Lezzetleri


Namdaemun Pazarı
Seul'un geleneksel pazarlarının önde gelenlerinden biri olan Namdeamun Pazarı’nın içinde bir sokak da lokantalara ve kafelere ayrılmış durumda. Sunduğu farklı lezzetlerle ünlü olan bu sokak, Korelilerin “jeong” dediği “muhabbeti” hissetmek için de ideal.

Ulaşım: Hoehyeon İstasyonu, Seoul Metrosu, Hat 4

► Özel tatlar: Yachae hotteok (sebzeli Kore gözlemesi), bibimbap (sebzeli ve etli pilav), jokbal (domuz paça), galchi jorim (kılkuyruk balığı yemeği), kalguksu (el yapımı erişte çorbası), sonmandu (el yapımı hamur köftesi)...


Gwangjang Pazarı
Mayak gimbap (bağımlılık yaratan Kore sarmaları), sundae (Kore sosisi) ve bindaetteok (maş fasulyesi gözlemesi), Gwangjang Pazarı'nın ünlü lezzetlerinden sadece birkaçı. Özellikle iş çıkışı saatlerinde küçük yiyecek tezgâhlarının başına toplanan çalışanlar, bindaetteok ve makgeolli (geleneksel pirinç şarabı) ile günün yorgunluğunu atmaya çalışır.

Ulaşım: Jongno 5-ga İstasyonu Çıkış 7 veya 8, Seul Metrosu Hat 1

► Özel tatlar: Mayak gimbap (bağımlılık yaratan Kore sarmalan), bibimbap (sebzeli ve etli pirinç), haemultang (baharatlı deniz ürünleri çorbası), jeon (geleneksel Kore gözlemesi) çeşitleri…


Busan Gukje Pazarı
Seul'un meşhur Namdaemun ve Gwangjang pazarları gibi Kore'nin diğer pek çok bölgesinin de kendine has geleneksel pazarları bulunuyor. Busan'daki Gukje Pazarı'nda farklı bölgelerdeki ürünlerden örnekler bulmak mümkün.

Ulaşım: Jagalchi İstasyonu. Busan Metrosu Hat 1

► Özel tatları: Hotteok (şekerli Kore krebi), kkulppang (balı ekmek), danpatjuk (barbunya lapası), dangmyeon guksu (baharatlı ince noodle)...


Daegu Seomun Pazarı
Daegu'nun en eski geleneksel pazarı olan Seomun Pazarı'nda ipek, saten, keten gibi kaliteli kumaşlar bulmak mümkün. Pazarda hanbok’un (geleneksel giysi) yanı sıra modern kıyafetler de satılıyor.

Ulaşım: Seomun Pazarı İstasyonu, Deagu Metrosu Hat 2

► Özel tatları: Napjak mandu (yassı mantı), yubu mandu (yağda kızarmış tofu köftesi), makchang (bumbar), kkonbori doenjang bibimbap (soya ezmeli, arpalı bibimbap yemeği), kaljebi (ev yapımı noodle ve hamur köftesi çorbası)...


Sokcho Turistik Balık Pazarı (Jungang Pazarı)
Burada tuzlanmış deniz ürünleri, Doğu Denizi'nin yakınlardaki sularında avlanmış taze balık ile sebze ve meyvelerin yanı sıra Gangwon bölgesine has çeşitli ürünleri bulmak mümkün. Jungang Pazarı (Merkez Pazar) olarak da bilinen bu pazar, tüm doğu kıyısından gelen ürünleri kapsıyor.

Ulaşım: Sokcho Ekspres Otobüs Terminali'nden otobüsle 10 dakika mesafede.

► Özel tatları: Dakgangjeong (tatlı soslu kızarmış tavuk), susu bukkumi (sarı gözlemesi), gamja ongsimi (patates köfteli çorba), ojingeo sundae (doldurulmuş kalamar), saengseon hoe (dilimlenmiş çiğ balık)...


Jeju Dongmun Geleneksel Pazar / Dongmun Balık Paza
Juju-si'de bulunan bu geleneksel pazarın tarihi çok eskilere dayanıyor ve adanın en büyük pazarı.

Ulaşım: Jeju Uluslararası Havalimanı'ndan taksiyle 10 dakika mesafede

► Özel tatları: Jejudo bingtteok (geleneksel Jejudo tarzı karabuğday gözleme dürüm), yachae hottoek (sebzeli Kore gözlemesi), dakttongjip kkochi twigim (yağda kızartılmış tavuk taşlık), gogi guksu (et noodle), sundae gukbap (pirinçli, Kore sosisi çorbası), saengseon hoe (dilimlenmiş çiğ balık)...



► Füzyon Mutfağı: Hanu Bulgogi Burger, Bulgalbi Burger, Sebzeli Pilavlı Bulgogi Burger
Ekmek yerine altta ve üstte sebzeli pilavla servis edilen Bulgogi Burger'den, Bulgalbi Burger’e, Doğu ve Batı lezzetlerini bir arada sunan yiyecekler de bulunuyor. Kore'deki fast food restoranlarının çoğunda bu Kore burgerlerini tatmanız mümkün.


► Füzyon Mutfağı: Soslu ve Pirinçli Tavuk Şnitzel, Fırında Tavuklu Pilav, Padak (Yeşil Soğanlı Tavuk)
Korelilerin büyük çoğunluğu tavuk yemeklerine düşkündür. Kore'de, geleneksel Kore mutfağına özgü bir şekilde acı ve baharatlı sosa bulanarak hazırlanan tavuğun yanı sıra fırında pişirilmiş ve daha hafif bir tada sahip tavuk yemekleri de bulabilirsiniz.


► Füzyon Mutfağı: Dakgalbi Pizza, Tteokgalbi Pizza
Kore'nin en gözde yemeklerinden bulgogi (Kore barbekü) ve dakgalbi (baharatlı ızgara tavuk) ile yapılan bu baharatlı ama aynı zamanda hafif pizzalar Korelilerin en çok tercih ettiği pizzalar. Tatlı sosla yapılan tteokgalbi (kısa kaburga) pizzası ise sadece Kore'de bulabileceğiniz bir lezzet.


► Füzyon Mutfağı: Peynirli, Tonbalıklı, Sade ve Kimçili Gimbab

Gimbab, pirinç ve çeşitli sebzelerin suyosununa sarılmasıyla yapılıyor. Aceleniz olduğunda ayaküstü yemek için ideal ve içine konacak malzemeleri kendiniz seçebiliyorsunuz. Tteokbokki (baharatlı pirinç keki), sıındae (Kore sosisi) ve twigim (mücver çeşitleri) ile birlikte gimbab da Kore'nin gözde fast food seçenekleri arasında.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder