23 Ocak 2017 Pazartesi

Kraliyet Mutfağı


"Kore'nin kraliyet mutfağı çok incelikli ve çok çeşitli. Kraliyet masasındaki tüm yemekler birbirini tamamlıyor. Surasang (kraliyet sofrası) on iki mezeden oluşuyor ve bunun bir sebebi var. On iki tabağın her biri farklı renkte, ayrıca yin ve yang enerji yemeklerine göre ayrılmış durumda. Et yemekleri ve sebze yemekleri farklı pişirme teknikleriyle pişiriliyor ve farklı düzenleniyor. On iki mezenin tamamı masaya yerleştirildiğinde doğanın tadına bakabiliyorsunuz.


Tangpyeongchae (Sebzeler ile Maş Fasulyesi Jölesi)
Maş fasulyesi, dana eti, soya filizleri, Kore maydanozu ve diğer sebzeler jülyen doğranıyor ve soya sosu bazlı bir sosla lezzetlendiriliyor.



Gujeolpan (Dokuz Lezzet Tabağı)
Gujeolpan dokuz bölüme ayrılmış sekizgen bir tepside servis ediliyor. Sekizgenin sekiz kenarında et ve sebzeler oluyor, ortadaki dokuzuncu bölüm ise miljeonbyeong’a (buğday unuyla yapılan, kâğıt inceliğinde ve minik yuvarlaklar halinde açılmış Kore tarzı krep) ayrılıyor. Mezeler bu krepe sarılıyor ve soya sosuna batırılıyor. Bu çok lezzetli ve renkli tabak özellikle büyük ziyafetlerde sunuluyordu.


Daehajjim (Karides Haşlama)
Hafifçe haşlanan karidesler; şitake mantan, sogi mantarı, düzgün bir şekilde doğranmış yumurta beyazı ile sarısı ve jülyen kesilmiş biberle süsleniyor.


Neobiani (Terbiye Edilmiş, Izgara Dana Fileto Dilim)
Neobiani kelimesi, etin daha yumuşak ve sulu olması için özel kesilme şekline ve üzerine çentik atılmasına işaret ediyor. Bu yemeği hazırlamak için, ince ince kesilen etler soya sosu bazlı bir sosta terbiye ediliyor, ardından kömür ateşinde ızgara yapılıyor. Joseon Hanedanlığı'nın kraliyet yemeklerinden olan neobiani, pişirilmeden önce terbiye edildiği sos sayesinde ekstra yumuşak ve lezzetli oluyor.


Tarakjuk (Süt Lapası)
Bu lapanın ana malzemesi süt ve toz haline getirilmiş pirinç. Joseon Hanedanlığı sırasında süt bulmak çok zordu ve süt sadece krala, o da kral hasta olduğunda sunulması gereken çok besleyici bir gıda olarak kabul ediliyordu. Tarakjuk yumuşak kıvamlı ve yutması kolay bir yiyecek.


Sinseollo (Kore Kraliyet Güveci)
Kelime anlamı "ölümsüzlerin yemeği" olan sinseollo aynı zamanda yeolgujatang (ağzı tatlandıran çorba) diye de adlandırılıyor. Dana eti, deniz ürünleri ve sebze çeşitleri özel bir kaba düzgün bir şekilde yerleştirildikten sonra içine et suyu konuyor ve sofrada pişiyor. Bu özel yemeğe yirmi beşten fazla malzeme konuyor, bu yüzden daha uzun zaman ve emek istiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder