En
önemli Kore bayramları Seollal (ay takvimine göre
yılbaşı), Chuseok (Kore Şükran Günü)
ve Jeongwol Daeboreum (ay takvimine göre ilk dolunay). Seollal ve Chuseok'ta
aile üyeleri bir araya gelip bir ayinle atalarını anıyor ve yakın akrabalar
ziyaret ediliyor. En yaygın bayram yemekleri arasında, aynı zamanda yabancılar
arasında da çok popüler olan galbijjim
(dana kaburga), japchae (patates
noodle ve sebze kızartma), tteok
(pirinç kekleri) ve hangwa
(geleneksel kurabiyeler) sayılabilir. Ayrıca her bayramın günün anlamını
gösteren özel bir yiyeceği var.
Seollal – Tteokguk (Ay Yılbaşı, Ay
Takviminde 1 Ocak)
Ay
takvimine göre yılın ilk günü Kore'de yaygın olarak kutlanıyor. Adetlere göre
bu kutlamada tteokguk (pirinç
keki dilimlerinden yapılan, terbiye edilip kuşbaşı ya da şeritler halinde
kesilmiş dana eti ve yumurtayla süslenen geleneksel çorba) içiliyor. Yeni yılda
ilk iş olarak bir kâse tteokgıık
yemenin sizi bir yaş büyüttüğü söyleniyor.
Jeongwol Daeboreum – Ogokbap (İlk
Dolunay, Ay Takviminde 15 Ocak)
Yılın
ilk dolunayında, felaketleri önlemek ve kötü şansı def etmek, aynı zamanda da
yaklaşan baharı selamlamak için toplumu koruyan ruhlara ayinler düzenleniyor.
Yılın ilk ayında olduğundan bu günde aynı zamanda yeni yılla ilgili kararlar
alınıyor, dilekler dileniyor ve insanlar fal baktırıyorlar. Bu kutlamanın en
özel yemeği ogokbap. Bu yemek;
yapışkan pirinç, darı, kırmızı fasulye, yapışkan mısır ve siyah fasulyenin
buharda pişirilmesiyle yapılıyor. Ogokbap yemenin ömrü uzattığına ve yıl
boyunca sağlık getireceğine inanılıyor.
Chuseok – Songpyeon (Kore Şükran
Günü, Ay Takviminde 15 Ağustos)
Chuseok ziyafeti için meyveler
ve tahıllar bu dönemde hasat ediliyor. Chuseok'un
olmazsa olmaz yiyeceği ise yarımay şeklinde yapılan pirinç keki songpyeon. O yıl hasat edilen pirinç
iyice eziliyor, tuzlu suyla hamur haline getirilip dövülüyor. Bu hamurdan daha
sonra yarımay şeklinde küçük kekler yapılıyor ve içine susam, kestane ve
fasulye gibi malzemeler ekleniyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder