15 Mayıs 2017 Pazartesi

G. Kore Gongcheo - Nongyo Gösterisi


Yecheon Çiftçi Halkına Özgü Saflık ve Sadelik
Gongchoe; sade yaşayan çiftçilerin üzüntüleri ve sevinçleriyle ilhanı verici yöresel renklerin uyum sağladığı geleneksel çiftçi şarkısı. Nakdong Nehri sahili arasında yer alan Yecheon bölgesi Punyang-myeon Gongchoe köyünden aktarıla gelen bir çiftçi şarkısıdır ve olarak tayin edilmiştir. Bu çiftçi şarkısı, her yıl tarım zamanında artan iş yorgunluğunun ortadan kalkmasına yardım edip, bereketli yıllara dair dilekler ile çiftçilerin sevinçlerini, acılarını ve kederlerini barındırmaktadır.

Kore Halk Şarkılarının En Orjinal Yapısını Koruyan Çiftçi Şarkıları
Çiftçi şarkılarının içerikleri ise pirinç ekme zamanında söylenen ezgiler, çeltik tarlasının temizlenmesi zamanında söylenen ezgiler, öküzlerin sırtına yükleri yüklerken konulan bir eşya olan küfeye binerek söylenen ezgiler, harman döverken söylenen ezgiler, ayrıca eğlenceli şekilde söylenen 'Chingchingi' vb. geleneksel halk şarkılarının özel söz ve melodileri vardır. Gongchoe çiftçi şarkısının benzersiz taraflarından birisi de çeltik tarlasının temizlenmesi ezgilerinden olan (Jinsade)de mevcuttur. Bu en ağır tempo olup tek nefeste yaklaşık on saniyede söylenen uzun ritim ile kalıcı bir etki bırakma özelliği taşmaktadır. Üstelik. (A, O, U, İ, E) sesli harflerinin sırasıyla söylenmesinde halk şarkılarının orjinal öğeleri korumaktadır.

Yecheon Gongchoe Çiftçi Şarkısı Koruma Derneği
İlk tarım şekillerinden olan, küçük çeltiklerin çıkma zamanında komşular arası imeceyle söylenmekte olan bu çiftçi şarkıları, 1930 yılına kadar tarlalarda söylenirken, kaybolanları koruma demeği ve devletle halkın katılımıyla 1981 yılından itibaren bunların korunmasında çaba gösterile geldi. 1985 yılında ulusal çapta düzenlenen Geleneksel Sanat Yarışmalarına katılarak Kültür Bakanlığı ödülü, 1993 yıllında Cumhurbaşkanlığı ödülünü almıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder