2 Ocak 2017 Pazartesi

G. Kore İçin Yararlı Bilgiler 1

Güney Kore'ye Giriş İşlemleri


Vize ve Pasaport: Kore'ye girecek olan yabancıların geçerliliği olan vize ve yasaya uygun pasaportu yanında bulundurmaları gerekmektedir. Fakat özel koşullar altında sınırlı süre zarfında ziyaret amaçlı gelindiğinde ülkeye vizesiz olarak giriş yapılabilir. (Özel maksatlı olarak yapacakları karşılıklı ziyaretlerinde vizeden muaf olarak ikamet edebilmektedirler.) Vize ve pasaport ile ilgili detaylı bilgiler için aşağıdaki internet sitesine bakınız.
ü  Dışişleri Bakanlığı - www.mofat.go.kr
                        üGöçmenlik Bürosu - www.immigration.go.kr 
ü  Yabancılar için Elektronik Devlet (Hi Korea) - www.hikorea.go.kr 

Gümrük Kuralları ve Düzenlemeleri: Kore gümrük görevlileri ihracat ve ithalatta belli bazı yasalan ve düzenlemeleri uygulamaktadır. Kore'ye seyahat ediyorsanız ya da sadece transit geçiyorsanız bile, sınırlamalar öğrenmek için lütfen önce Kore Gümrük İdaresi'nin web sitesini ziyaret ediniz. 10.000 doların üzerindeki nakit paranın ve ciro edilebilir çeklerin bildirilmesi gerekmektedir. Kore'ye pahalı eşyalarla (bilgisayar, golf sopası, kameralar gibi) girecekseniz ve geri götürmeyi planlıyorsanız bu eşyalar bildirilmelidir. Alkollü içecekler bir şişe (en fazla 1 litre), sigara 200 paket (50 puro ve 250 g tütün) ve parfüm 59 ml ile sınırlıdır. Eğer hayvan ya da bitki ya da tahkikat gerektirecek başka bir şeyle yolculuk ediyorsanız Kore Gümrük İdaresi’ne başvurunuz.
ü  Kore Gumruk İdaresi
Web: www.customs.go.kr 
Incheon Uluslararası Havaalanı, Gümrük Bilgi Ofisi 1577-8577
ü  Hayvan, Bitki ve Su Canlıları Karantina ve Tahkikat Bürosu
Web: www.qia.go.kr  
031-467-1700
Bahşiş ve Vergi: Kore'de bahşiş yaygın değildir. Yüzde 10 katma değer vergisi pek çok mala ve hizmete eklenir. Turistik otellerde yemeklere ve diğer hizmetlere de yüzde 10 katma değer vergisi uygulanır ve faturaya eklenir.

Para Birimi ve Kredi Kartı: Kore'nin para birimi won'dur. Yabancı para birimleri ya da seyahat çekleri bankalarda ya da yetkili döviz bürolarında Kore won'una çevrilebilir. Ekim 2012'de 1 Amerikan Doları yaklaşık 1,100 won'dur. Genelde turistik oteller, AVM ve lokantalarda Visa, Master, American Express, Diners Club, Union Pay gibi kredi kartlarını kullanabilirsiniz.

Bankamatik (ATM): Uluslararası geçerliliği olan kredi kartlan ile çoğu ATM'den nakit Kore won'u çekilebilir. Plus ve Cirrus logosu olan kartlar Kore'de kullanılması daha kolay ve daha fazla kabul gören kartlardır. Bazı yerler China UnionPay, Maestro, Electron ve JCB gibi diğer uluslararası kartları da kabul eder.


Döviz Bozdurma: Kore'nin resmî para birimi Won'dur. G. Kore'de 50.000, 10.000, 5.000,1.000 Won'luk banknotlar ve 500,100, 50, 10 Won'luk madeni paralar bulunmaktadır. 1 Amerikan Doları yaklaşık 1.019 Won'a denk gelmektedir (Haziran 2014). Hemen hemen bütün bankalarda ve resmi döviz bürolarında döviz bozdurabilirsiniz.



Cep Telefonu ve İnternet: Ülkede ankesörlü telefon bulmak biraz zor olabilir, fakat kullanımı kolaydır. Telefon kartı veya madeni para ile çalışır (ilk 3 dakika 70 won). Eğer telefon kullanmaya daha çok ihtiyacınız varsa cep telefonu da ödünç alabilirsiniz. Kore'nin ana telekomünikasyon şirketleri KT, SK, LG'dir ve Incheon Uluslararası Havalimanı'ndaki bayiliklerden cep telefonları ödünç verilmektedir. Akıllı cep telefonu kullanıcıları için çeşitli bedava Wİ-Fİ servisleri sunulmaktadır. Bilgisayar kullanmanız gerektiğinde internet kafe benzeri 'PC Bang'a gidebilirsiniz. 1 saatlik kullanım için 1.000-1.500 Won kadar ucuz bir tutar ödeyerek internete ulaşabilirsiniz. Ayrıca 'PC Bangları (inter­net kafeleri)' her yerde kolaylıkla bulabilirsiniz.

Uluslararası Aramalar: Kore'den direkt uluslararası arama yapmak için önce bir uluslararası erişim kodu (001, 002 veya 00700), ardından aradığınız yerin ülke kodunu, bölge kodunu ve telefon numarasını tuşlayın. Yurtdışından Kore'yi ararken ülke kodu ve telefon numarasını tuşlayın. Yurtdışından Kore’yi ararken ülke kodu 82 tuşlayın.



Çalışma Saatleri: Bazı küçük dükkânlar kredi kartı kabul et­meyebilir. Bu yüzden yanınızda nakit bulundurunuz. Kendi ülkenizde kullandığınız banka veya kredi kartına göre Kore'deki ATM'lerden de para çekebilirsiniz.
üBanka: Hafta içi: 09:00-16:00 Hafta sonu ve resmî tatiller: Kapalı
üDevlet Daireleri: Hafta içi: 09:00-18:00 Hafta sonu ve resmî tatiller: Kapalı
üPTT: Hafta içi 09:00 – 18:00 Hafta sonları ve resmi tatiller kapalı
üBüyük Mağazalar: 10.30-20.00

Posta: Korea Post, Koredeki en büyük posta servisidir.   www.koreapost.go.kr/eng
 üDHL Kore www.dhl.co. kr
üFedex  www.fedex.com 
üHanjin Shippiny  www.hannn.co.kr
üKorea Express  www.korex.co.kr


Acil Numaralar:
üPolis: 112 (Suç ihbarı)
ü119 Güvenlik Çağrı Merkezi: 119 (Yangın, kurtarma, ilk yardım, acil durum bildirimi, acil tıp, tıbbı bilgi)
üAcil Tıbbı Yardım: 1339
üBilinmeyen Numaralar Servisi Bölge Kodu: +114
üBBB Kore: 1588-5644 (Ücretsiz yabancı dil tercüme hizmeti)
üSeul Dasan Çağrı Merkezi (Genel Bilgi): 120
üGöçmenlik Bilgi Merkezi: 1345 (Göçmenlik, ikamet uzatma işlemi ile ilgili bilgi verilir.)
üTurist Polisi: 1330 Turist polisi; turistik yerlerdeki suçları önlemek, yasadışı hareketleri incelemek, turistlerin sorunlarını çözme, rehberlik ve tercüme servisleri gibi çeşitli turistik hizmetler sunmakla görevlidir.
üBelirli Alanlar
·  Seul: Myeongdong, Itaevvon, Dongdaemun, Insadong, Hongik Üni. Seul Belediyesi, Cheonggyecheon Deresi, Namdaemun Büyük Kapısı civarı ° Busan: Haevvundae, Gvvanganri, Jagalchi Pazarı ° İncheon: Incheon Havalimanı, Songdo, Chinatovvn
·        Çalışma Saatleri: Her gün açık, 09:00-23:00

Sağlık Hizmetleri: Aşağıdaki hastaneler çeşitli yabancı dillerde hizmet sunmaktadırlar.
ü  Samsung Tıp Merkezi  www.samsunghospital.com 
ü Severance Hastanesi www.iseverance.com
ü  Asan Tıp Merkezi www.amc.seoul.kr

Kore'yle İlgili Kitaplar: Kore edebiyatından seyahat rehberlerine, geniş bir yelpazede kitap seçenekleri için english.visitkorea.or.kr - Culture  - Books

Zaman Kuşağı: Kore Standard Zamanı: UTC/GMT +9 Ölçü

2 yorum:

  1. Merhaba ben sedanur turhan size bir konu hakinda danışmak istiyirumda acaba korede 90 günlügüne kalmayı düşünüyoruzda ben ve esim yani biz korece bilmedigimiz icin ogrenmeyi dusunuyoruz birde şey yani orda bildiginiz onerbeikeceginiz emlakci varmi acaba ve ben korenin mavi pasaportunu çikarmak istiyirum çikarabilirmiyim acaba onu ve o pasaportu cikarsam bile koreye gidebilirim demi cevabinizi en kisa zamanda bekliyorum tesekurler

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Kore ye geldim fakat akbank banka kartımdan dolarımı nakit olarak çekemiyorum.Yurt dışı alışverişe de açtım master kartımı.Mobil bankacılıktan döviz kuru olarak won da yok ne yapmam gerekiyor?günlük harcamalarım için won a ihtiyaçım var ,bu konu da yardımcı olursanız sevinirim...

    YanıtlaSil