27 Mart 2017 Pazartesi

G. Kore Yöresel Lezzetler 5

Gangwon – Do
Gangwon ilinin büyük bölümü dağlık ve bölgede özellikle mısır, karabuğday ve patates Doğu kıyısında olduğundan deniz ürünleri açısından da zengin. Gangwon-do yemekleri, kullanılan malzemelerin doğal lezzetini vurgulayan bir sadeliğe sahip.

SOKCHO / Ojingeo Sundae (Kalamar Dolması)
Didilmiş domuz eti, kıyılmış biber, havuç, sarımsak ve diğer malzemeler karıştırılıyor, kalamarın içine dolduruluyor ve buharda pişiriliyor.

GANGNEUNG / Chodang Sundubu (Yumuşak Tofu)
Chodang'da yapılan sundubu lezzetiyle ünlü. Sade ya da soya sosuyla yenebiliyor.

YANGYANG / Songibap (Çam Mantarlı Pilav)
Bu ağız sulandıran yemekte son lokmasına kadar Yangyang çam mantarlarının sakızımsı ve çeşnili lezzetine varacaksınız.

CHUNCHEON / Dakgalbi (Baharatlı Tavuk Izgara)
Tavuk, baharatlı bir sosta terbiye ediliyor ve ardından çeşitli sebzeler, pirinç kekleri, tatlı patatesle birlikte, özel çelik bir tavada ızgara yapılıyor.

Jeju Özel Özerk İli (Jejudo Adası)
Herhangi bir adadan bekleyeceğiniz gibi Jeju adası da deniz ürünleri bakımından hayli zengin. Bunun yanı sıra fasulye, arpa, darı, karabuğday ve tatlıı patatesin bolca yetiştiği adanın mutfağını bu ürünler belirliyor. Kırsal kesimde Halla Dağı etrafında yetişen dağ bitkileri de yöresel yemeklerin önemli bir parçası. Ayrıca terbiyeler hafif, soslar ise az baharatlı.

SEOGWIPO / Okdom Gui (Izgara Pagrus Auratus [levreğe benzer pembe bir balık])
Balık güneşte yarım kurutulduktan sonra susamyağıyla ovulup ızgara yapılıyor. Yumuşak lezzetiyle tam bir damak ziyafeti.

JEJU / Heukdweji Gui (Izgara Yabandomuzu)
Terbiye edilmiş yabandomuzu kömür ateşinde ızgara yapılıyor, yumuşak bir et olmasının yanı sıra kolesterolü de düşük.


22 Mart 2017 Çarşamba

G. Kore Yöresel Lezzetler 4

Busan, Gyeongsangbuk-Do, Gyeongsangnam-Do
Bir tarafında Doğu Denizi, diğer tarafında Güney Denizi ile bu bölge deniz ürünleri açısından çok zengin ve Gimhae'nin bereketli toprakları da çok çeşitli tarım ürünleri sunuyor. Bu bölgede yemekler daha kırsal kesime özgü ve bol baharatlı.

BUSAN / Dongnae Pajeon (Pırasa / Yeşil Soğan Gözlemesi)
Gijang kasabası burada yetişen pırasalarla ve taze deniz ürünlerinin bolca bulunmasıyla meşhur. Her iki malzeme, tavada yapılan bu gözlemede mükemmel bir uyumla birleştiriliyor.


MASAN / Agujjim (Baharatlı Kelerbalığı Güveç)
Kelerbalığı baharatlı bir sosta terbiye ediliyor ve soya filiziyle pişiriliyor.


HADONG / Jaecheopguk (Kabuklu Su Ürünleri Çorbası)
Seomjin Nehri'den gelen kabuklular pırasayla birlikte haşlanıyor.


JINJU / Yukhoe Bibimbap (Dana Saşimi Bibimbap)
Jinju'da bibimbap, taze yabani bitkilerin dana saşimiyle (çiğ et) karıştırılmasıyla yapılıyor.


TONGYEONG / Chungmu Gimbap (Pirinçli Suyosunu Sarması)
Bir ısırımlık pirinçler suyosununa sarılıyor ve yanında şalgam, bebek ahtapot ve mevsim sebzeleriyle servis ediliyor.

GOEJAE / Meongge Bibimbap (Deniz Fıskiyesi [bir çeşit deniz hayvanı, tulumlular, tunicata] Bibimbap)
Bu eşsiz bibimbap’ta deniz fıskiyeleri; buharda pişmiş beyaz pirinç, ezilmiş deniz yosunu ve susamyağıyla servis ediliyor. Tazeliği ve kokusuyla deniz fıskiyesi bu yemeğin baş tacı.


YEONGDEOK, ULJIN / Daegejjim (Kar Yengeç Buğulama)
Taze kar yengeçleri hiçbir sos eklenmeden buharda pişirilir. Yeongdeok'un kar yengeçleri doğal lezzetiyle ve sulu olmasıyla ünlü.


ANDONG / Heotjesatbap (Geleneksel Andong Bibimbap)
Heotjesatbap ataları anmak için yapılan ayinlerin bir parçası. Ayinin ardından artan yemekler bibimbap gibi karıştırılıyor ve soya sosu ekleniyor.



20 Mart 2017 Pazartesi

G. Kore Yöresel Lezzetler 3

Gwangju, Jeollabuk-Do, Jeollanam-Do

Honam Ovası'nın bereketli toprakları Kore'nin güneyinde, Batı Denizi ve Güney Denizi arasında uzanıyor. Taze ürünler açısından zengin olan bölge muhteşem yemekleriyle ünlü. Sosları ve terbiyeleri ılıman iklim kuşağının özelliklerini yansıtırcasına güçlü ve keskin.



JEONJU / Jeonju Bibimbap (Sebzeli ve Etli Pilav)
Jeonju bibimbap öylesine gösterişli ve rengârenk süsleniyor ki bu yemeğe bazen çiçek pilavı da deniyor. En önemli özelliği, pirincin et suyunda pişirilmesi.



GWANGJU / Boribap Jeonsik (Arpa-Pirinç Menüsü)
Gwangju Boribap jeonsik menüsünde, geleneksel Kore sofrasına uygun olarak pek çok meze geliyor. Mevsimlik yabani bitkilerle karıştırılan taze yapılmış arpa-pirinç pilavı, Gwangju'luların bu sağlıklı ve lezzetli yemeği yediği şekilde, yeşil turp yapraklarına sarılarak yeniliyor.



SUNCHEON / Jjangd dungeotang (Balık Güveç)
Bu baharatlı balık güveç, Suncheon'un geniş çamur yataklarında yaşayan bir balık türü olan jjangddungeo ile (yerel halkın verdiği isim) yapılıyor.



DAMYANG / Daetongbap Jeonsik (Bambu Pirinci Menüsü)
Çeşitli tahıllarla ve cevizlerle karıştırılan pirinç, bambu bir kapta pişiriliyor. Bambunun kokusu pirincin içine işleyerek lezzeti artırıyor.



YEONGGWANG / Gulbi Jeongsik (San Korbina Fiks Menü)
Yeonggwang'in kurutulmuş san korbina balığı türünün en iyi örneği kabul ediliyor. Bu fiks menüde pek çok mezenin yanı sıra elbette ızgara gulbi sen-is ediliyor.



JEONGEUP / Sanchae Jeonsik (Dağ Bitkileri Fiks Menü)
Sanchaejeonsik ile dağlardan gelen enerjiyi deneyimleyebilirsiniz. Menüde, Jiri Dağı'nın vadilerinden toplanmış otuzdan fazla yabani bitki var. Aralarında bambu filizi, eğreltiotu ve yıldızpatı da bulunuyor.



BUAN / Baekhapjuk (Baekhap Deniztarağı Lapası)
Buan'daki Gyehwa Adası deniztarağıyla ünlü. Taze beakhap deniztarakları pirinçle haşlanıyor, susamyağı ve tuzla lezzetlendiriliyor.



NAMWON / Chueotang (Çoprabalığı Çorbası)

Seomjin Nehri'nde yaşayan bu tatlı su balığının eti didiliyor, çeşitli sebzeler ve soslar eklenerek pişiriliyor.

17 Mart 2017 Cuma

G. Kore Yöresel Lezzetler 2

Daejeon, Chungcheongbuk-Do, Chungcheöngnam-Do

Chungcheongbuk-do ve Chungcheongnam-do zengin tarım bölgeleri. Bu bölgelerde yemekler büyük porsiyonları, basitliği ve doğal lezzetleriyle dikkat çekiyor.


BUYEO / Yeonipbap (Lotus Yaprağı Sarması)
Bu çok özel yemek için, yapışkan pirinçle çeşitli tahıllar ve cevizler lotus yaprağına sarılıyor, ardından buğulama yapılıyor.



DANYANG / Ssogari Maeuntang (Baharatlı Çin Levreği Çorbası)
Güney Han Nehri, Çin levreği bakımından zengin. Bu baharatlı yemek, Danyang'ın meşhur sarımsağı ve karışık sebzelerle hazırlanıyor.



GEUMSAN / Samgyetang (Ginseng Tavuk Çorbası)
Bütün bir tavuğun içine yapışkan pirinç, ginseng, sarımsak ve diğer malzemeler dolduruluyor, düşük ısıda çok uzun süre pişiriliyor. Geumsan'ın ginsengi besin değerinin yüksek olmasıyla ünlü.



CHEONGJU / Olgaengiguk (Salyangoz Çorbası)
Olgaengi, Chungcheong şivesinde salyangoza verilen isim. Fasulye ezmesi, sarımsak ve yabani pırasayla yapılan bol baharatlı bir çorba olan olgaengiguk ise bölge mutfağının en ünlü lezzetlerinden biri.



DAEJEON / Dotorimukmari (Meşe Palamudu Jölesi Eriştesi)
Meşe palamudu jölesi erişte gibi şeritler halinde kesiliyor ve et suyunda servis ediliyor. Kalorisi çok düşük olduğundan çok sevilen bir diyet yemeği.



SEOCHEON / JeoneoGui (Izgara Tirsi Balığı)
Tirsi balığının doymamış yağ oranı yüksek ve kılçıkları da dahil tamamı yenebiliyor. Çok iyi bir kalsiyum kaynağı.



15 Mart 2017 Çarşamba

G. Kore Yöresel Lezzetler 1

Seul – Incheon – Gyeonggi Bölgesi

Seul, Joseon Hanedanlığı’nın başlangıcından beri (1392-1910) Kore'nin başkenti ve yemeklerinin çeşitliliği ve görkemiyle meşhur. Incheon deniz kenarında olduğundan deniz ürünleri mutfağında uzman. Tarıma elverişli geniş arazileriyle Gyeonggi-do ise sade ve sağlıklı yemekleriyle biliniyor.



SEUL / Seolleongtang (Kemik Çorbası)
Dananın farklı bölümlerinden etli kemiklerle yapılan, yumuşak içimli bir çorba. Pilavla servis ediliyor. Yanına meze olarak kimçi çok yakışıyor.



GWACHEON / Yuhwangori (Sülfürle Beslenmiş Ördek Fırın)
Ördekleri sülfürle beslemenin ördek etinin şifa verici özelliklerini artırdığı biliniyor. Yuhwangori için ördek, çömleklerin fırında pişirilmesiyle aynı prensiplere sadık kalınarak fırında kızartılıyor. Sonuç, neredeyse sıfır yağlı ve çok lezzetli bir yemek.



INCHEON / Jajangmyeon (Siyah Fasulye Soslu Erişte)
Jajangmyeon bir Çin yemeğinin Kore versiyonu. Sebzeler ve et, siyah fasulye ezmesiyle sote ediliyor, ardından bu sos eriştenin üzerine dökülüyor. Kökeni Incheon’daki Çin Mahallesi'ne dayanıyor ve bu yemek de en az Çin Mahallesi kadar eski.



ICHEON / Pirinç Menü
Icheon pirincinin kalitesiyle ünlü. Otuzdan fazla mezesiyle Icheon'un pirinç menüsü bir gurmenin bile damağını çatlatmaya yeter.



SUWON / Wang-galbi (Kaburga)
Büyük boy dana kaburgalar tatlı bir sosta terbiye edildikten sonra ızgara yapılıyor. Bu lezzet ikinci tabağı sipariş etmenize sebep olacak.



GAPYEONG / Megi Maeuntang (Baharatlı Yayınbalığı Güveci)
Gapyeong, antik çağlardan beri yayınbalığı açısından zengin olan Hongcheon Nehri ile Bukhan Nehri arasında yer alıyor. Balığın yumuşak eti ve yemeğin sıcak suyu en soğuk günlerde bile içinizi ısıtacak.


13 Mart 2017 Pazartesi

G. Kore Noodle (Erişte)

İtalyanların spagettisi, Japonların sobası, Vietnamlıların pirinç eriştesi... Dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin kendilerine has erişteleri var. İşte Kore'de en yaygın olanlardan bazıları.


Naengmyeon (Soğuk Karabuğday Eriştesi)
Et suyu ve sulu turp kimçi karıştırılarak, fotoğrafta görünen mulnaengmyeon'un suyu yapılıyor. Bibimnaengmyeon için ise baharatlı kırmızıbiber çeşnisi hazırlanıyor. Bir diğer soğuk noodle çeşidi olan hoenaengmyeon ise saşimiyle servis ediliyor.



Kongguksu (Soğuk Soya Sütünde Noodle)
Bu yemeği yapmak için soya fasulyelerinin önceden suda bekletilmesi, haşlanması, koyu kıvamlı soya suyu elde etmek için püre haline getirilmeden önce kabuklarının soyulması gerekiyor. Soya fasulyesi protein bakımından zengin olduğundan, Kore'de genellikle "tarlaların eti" olarak anılıyor. Dişe gelen noodle ve lezzetli soya suyunun mükemmel uyumuyla sağlıklı ve lezzetli bir yemek.



Kalguksu (El Yapımı Erişte)
Beyaz undan yapılan hamur ince ince kesiliyor. Ardından bu şeritler et, tavuk ya da ançüez suyunda haşlanıyor. Hamura ya da suya eklenen malzemelere bağlı olarak pek çok çeşit kalguksu bulunuyor ve bu yemek özellikle kış aylarında tercih ediliyor.