Lapa ya
da juk, Kore'nin en eski yemeği. Su ve tahıl, bir ölçüye
beş-yedi ölçü oranında karıştırılıyor ve ağır ateşte uzun süre kaynatılıyor.
Kullanılan malzemeye göre pek çok lapa çeşidi bulunuyor. Juk yumuşak ve mideyi zorlamayan bir
yiyecek, aynı zamanda çok besleyici ve hastalar için ideal. Günümüzün
koşuşturması bol, hızlı temposunda juk kahvaltı olarak da iyi bir seçenek.
Jeonbokjuk (Denizkulaklı Pirinç Lapa)
Denizkulağıyla yapılan bu lapa protein açısından çok zengin. Pirinç lapasına taze denizkulakları ekleniyor ve yeşilimsi bir renk alana dek pişiriliyor.
Dakjuk (Tavuk Lapa)
Tavuk ve önceden ıslatılmış pirinç, tavuk suyunda pişiriliyor. Akıcı lapa ve tavuğun yumuşaklığı lezzeti artırıyor. Bu hazmı kolay yemek genç-yaşlı herkesin ağız tadına uygun. Özellikle de yediklerine özen gösterenler tarafından çok seviliyor.
Hobakjuk (Balkabaklı Lapa)
Hobakjuk
yaparken, buharda pişmiş balkabağı; kırmızı fasulye, barbunya ve yapışkan
(glutinous) pirinç toplarıyla haşlanıyor.
Patjuk (Kırmızı Fasulye Lapası)
Patjuk
kırmızı fasulyeyle yapılan kış gündönümü yemekleri arasında en gözde olanlardan
biri. Fasulyenin kırmızı renginin kötü ruhları kovduğuna inanılıyor. Patjuk'a
eklenen yapışkan pirinç topları elde yuvarlanırken insanlar yeni yıldan
dileklerde bulunuyor, iyi şans diliyorlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder