20 Ocak 2017 Cuma

G. Kore Yemek Kültürü



Kore dört mevsimiyle Kuzey Doğu Asya'nın yarım ada ülkesi olarak tarımı ve kültürü gelişmiş bir ülkedir. Örnek olarak, pirinç ekimi merkezli olarak tahıl üretimi aktif olarak yapılmaktadır. Buna ek olarak üç tarafı denizle çevrili olduğu için balıkçılık gelişmiştir. G. Kore'nin sahip olduğu doğal koşullar, atalarının doğayla uyuma verdiği önemden dolayı eşsiz, bilimsel yemek kültürleri doğmuştur. Kışın soğuğuna hazırlanmak için Kimchi, özel soslar gibi fermente (mayalanmış) gıdalar geliştirilmiştir. Belirli depolama alanlarına ek olarak büyük ölçüde geliştirilmiş depolama alanları oluşturulmuştur. Buna ek olarak mevsim ve bayramlara göre değişen çeşitli yemekleri bulunmaktadır. Doğanın etkilerinin yanı sıra Kore yemekleri Konfüçyanizm düşüncesi gibi beşeri ve sosyal çevreden de çok etkilenmiştir. Özellikle yemek yeme nezaket kurallarının gelişmesinde Konfüçyanizm'in etkisi bulunmaktadır. Kaşık kullanma alışkanlığı gibi yemek görgü kurallarına büyük etkisi olmuştur. Gündelik yaşamda yemek yemede dogsang (aynı anda yemek yiyen kişilerin her biri için ayrı masa hazırlanması) önemliydi. Ancak pirinç üretimi odaklı tarım kültürü içinde tahıl üretimi ve aynı zamanda topluluk kültürü oluşturularak köy festivalleri gibi şenlikler vasıtasıyla Kongdongshik (Aynı masada birden fazla kişinin oturarak yemek yemesi ) daha fazla ilerleme kaydetti. Saray yemek kültürü nadir bulunan malzemelerle yapılan yemeklerle oluşturuldu. Bölgelere göre çeşitli spesiyalitelerin kullanılmasıyla yerel yemekler geliştirildi.

Kore'de sağlıklı olan ve aynı zamanda Korelilerin sıcak duygularını yansıtan pek çok yemek vardır. Bu güzel yemekleri hem görünümüne hem de tadına bakarak afiyetle yiyebilirsiniz. Nereye giderseniz gidin her zaman Korelilerin arkadaşlarıyla, ailesiyle veya iş arkadaşlarıyla beraber yemek yediğini görebilirsiniz. Korece'de 'dadaikseun' ifadesi, ne kadar çok olursa o kadar iyidir anlamına gelir. Bu ifade, hem yemeklerin sayısına hem de beraber yemek yenilen insanların sayısına göndermede bulunur. Fakat dikkat edin! Sıcakkanlı Koreliler mutlaka sizin karnını­zın doyduğunu anlayana kadar size sürekli yemek tavsiye edecekler ve zorla yemek yedireceklerdir.

Sofra Adabı
Konfüçyüsçülük, Korelilere büyüklerine saygı göstermelerini öğretiyor. İşte bu yüzden, yaşlılara saygı göstermek ve diğer insanları dikkate almak Kore'de geçmişten bugüne korunan bir gelenek.

     üYaşlılara Saygı

Yaşlılara saygı gereği, sizden yaşlı bir kişi yemeğini yemeye başlamadıkça kaşığınızı ya da çubuklarınızı elinize almamanız gerekiyor. Masadaki yaşlı kişi yemeğini bitirdiğinde ise yemek yemeyi sürdürmemeye dikkat etmelisiniz. Şarap içerken görgü kuralları gereği başınızı masadaki yaşlı kişiden diğer tarafa çevirmelisiniz.

     üSessiz Yiyin

Yemek erken ses çıkarmak kabalık olarak görülüyor. Çorba ve noodle yerken ağzınızı şapırdatmamaya özen göstermelisiniz. Ağzınız doluyken konuşmayın. Yemek yerken çorba ya da pilav kâsenizi kaldırmayın. Mümkün olduğunca alçak sesle konuşmalı ve sohbetler asgari düzeyde kalmalı.

ü  Yemekte Hijyene Özen Gösterin

Çubuklarınızı mezeler arasında dolaştırmayın. Et kemiklerini ve balık kılçıklarını bir sarın ve yanınızdaki kişiye belli etmeden yavaşça atın. Hapşırırken yan dönün ve ağzınızla burnunuzu elinizle ya da bir mendille örtün.

Kore'yi Temsil Eden Yemekler
Hem yurtiçinde hem yurtdışında beğenilen sağlıklı Kore yemekleri vardır. Kore mut­fağında tüm Kore halkı tarafından beğenilen 'bançan (Kore Garnitürleri)'lardan biri olan 'Kimchi', ince ince dilimlenen sığır etinin soya sosuyla karıştırılıp mangalda pişirildiği Bulgogi, sağlığa iyi gelen çeşitli sebzelerle pirinç pilavının beraber karıştırılarak yendiği Bibimbap, resmi ortamlar için kurulan bir sofra olan 'Hanjeongshik', 'Jinseng' ve tavuk gibi malzemelerin uzun süre tencerede pişirilerek hazırlandığı sağlıklı bir yahni türü olan 'Samgyetang' gibi yemekler bulunmaktadır. Gele­neksel pirinç içkisi olan 'Makgeolli'yi de denemeyi unutmayın. Çeşitli sokak yemeklerini tatma fırsatını da kaçırmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder