6 Mart 2017 Pazartesi

G. Kore Bayram Yemekleri

En önemli Kore bayramları Seollal (ay takvimine göre yılbaşı), Chuseok (Kore Şükran Günü) ve Jeongwol Daeboreum (ay takvimine göre ilk dolunay). Seollal ve Chuseok'ta aile üyeleri bir araya gelip bir ayinle atalarını anıyor ve yakın akrabalar ziyaret ediliyor. En yaygın bayram yemekleri arasında, aynı zamanda yabancılar arasında da çok popüler olan galbijjim (dana kaburga), japchae (patates noodle ve sebze kızartma), tteok (pirinç kekleri) ve hangwa (geleneksel kurabiyeler) sayılabilir. Ayrıca her bayramın günün anlamını gösteren özel bir yiyeceği var.


Seollal – Tteokguk (Ay Yılbaşı, Ay Takviminde 1 Ocak)
Ay takvimine göre yılın ilk günü Kore'de yaygın olarak kutlanıyor. Adetlere göre bu kutlamada tteokguk (pirinç keki dilimlerinden yapılan, terbiye edilip kuşbaşı ya da şeritler halinde kesilmiş dana eti ve yumurtayla süslenen geleneksel çorba) içiliyor. Yeni yılda ilk iş olarak bir kâse tteokgıık yemenin sizi bir yaş büyüttüğü söyleniyor.



Jeongwol Daeboreum – Ogokbap (İlk Dolunay, Ay Takviminde 15 Ocak)
Yılın ilk dolunayında, felaketleri önlemek ve kötü şansı def etmek, aynı zamanda da yaklaşan baharı selamlamak için toplumu koruyan ruhlara ayinler düzenleniyor. Yılın ilk ayında olduğundan bu günde aynı zamanda yeni yılla ilgili kararlar alınıyor, dilekler dileniyor ve insanlar fal baktırıyorlar. Bu kutlamanın en özel yemeği ogokbap. Bu yemek; yapışkan pirinç, darı, kırmızı fasulye, yapışkan mısır ve siyah fasulyenin buharda pişirilmesiyle yapılıyor. Ogokbap yemenin ömrü uzattığına ve yıl boyunca sağlık getireceğine inanılıyor.



Chuseok – Songpyeon (Kore Şükran Günü, Ay Takviminde 15 Ağustos)

Chuseok ziyafeti için meyveler ve tahıllar bu dönemde hasat ediliyor. Chuseok'un olmazsa olmaz yiyeceği ise yarımay şeklinde yapılan pirinç keki songpyeon. O yıl hasat edilen pirinç iyice eziliyor, tuzlu suyla hamur haline getirilip dövülüyor. Bu hamurdan daha sonra yarımay şeklinde küçük kekler yapılıyor ve içine susam, kestane ve fasulye gibi malzemeler ekleniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder