Gwangju, Jeollabuk-Do,
Jeollanam-Do
Honam Ovası'nın bereketli
toprakları Kore'nin güneyinde, Batı Denizi ve Güney Denizi arasında uzanıyor.
Taze ürünler açısından zengin olan bölge muhteşem yemekleriyle ünlü. Sosları ve
terbiyeleri ılıman iklim kuşağının özelliklerini yansıtırcasına
güçlü ve keskin.
JEONJU
/ Jeonju Bibimbap (Sebzeli ve Etli
Pilav)
Jeonju bibimbap öylesine gösterişli ve rengârenk süsleniyor ki
bu yemeğe bazen çiçek pilavı da deniyor. En önemli özelliği, pirincin et
suyunda pişirilmesi.
GWANGJU
/ Boribap Jeonsik (Arpa-Pirinç
Menüsü)
Gwangju Boribap jeonsik
menüsünde, geleneksel Kore sofrasına uygun olarak pek çok meze geliyor.
Mevsimlik yabani bitkilerle karıştırılan taze yapılmış arpa-pirinç pilavı, Gwangju'luların
bu sağlıklı ve lezzetli yemeği yediği şekilde, yeşil turp yapraklarına sarılarak
yeniliyor.
SUNCHEON
/ Jjangd dungeotang (Balık Güveç)
Bu baharatlı balık
güveç, Suncheon'un geniş çamur yataklarında yaşayan bir balık türü olan jjangddungeo ile (yerel halkın verdiği isim) yapılıyor.
DAMYANG
/ Daetongbap Jeonsik (Bambu Pirinci Menüsü)
Çeşitli tahıllarla
ve cevizlerle karıştırılan pirinç, bambu bir kapta pişiriliyor. Bambunun kokusu
pirincin içine işleyerek lezzeti artırıyor.
YEONGGWANG
/ Gulbi Jeongsik (San Korbina Fiks Menü)
Yeonggwang'in kurutulmuş san korbina balığı
türünün en iyi örneği kabul ediliyor. Bu fiks menüde pek çok mezenin yanı sıra
elbette ızgara gulbi sen-is ediliyor.
JEONGEUP / Sanchae
Jeonsik (Dağ Bitkileri Fiks Menü)
Sanchaejeonsik ile dağlardan gelen enerjiyi
deneyimleyebilirsiniz. Menüde, Jiri Dağı'nın vadilerinden toplanmış otuzdan
fazla yabani bitki var. Aralarında bambu filizi, eğreltiotu ve yıldızpatı da
bulunuyor.
BUAN / Baekhapjuk (Baekhap Deniztarağı Lapası)
Buan'daki Gyehwa
Adası deniztarağıyla ünlü. Taze beakhap deniztarakları
pirinçle haşlanıyor, susamyağı ve tuzla lezzetlendiriliyor.
NAMWON / Chueotang
(Çoprabalığı Çorbası)
Seomjin Nehri'nde yaşayan bu tatlı su balığının
eti didiliyor, çeşitli sebzeler ve soslar eklenerek pişiriliyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder