Kore
dört mevsimiyle Kuzey Doğu Asya'nın yarım ada ülkesi olarak tarımı ve kültürü
gelişmiş bir ülkedir. Örnek olarak, pirinç ekimi merkezli olarak tahıl üretimi
aktif olarak yapılmaktadır. Buna ek olarak üç tarafı denizle çevrili olduğu
için balıkçılık gelişmiştir. G. Kore'nin sahip olduğu doğal koşullar,
atalarının doğayla uyuma verdiği önemden dolayı eşsiz, bilimsel yemek
kültürleri doğmuştur. Kışın soğuğuna hazırlanmak için Kimchi, özel soslar gibi
fermente (mayalanmış) gıdalar geliştirilmiştir. Belirli depolama alanlarına ek
olarak büyük ölçüde geliştirilmiş depolama alanları oluşturulmuştur. Buna ek
olarak mevsim ve bayramlara göre değişen çeşitli yemekleri bulunmaktadır.
Doğanın etkilerinin yanı sıra Kore yemekleri Konfüçyanizm düşüncesi gibi beşeri
ve sosyal çevreden de çok etkilenmiştir. Özellikle yemek yeme nezaket
kurallarının gelişmesinde Konfüçyanizm'in etkisi bulunmaktadır. Kaşık kullanma
alışkanlığı gibi yemek görgü kurallarına büyük etkisi olmuştur. Gündelik
yaşamda yemek yemede dogsang (aynı anda yemek yiyen kişilerin her biri için
ayrı masa hazırlanması) önemliydi. Ancak pirinç üretimi odaklı tarım kültürü
içinde tahıl üretimi ve aynı zamanda topluluk kültürü oluşturularak köy
festivalleri gibi şenlikler vasıtasıyla Kongdongshik (Aynı masada birden fazla
kişinin oturarak yemek yemesi ) daha fazla ilerleme kaydetti. Saray yemek
kültürü nadir bulunan malzemelerle yapılan yemeklerle oluşturuldu. Bölgelere
göre çeşitli spesiyalitelerin kullanılmasıyla yerel yemekler geliştirildi.
Kore'de
sağlıklı olan ve aynı zamanda Korelilerin sıcak duygularını yansıtan pek çok
yemek vardır. Bu güzel yemekleri hem görünümüne hem de tadına bakarak afiyetle
yiyebilirsiniz. Nereye giderseniz gidin her zaman Korelilerin arkadaşlarıyla,
ailesiyle veya iş arkadaşlarıyla beraber yemek yediğini görebilirsiniz.
Korece'de 'dadaikseun' ifadesi, ne kadar çok olursa o kadar iyidir anlamına
gelir. Bu ifade, hem yemeklerin sayısına hem de beraber yemek yenilen insanların
sayısına göndermede bulunur. Fakat dikkat edin! Sıcakkanlı Koreliler mutlaka
sizin karnınızın doyduğunu anlayana kadar size sürekli yemek tavsiye edecekler
ve zorla yemek yedireceklerdir.
Sofra Adabı
Konfüçyüsçülük, Korelilere büyüklerine
saygı göstermelerini öğretiyor. İşte bu yüzden,
yaşlılara saygı göstermek ve diğer insanları dikkate almak Kore'de geçmişten
bugüne korunan bir gelenek.
Yaşlılara saygı gereği, sizden yaşlı
bir kişi yemeğini yemeye başlamadıkça
kaşığınızı ya da çubuklarınızı elinize almamanız gerekiyor. Masadaki yaşlı
kişi yemeğini bitirdiğinde ise yemek
yemeyi sürdürmemeye dikkat etmelisiniz.
Şarap içerken görgü kuralları gereği başınızı masadaki yaşlı kişiden
diğer tarafa çevirmelisiniz.
üSessiz Yiyin
Yemek
erken ses çıkarmak kabalık olarak
görülüyor. Çorba ve noodle yerken
ağzınızı şapırdatmamaya özen göstermelisiniz.
Ağzınız doluyken konuşmayın. Yemek yerken
çorba ya da pilav kâsenizi kaldırmayın. Mümkün olduğunca alçak sesle konuşmalı ve sohbetler
asgari düzeyde kalmalı.
ü Yemekte Hijyene Özen Gösterin
Çubuklarınızı mezeler arasında dolaştırmayın. Et kemiklerini ve balık kılçıklarını bir sarın ve yanınızdaki kişiye belli etmeden
yavaşça atın. Hapşırırken yan dönün ve ağzınızla burnunuzu elinizle ya
da bir mendille örtün.
Kore'yi
Temsil Eden Yemekler
Hem yurtiçinde hem
yurtdışında beğenilen sağlıklı Kore yemekleri vardır. Kore mutfağında tüm Kore
halkı tarafından beğenilen 'bançan (Kore Garnitürleri)'lardan biri olan 'Kimchi',
ince ince dilimlenen sığır etinin soya sosuyla karıştırılıp mangalda
pişirildiği Bulgogi, sağlığa iyi gelen çeşitli sebzelerle pirinç pilavının beraber
karıştırılarak yendiği Bibimbap, resmi ortamlar için kurulan bir sofra olan
'Hanjeongshik', 'Jinseng' ve tavuk gibi malzemelerin uzun süre tencerede
pişirilerek hazırlandığı sağlıklı bir yahni türü olan 'Samgyetang' gibi
yemekler bulunmaktadır. Geleneksel pirinç içkisi olan 'Makgeolli'yi de
denemeyi unutmayın. Çeşitli sokak yemeklerini tatma fırsatını da kaçırmayın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder