27 Şubat 2017 Pazartesi

G. Kore Tapınak Yemekleri

Sağlıklı olmanın sırrı: Ne kadar az yemek, o kadar çok fayda.

Görüş: "Tapınak yemeklerinin doğayla ters düşmemesi çok önemli. Mevsimlik doğal ürünler tercih ediliyor ve yapay olarak işlemden geçmiş malzemelerin kullanımı asgaride tutuluyor. Yemekler basit ve sade. Yiyebileceğimiz kadar pişiriyoruz, yemek artığına izin yok. Yemek için şükran duymalı, bir tek pirinç tanesinin bile yetişmesinde çiftçinin ve doğanın çektiği zahmeti asla aklımızdan çıkarmamalıyız.”



Mantar ve Sebze Sarma
Şitake mantarları, bambu filizleri, salatalık, yıldızpatı, aralya ve mevsime göre diğer mantarlar ve sebzeler pirinçle karıştırılıp sarılıyor. Bu tek lokmalık sarmalar koşturmaca halindeyken atıştırmak için ideal.



Deodeok ve Taze Sebzeler
Taze deodeok kökü ve sebzeler, çamfıstığı yağında çeşnilendiriliyor. Gevrek sebzeler, deodeok'un güzel kokusu ve çamfıstığı sosu bileşimi damak çatlatan bir lezzet.



Yeonipbap (Lotus Yaprağı Sarması)
Lotus yaprağının dayanıklı olması nedeniyle rahipler uzun yolculuklara çıkarken yanlarında bu yemeği götürürdü. Pirince fasulye, jujube (hünnap), kestane ve ginkgo cevizi katılıyor ve buharda pişiriliyor. Lotus yapraklarının pirincin içine işleyen özel aroması yemeğin lezzetini adeta ikiye katlıyor.



Şekerli Şitake Mantarı
Protein, B vitamini, mineral ve kalsiyum açısından zengin olan şitake mantarı yağda kızartılıyor ve tatlı sosta pişiriliyor.



Neungijuk (Neungi Mantarı Lapası)
Bu yabani mantarların keskin bir kokusu var, lapada kullanıldığında pirincin yumuşak tadı mantarın güçlü kokusunu dengeliyor.




Templestay, bir Kore Budist manastırında Budist rahiplerin hayatını tecrübe edebileceğiniz bir program. Genel olarak bu programlar; şafak sökmeden önce yapılan ayin, tapınak yemekleri yemek, gündelik işlere yardım etmek, çay içmek, meditasyon, mürekkep baskı ve lotus feneri yapmayı içeriyor. Ülke çapında 44 manastırda bu tür programlar var ve Kore Budizmi Jogye Mezhebi'nin web sitesi www.templestay.com ‘dan online rezervasyon yaptırtabiliyor.


23 Şubat 2017 Perşembe

G. Kore Çorbalar, Yemekler ve Güveçler

Guk ya da tang da denen Kore çorbaları çeşitli malzemelerin aynı tencerede pişirilmesiyle yapılıyor. Jjigae ve jeongol da çorbaya benziyor ama jjigae daha az sulu yemek ve jeongol ise masada pişen et ve sebze güveçlerine verilen isim.


Kimçi Jjigae (Kimçi Yemeği)
Kimçi jjigae'nin ana malzemesi dinlendirilmiş kimçi; isteğe göre domuz, dana, uskumru, tonbalığı ya da başka bir et eklenebiliyor. Ardından jjigae'den güzel bir koku yayılana kadar hepsi birlikte pişiriliyor.


Doenjang Jjigae (Soya Ezmesi Yemeği)
Doenjang jjigae, balkabağı, tofu ve isteğe göre eklenen diğer sebzelerle pişiriliyor, ardından soya ezmesi ile lezzetlendiriliyor.


Miyeokguk (Yosun Çorbası)
Miyeokguk, yıl boyunca iyi şans ve sağlık getirdiğine inanıldığı için aynı zamanda "doğum günü çorbası" ya da hamilelik ve doğum sırasında kaybedilen besinleri geri kazandırdığı söylendiği için "loğusa çorbası" olarak biliniyor. Vücudu toksinlerden arındırdığı bilinen su yosunu bu çorbada dana eti, midye, deniz kulağı ya da isteğe göre başka malzemelerle pişiriliyor.


Sundubu Jjigae (Baharatlı Yumuşak Tofu Güveci)
Sundubu normal tofudan çok daha yumuşak. Deniztarağı ya da domuz eti ve çeşitli sebzelerle pişiriliyor, ardından Kore pul biberiyle lezzetlendiriliyor.


Beoseat Jeongol (Mantar Güveç)
Mantarlar, sebzeler ye terbiyeli dana ya da tavuk eti suda pişiriliyor. Jeongol aslında bir saray yemeği ve normalde masanın üzerinde, ızgaralı bir ocakta yapılır.

21 Şubat 2017 Salı

G. Kore Pastalar

Tepsi içinde gelen çay ve kurabiyelere dagwasang deniyor ve normalde çay tepsisi yemeğin bitiminde getiriliyor. Misafirlere ikram edildiği gibi atıştırmalık olarak da yenebiliyor. Çaylar ve kurabiyeler mevsime göre değişiklik gösteriyor. Sonbahar, kış ve ilkbahar mevsiminde çeşitli kurabiyeler ve çöreklerin yanında sıcak çay servis ediliyor. Yazın ise kurabiye ve çöreklere soğuk meyve suları ve taze meyveler eşlik ediyor.


Gangjeong (Şekerli Pirinç Keki)
Geleneksel törenlerde mutlaka bulunan gangjeong yapışkan pirinç hamuruna ya da fasulye tozuna çeşitli renkler eklenerek yapılıyor.



Hangwa
Başlangıçta jogwa diye adlandırılan hangwa, geleneksel kurabiyelerin genel adı. Geçmişte kurabiyeler meyve şeklinde yapılıyordu.



Dasik (Çay Kurabiyesi)
Genellikle çayla birlikte sunulan dasik göz alıcı renklerde hazırlanıyor. Hamuru kavrulmuş tahıl unundan, geleneksel şifalı bitkilerden, çiçek tozundan ve baldan yapılıyor, ardından hepsi aynı şekilde görünsün diye tteoksal denen dasik kalıbına bastırılıyor.



Yakgwa (Ballı Hamur Kızartması)
En bilinen Kore kurabiyelerinden biri olan yakgwa yumuşacık ve kelimenin tam anlamıyla ağızda eriyen bir tatlı. Un, bal, susamyağı ve şarap karışımıyla hazırlanan hamur, yağda kızartılmadan önce kurabiye kalıbına bastırılıyor ya da kare kare kesiliyor, ardından bala bandırılıyor.



Maejakgwa (Zencefilli Kurabiye)
Çıtır çıtır olan bu tatlı kurabiyeyi hazırlamak için un tuz ve zencefil suyuyla yoğrulan hamur küçük şeritler halinde kesiliyor. Her bir dikdörtgen şeridin ortasına çizik atılıyor, ardından dış kısımlar kıvrılarak ortadaki bu çiziklerin içinden geçiriliyor. Sonra yağda hafifçe kızartılıp balla kaplanıyor.



Hangaone (Hangwa Kültür Müzesi)
Müze geleneksel Kore kurabiyelerinin yapımı hakkında bilgi veriyor ve aynı zamanda hangwa'nın tarihi, yapımında kullanılan kap kaçak ve bölgesel özellikler sergileniyor.
Telefon: +82 31 -533-8121
Web: www.hangaone.com  
Adres: 520 Sanjeong-ri, Yeongbuk-myeon, Pocheon-si, Gyeonggi-do Province


18 Şubat 2017 Cumartesi

G. Kore Pilavlar


Gulbap (İstiridyeli Pilav)
Pilav yapılırken son aşamada istiridyenin konulmasıyla pirinç ve istiridyenin tatlarının ve kokularının iç içe geçmesi sağlanıyor. Az miktarda soya sosu eklenmesi istiridyenin lezzetini güçlendiriyor.


Yeongyang Dolsotbap (Besleyici Taş Kâse Pilavı)
İyileştirici özelliklere sahip olduğuna inanılan pirinç, ginseng, jujubes ve kestane ile yapılan bir pilav. Pirinç, eşit bir şekilde pişirir ve tencerede sıcak kalması nedeniyle taş tencerede pişirildiğinde en iyi tadı verir.


Kongnamulbap (Soya Filizli Pilav)
Beyaz pirinç, soya filizi ve dana kıymayla pişiriliyor. Soya filizi, dana eti ve buharda pişmiş pirinç karışımı hem çok besleyici hem de çok lezzetli. Soya filizi, soya fasulyesi ile aynı besleyici değere sahip ve C vitamini açısından zengin.

16 Şubat 2017 Perşembe

G. Kore Pazar Lezzetleri


Namdaemun Pazarı
Seul'un geleneksel pazarlarının önde gelenlerinden biri olan Namdeamun Pazarı’nın içinde bir sokak da lokantalara ve kafelere ayrılmış durumda. Sunduğu farklı lezzetlerle ünlü olan bu sokak, Korelilerin “jeong” dediği “muhabbeti” hissetmek için de ideal.

Ulaşım: Hoehyeon İstasyonu, Seoul Metrosu, Hat 4

► Özel tatlar: Yachae hotteok (sebzeli Kore gözlemesi), bibimbap (sebzeli ve etli pilav), jokbal (domuz paça), galchi jorim (kılkuyruk balığı yemeği), kalguksu (el yapımı erişte çorbası), sonmandu (el yapımı hamur köftesi)...


Gwangjang Pazarı
Mayak gimbap (bağımlılık yaratan Kore sarmaları), sundae (Kore sosisi) ve bindaetteok (maş fasulyesi gözlemesi), Gwangjang Pazarı'nın ünlü lezzetlerinden sadece birkaçı. Özellikle iş çıkışı saatlerinde küçük yiyecek tezgâhlarının başına toplanan çalışanlar, bindaetteok ve makgeolli (geleneksel pirinç şarabı) ile günün yorgunluğunu atmaya çalışır.

Ulaşım: Jongno 5-ga İstasyonu Çıkış 7 veya 8, Seul Metrosu Hat 1

► Özel tatlar: Mayak gimbap (bağımlılık yaratan Kore sarmalan), bibimbap (sebzeli ve etli pirinç), haemultang (baharatlı deniz ürünleri çorbası), jeon (geleneksel Kore gözlemesi) çeşitleri…


Busan Gukje Pazarı
Seul'un meşhur Namdaemun ve Gwangjang pazarları gibi Kore'nin diğer pek çok bölgesinin de kendine has geleneksel pazarları bulunuyor. Busan'daki Gukje Pazarı'nda farklı bölgelerdeki ürünlerden örnekler bulmak mümkün.

Ulaşım: Jagalchi İstasyonu. Busan Metrosu Hat 1

► Özel tatları: Hotteok (şekerli Kore krebi), kkulppang (balı ekmek), danpatjuk (barbunya lapası), dangmyeon guksu (baharatlı ince noodle)...


Daegu Seomun Pazarı
Daegu'nun en eski geleneksel pazarı olan Seomun Pazarı'nda ipek, saten, keten gibi kaliteli kumaşlar bulmak mümkün. Pazarda hanbok’un (geleneksel giysi) yanı sıra modern kıyafetler de satılıyor.

Ulaşım: Seomun Pazarı İstasyonu, Deagu Metrosu Hat 2

► Özel tatları: Napjak mandu (yassı mantı), yubu mandu (yağda kızarmış tofu köftesi), makchang (bumbar), kkonbori doenjang bibimbap (soya ezmeli, arpalı bibimbap yemeği), kaljebi (ev yapımı noodle ve hamur köftesi çorbası)...


Sokcho Turistik Balık Pazarı (Jungang Pazarı)
Burada tuzlanmış deniz ürünleri, Doğu Denizi'nin yakınlardaki sularında avlanmış taze balık ile sebze ve meyvelerin yanı sıra Gangwon bölgesine has çeşitli ürünleri bulmak mümkün. Jungang Pazarı (Merkez Pazar) olarak da bilinen bu pazar, tüm doğu kıyısından gelen ürünleri kapsıyor.

Ulaşım: Sokcho Ekspres Otobüs Terminali'nden otobüsle 10 dakika mesafede.

► Özel tatları: Dakgangjeong (tatlı soslu kızarmış tavuk), susu bukkumi (sarı gözlemesi), gamja ongsimi (patates köfteli çorba), ojingeo sundae (doldurulmuş kalamar), saengseon hoe (dilimlenmiş çiğ balık)...


Jeju Dongmun Geleneksel Pazar / Dongmun Balık Paza
Juju-si'de bulunan bu geleneksel pazarın tarihi çok eskilere dayanıyor ve adanın en büyük pazarı.

Ulaşım: Jeju Uluslararası Havalimanı'ndan taksiyle 10 dakika mesafede

► Özel tatları: Jejudo bingtteok (geleneksel Jejudo tarzı karabuğday gözleme dürüm), yachae hottoek (sebzeli Kore gözlemesi), dakttongjip kkochi twigim (yağda kızartılmış tavuk taşlık), gogi guksu (et noodle), sundae gukbap (pirinçli, Kore sosisi çorbası), saengseon hoe (dilimlenmiş çiğ balık)...



► Füzyon Mutfağı: Hanu Bulgogi Burger, Bulgalbi Burger, Sebzeli Pilavlı Bulgogi Burger
Ekmek yerine altta ve üstte sebzeli pilavla servis edilen Bulgogi Burger'den, Bulgalbi Burger’e, Doğu ve Batı lezzetlerini bir arada sunan yiyecekler de bulunuyor. Kore'deki fast food restoranlarının çoğunda bu Kore burgerlerini tatmanız mümkün.


► Füzyon Mutfağı: Soslu ve Pirinçli Tavuk Şnitzel, Fırında Tavuklu Pilav, Padak (Yeşil Soğanlı Tavuk)
Korelilerin büyük çoğunluğu tavuk yemeklerine düşkündür. Kore'de, geleneksel Kore mutfağına özgü bir şekilde acı ve baharatlı sosa bulanarak hazırlanan tavuğun yanı sıra fırında pişirilmiş ve daha hafif bir tada sahip tavuk yemekleri de bulabilirsiniz.


► Füzyon Mutfağı: Dakgalbi Pizza, Tteokgalbi Pizza
Kore'nin en gözde yemeklerinden bulgogi (Kore barbekü) ve dakgalbi (baharatlı ızgara tavuk) ile yapılan bu baharatlı ama aynı zamanda hafif pizzalar Korelilerin en çok tercih ettiği pizzalar. Tatlı sosla yapılan tteokgalbi (kısa kaburga) pizzası ise sadece Kore'de bulabileceğiniz bir lezzet.


► Füzyon Mutfağı: Peynirli, Tonbalıklı, Sade ve Kimçili Gimbab

Gimbab, pirinç ve çeşitli sebzelerin suyosununa sarılmasıyla yapılıyor. Aceleniz olduğunda ayaküstü yemek için ideal ve içine konacak malzemeleri kendiniz seçebiliyorsunuz. Tteokbokki (baharatlı pirinç keki), sıındae (Kore sosisi) ve twigim (mücver çeşitleri) ile birlikte gimbab da Kore'nin gözde fast food seçenekleri arasında.

14 Şubat 2017 Salı

G. Kore Sokak Lezzetleri



Eomuk (Balık Köftesi)
Eomuk bir çubuğa diziliyor ve turp, ançüez, suyosunu ve başka malzemelerle haşlanıyor. Özellikle soğuk loş günlerinin gözde yiyeceği.



İnjeolmi (Fasulye Tozuna Bulanmış Pirinç Keki) 
Bu dikdörtgen pirinç kekleri hemen önünüzde, yapışkan pirinçten yapılıyor ve ardından fasulye tozuyla kaplanıyor. Eğer pirinç keki yapanlara rastlarsanız dövme işlemini yapmak için izin isteyebilirsiniz. Böylece tattığınız lezzetin yanı sıra eve dönüşte eğlenceli bir anınız olur.



Ggultarae (Ballı Pişmaniye) 
Gözde saray tatlılarından olan ggultarae, sekiz gün dinlendirilen malt baldan yapılıyor. Avuç içi kadar bal maltı elle çekilerek uzatılıyor, tel tel oluyor, ta ki bal 16 bin tel oluşturana kadar. Bu lezzeti tatmak kadar yapımını izlemek de zevkli. İçine çamfıstığı, yerfıstığı ya da ceviz dolduruluyor.



Gimbap (Yosuna Sarılmış Pirinç), Tteokbokki (Baharatlı Pirinç Keki) ve Sundae (Kore Sosisi)  
Gimbap, tteokbokki ve sundae, Kore'nin en gözde atıştırmalıkları. Özellikle de Jongno 5-ga'daki tteokbokki, lezzetiyle ünlü.



Hotteok (Şekerli Krep)
Hotteok yuvarlak ve şekerli bir tür krep. Hamurun içine dövülmüş yerfıstığı ve esmer şeker dolduruluyor, tavada kızartılıyor.



Gunbam (Kestane Kebap) 
Jongno sokakları, kestane pişirmek için gerekli donanıma sahip el arabalarında kestane satan satıcılarla dolu. Soğuk kış günlerinde tatlı kokusuyla sıcacık kestane büyük bir keyif.



Tteok Kochi (Şişte Pirinç Keki) ve Şişte Patates Cipsi 
Şişe geçirilmiş yiyecekler Myeong-dong'da çok popüler. Hotteok ve Tteokkochi için, garaetteok (pirinç keki çubukları) üzerine Kore kırmızıbiber çeşnisi sürülüyor. Şişte patates cipsi ise patateslerin spiral şeklinde bir çubuğa dizilmesiyle yapılıyor.



Japchaechalba 
Japchae (domuz eti, sebze ve balık köftesi), pirinç ve balkabağı bulamacına batırılıp yağda kızartılıyor. Sakızımsı ve yağ tadı vermeyen bir yiyecek.



Twigim (Mücver)  
Camekânlı yiyecek arabalarında satılan mücver çeşitlerine twigim adı veriliyor. Tatlı patates, kalamar, karides, sebzeler ve diğer malzemelerin yumurtalı bulamaca batırılıp yağda kızartılmasıyla yapılıyor.



Taco (Meksika Böreği)
Meksika taco'ları Hongik Üniversitesi civarında her geçen gün biraz daha popüler hale geliyor. Üstüne marul, maydanoz ve başka malzemeler eklenmiş kıymalı ya da tavuklu taco’nun tadına doyum olmuyor.



Dak Kochi (Tavuk Şiş) 
Ewha Kadınlar Üniversitesi'nin önündeki cadde, tavuk şişleri ve gochujang’a (Kore kırmızıbiber çeşnisi) bandırılmış pirinç kekleriyle meşhur.



Şişlenmiş Kokteyller
Hongik Üniversitesi etrafındaki caddeler yeni trendler yaratır, trendleri belirler. Burada içki bile sokak yiyeceği olabiliyor. Poşetlere ve plastik şişelere rengarenk kokteyller doldurulmuş.