"Kore'nin
kraliyet mutfağı çok incelikli ve çok çeşitli. Kraliyet masasındaki tüm
yemekler birbirini tamamlıyor.
Surasang (kraliyet sofrası) on iki mezeden
oluşuyor ve bunun bir sebebi var. On iki tabağın her biri farklı renkte, ayrıca
yin ve yang enerji yemeklerine göre ayrılmış durumda. Et yemekleri ve sebze
yemekleri farklı pişirme teknikleriyle pişiriliyor ve farklı düzenleniyor. On
iki mezenin tamamı masaya yerleştirildiğinde doğanın tadına bakabiliyorsunuz.
Tangpyeongchae (Sebzeler ile Maş Fasulyesi Jölesi)
Maş fasulyesi, dana eti, soya
filizleri, Kore maydanozu ve diğer sebzeler jülyen doğranıyor ve soya sosu
bazlı bir sosla lezzetlendiriliyor.
Gujeolpan (Dokuz Lezzet Tabağı)
Gujeolpan dokuz bölüme ayrılmış
sekizgen bir tepside servis ediliyor. Sekizgenin sekiz kenarında et ve sebzeler
oluyor, ortadaki dokuzuncu bölüm ise
miljeonbyeong’a (buğday unuyla yapılan, kâğıt inceliğinde ve minik
yuvarlaklar halinde açılmış Kore tarzı krep) ayrılıyor. Mezeler bu krepe
sarılıyor ve soya sosuna batırılıyor. Bu çok lezzetli ve renkli tabak özellikle
büyük ziyafetlerde sunuluyordu.
Daehajjim (Karides Haşlama)
Hafifçe haşlanan
karidesler; şitake mantan, sogi mantarı, düzgün bir şekilde doğranmış yumurta
beyazı ile sarısı ve jülyen kesilmiş biberle süsleniyor.
Neobiani (Terbiye Edilmiş, Izgara Dana Fileto Dilim)
Neobiani
kelimesi, etin daha yumuşak ve sulu olması için özel kesilme şekline ve üzerine
çentik atılmasına işaret ediyor. Bu yemeği hazırlamak için, ince ince kesilen
etler soya sosu bazlı bir sosta terbiye ediliyor, ardından kömür ateşinde
ızgara yapılıyor. Joseon Hanedanlığı'nın kraliyet yemeklerinden olan
neobiani, pişirilmeden önce terbiye edildiği sos
sayesinde ekstra yumuşak ve lezzetli oluyor.
Tarakjuk (Süt Lapası)
Bu lapanın
ana malzemesi süt ve toz haline getirilmiş pirinç. Joseon Hanedanlığı sırasında
süt bulmak çok zordu ve süt sadece krala, o da kral hasta olduğunda sunulması
gereken çok besleyici bir gıda olarak kabul ediliyordu. Tarakjuk yumuşak kıvamlı ve yutması kolay bir yiyecek.
Sinseollo (Kore Kraliyet Güveci)
Kelime anlamı
"ölümsüzlerin yemeği" olan sinseollo aynı zamanda yeolgujatang (ağzı tatlandıran çorba)
diye de adlandırılıyor. Dana eti, deniz ürünleri ve sebze çeşitleri özel bir
kaba düzgün bir şekilde yerleştirildikten sonra içine et suyu konuyor ve
sofrada pişiyor. Bu özel yemeğe yirmi beşten fazla malzeme konuyor, bu yüzden
daha uzun zaman ve emek istiyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder