26 Nisan 2017 Çarşamba

G. Kore'de Alışveriş

Alışveriş
Kore her ne kadar alışveriş merkezleri, büyük mağazalar ve duty-free dükkânları ile geniş yelpazede alışveriş imkânları sunuyor olsa da burada gerçek bir alışveriş tecrübesi yaşamak için ülkenin dört bir yanındaki geleneksel pazarları ziyaret etmek gerekiyor.


Busan'daki Jagalchi Pazarı
Jagalchi Pazarı, Kore'nin en büyük balık pazarı. Her yıl ekim ayında düzenlenen Jagalchi Festivali kalabalıkları buraya çekiyor.



Incheon'daki Sinpo Pazarı
Sinpo Pazarı, 1883'te Jemulpohang Limanı'nın açılmasının ardından Japonya, Qing (bugünkü Çin), Amerika ve Rusya'dan çeşitli mallar ve yeni kültürlerin gelmesiyle birlikte yavaş yavaş gelişip büyüdü. Dakgangjeong (tatlı-ekşi tavuk) bu pazarın mutlaka denemeniz gereken spesiyallerinden.



Chuncheon'daki Nangman Pazarı
Bu pazarın kendine özgü yanı burada çeşitli sergilerin, film gösterimlerinin, performansların ve diğer kültürel aktivitelerin ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor olması.



Asan'daki Onyang Oncheon Pazarı
Pazarın içindeki duvar resmi buranın ve Onyang kaplıcasının tarihini anlatıyor. Pazarın en ilginç yanı, girişte insanların kaplıca suyuyla ayak banyosu yapabilmesi.



Gwangju'daki Yangdong Pazarı
Civardaki altı küçük pazardan oluşan Yangdong Pazarı, Hanok bölgesindeki en büyük geleneksel pazar. Özellikle düğün alışverişi ve eski ritüeller için gerekli olan malzemeleri temin etmek için tercih ediliyor.



Yeosu'daki Gyodong Market
Bu pazar sabahın birinde balık açık artırmasıyla güne başlıyor, sabah 4.00'te toptancılar dükkânları açıyor ve güneş yükseldiğinde buralılar ve turistler pazarı dolduruyor.



Ulsan'daki Namchang Pazarı
Burası "onggi" adı verilen ve yemeklerin bozulmasını geciktiren geleneksel çanak çömlekleriyle ünlü. Namchang'da satılan çömlekler, Kore'nin geleneksel metotlarla çömlekçilik yapan en büyük onggi üretim merkezinde, Oegosan Onggi Köyü'nde yapılıyor.



Seogwipo'daki Maeil Olle Pazarı
Jejudo Adası'ndaki Seogwipo'da bulunan pazar, Jeju Olle Yürüyüş Yolu'nun (Soesokkak - Oedolgae) 6 no'lu rotası üzerinde bulunuyor. Pazarda keyifli bir yürüyüş çok güzel bir deneyim vaat ediyor.


Büyük Alışveriş Merkezleri

Bu mekânlar alışveriş, yemek ve eğlenceyi bir arada sunuyor. Genellikle merkezi ulaşım ağlarına bağlı olan bu binalar, müşterilerin zamandan tasarruf etmesi için büyük mağazaları, süpermarketleri, kitapçıları, restoranları, sinema salonlarını ve daha fazlasını aynı çatı altında topluyor.

  • Coex Mail / coex.co.kr /  Samseong İstasyonu
  • Central City / www.centralcityseoul.co.kr / Express Bus Terminal (Ekspres Otobüs Terminali) İstasyonu
  • l'Park Mall /  www.iparkmall.co.kr / Yongsan İstasyonu
  • Times Square / www.timessquare.co.kr / Yeongdeungpo İstasyonu
  • D-Cube City / www.dcubecity.com / Sindorim İstasyonu
  • CentumCity / department.shinsegae.com / Centum City İstasyonu (Busan)
  • Yeoju Premium Outlet / www.premiumoutlets.co.kr / (Gyeonggi-do)
  • Paju Premium Outlet /  www.premiumoutlets.co.kr (Gyeonggi-do)
  • Paju Lotte Premium Outlet / m.lotteoutlets.com / Paju (Gyeonggi-do)
  • Gimhae Premium Outlet / gimhae.lotteoutlets.com (Gyeongsangnam-do)


Özel Alışveriş Alanları
  • Yongsan Electronics Market &Techno Mart / Elektronik ürün alışverişi bölgesi ltaewon / Seul'ün son moda dükkânlarının ve butiklerinin bulunduğu bölge
  • Insa-dong / Geleneksel ürünler ve antikalar
  • Apgujeong-dong / Kore'nin "Rodeo Drive"ı
  • Myeong-dong / Özellikle gençlere hitap eden alışveriş seçenekleri ve turistik bölge
  • Ewha Kadınlar Üniversitesi Bölgesi / En yeni trendlerin ve lezzetli yiyecek seçeneklerinin bulunduğu hareketli kampus


Duty-Free Dükkânları
  • Duty-Free Korea / www.dutyfreekorea.co.kr / (Incheon, Busan, Pyeongtaek, Gunsan)
  • Lotte / www.lottedfs.com / (Seoul, ncheon. Busan, Jeju)
  • Shilla / www.shilladfs.com / (Seoul, Daegu, Incheon, Jeju, Cheongju)
  • Paradise / www.p-dfs.com / (Busan)
  • Dongwha / www.dutyfree24.com / (Seoul)
  • Sheraton Walkerhill Hotel / www.skdutyfree.com / (Seoul)
  • JDC / www.jdcdutyfree.com /  (Jeju)
  • JTO / www.jtodutyfree.com /  (Jeju)


Büyük Mağazalar
  • Galleria / www.galleria.co.kr 
  • Hyundai / www.ehyundai.com
  • Lotte / www.lottesnopping.com
  • Shinsegae / department.shinsegae.com
  • AK Plaza / www.akmembers.com


Kore'den Ne Alınır?

  • Kozmetik: BB krem (leke balsamı), Kore'ye özgü geleneksel içeriklere sahip ürünler, yüz maskeleri vs.
  • Elektronik: Uygun fiyata dijital kameralar. mp3 çalarlar, dizüstü bilgisayarlar, hatta kimçi buzdolapları ve pilav makineleri gibi ev aletleri.
  • Ginseng: Kore ginsengi antik yaşam iksiri olarak dünya çapında etkinliğiyle tanınıyor. Taze, kurutulmuş, toz halinde, şeker kaplı ve başka çeşitleri mevcut.
  • Kimçi ve Diğer Yiyecekler: Ambalajlı kimçi, pişmiş yosun, tuzlu deniz ürünleri, acı biber çeşnisi, soya ezmesi, kurutulmuş songi mantarı, geleneksel çaylar ve atıştırmalıklar, içkiler vs.
  • El Sanatları: Geleneksel bebekler, yelpazeler, ahşap maskeler, sedef kaplama ürünler, seramikler, dekoratif düğümler ve ahşap düğün ördekleri en çok tercih edilen hediyelikler.
  • Antikalar ve Replikalar: En aranan antikalar arasında ahşap sandıklar, mobilyalar, Joseon Hanedanlığının beyaz porselenleri ve Goryeo seladonları bulunuyor.
  • Giyim: Kore'nin tekstil endüstrisi geniş yelpazedeki giyim ürünleriyle dünyaca ünlü.

24 Nisan 2017 Pazartesi

G. Kore Geleneksel Aktiviteler

Templestay
Ziyaretçilere bir süreliğine tapınakta konaklama fırsatı sunan templestay programları, Kore Budist kültürünü öğrenmek ve tecrübe etmek isteyenler için paha biçilmez bir fırsat. Günlük hayatın hızlı ve yorucu temposundan uzaklaşın ve size uygun bir templestay programıyla iç huzurunuza kavuşun. Kore'deki templestay programlarını daha da özel kılan; dağlarda, yemyeşil ormanların içinde saklı küçük tapınaklar. Kore Budizmi'nin Jogye ve Cheontae mezhepleri isteyen herkese bir süreliğine tapınakta yaşama ve Budist rahiplerle rahibelerin mütevazı hayatına tanıklık etme fırsatı sunuyor. www.templestay.com
Templestay Danışma Merkezi: Seul'deki Jogyesa Tapınağı'nın tam karşısındaki beş katlı binada bulunan merkezden templestay programlarıyla ilgili genel bilgi edinebilir, broşür alabilirsiniz. Binanın beşinci katındaki restoran -Balwoo Gongyang- tapınak yemekleri sunuyor. Jonggok istasyonu. Seul Metrosu Hat 1 veya Anguk İstasyonu, Seul Metrosu Hat 3

Tipik bir Templestay Programı

1.      Gün
14:00
Kayıt ve odaya yerleşme
15:00
Açılış töreni ve tanıtım turu
16:00
Serbest zaman (dinlenebilir ya da tapınağı dolaşmaya devam edebilirsiniz)
16:30
Barugongyang (Budizm'e göre yemek yeme kuralları) eğitimi
17:30
Akşam yemeği (barugongyang)
18:00
Akşam ayini
19.00
Tapınak programı (her tapınağın değişiyor)
21:00
Yatma hazırlıkları
22:00
Işıkların kapanması
2.      Gün
03:00
Uyanma (günaydın)
04:00
Şafaktan önce ayin
05:00
Zen meditasyonu ve egzersiz
06:00
Kahvaltı
07:00
Ortak işler ya da tapınağın etrafında yürüyüş
09:00
Serbest zaman
11:00
Çay saati (çay eşliğinde Budist rahiplerle sohbet)
12:00
Öğle yemeği
13:00
Kapanış töreni
14:00
Veda


Hanokstay
Kore'nin geleneksel ev hayatını görmek ve misafirperverliğine tanık olmak isteyen ziyaretçiler hanok'ta bir gece geçirmeyi tecrübe edebilir. Yaşayan müzeler olarak da nitelenebilecek olan hanok'lar, yerleşim planları ve bina yapısı itibariyle antik Kore mimarisinin ve sosyal hayatının bir göstergesi. Tipik bir hanok; ahşap sütunları, kerpiç duvarları, daecheongmaru denen tahta zemini ve taraçası, avlusu ya da bahçesiyle dikkat çekiyor. Hanok'ların büyük bölümü bugün Andong ve Jeonju gibi hanok köylerinde korunuyor. Kore'nin geçmişindeki estetiği modern imkânlarla birleştiren pek çok hanok'ta, Kore'nin geleneksel yaşam tarzını öğreten kültürel programlar eşliğinde konaklama fırsatı da sunuluyor. Çayevine dönüştürülen bazı hanok'larda dado (Kore çay seremonisi) deneyimleme imkânı var, bazılarında ise çömlekçilik öğretiliyor.

Hanok'ta Kalma Deneyimi
  •        Jirye Sanat Köyü
  •        Jeonju Hanok Köyü
  •        Bukchon Hanok Köyü
  •     Rak Ko Jae

Eski şeylerin kıymetinin anlaşıldığı ve onlardan keyif alınan saf ve huzurlu yer" anlamına gelen Rak Ko Jae'de insanlar Kore'nin geleneksel kültürünü yaşıyor. Bu 130 yıllık hanok'u Jeong Yeong-jin restore etmiş. Ünlü TV dizisi "My Lovely Sam Soon"da Koreli-Amerikalı aktör Daniel Henney'nin canlandırdığı karakterin kaldığı yer olarak ünlenen Rak Ko Jae, orijinal iskeletin üstüne, aslına sadık kalınarak yapılmış. Orijinal hanok'a yeni bahçe çitleri, havuz, çatı kiremitleri ve jangdokdae (geleneksel toprak kapların konduğu platform) eklenmiş.
ü  Templestay: Cep telefonunuza QR kodunu okutarak templestay program sunan Kore tapınaklarını öğrenebilirsiniz.
ü  Hanokstay: argfch vstkoreaor.kr > Accommodation > Hanok Traditanal Houses:



Tekvando
Tekvando geleneksel Kore savaş sanatı ve savunma tekniğidir. Tekvandonun temel amacı, bu tekniği uygulayanlara fiziksel, zihinsel ve ruhsal disiplinle karakter ve kişilik kazandırmaktır. 2000 yılında resmi Olimpiyat sporu olarak kabul edilen tekvando artık dünya sporu olmuştur.

ü  Tekvandoyu Özel Kılan Ne?

Spor olarak: Tekvandodaki hareketler ve teknikler, bu sporu yapan kişinin vücudunun uzuvlarını dengeli bir şekilde kullanmasına olanak sağlar ve vücudun esnekliğini artırır. Her harekette bağırmak da stresi atmaya yardımcı olur.
Savunma olarak: El ve ayakların kullanıldığı diğer savunma sanatlarına benzemekle birlikte tekvandoda ayaklar saldırıda daha güçlü bir şekilde kullanılır ama yine de saldırıdan ziyade savunma odaklıdır.
Öz disiplin olarak: Vücudu ve zihni güçlendiren tekvando kişiye öz disiplin kazandırmasının yanı sıra rakiplerle yapılan maçlar da davranış normlarını öğretir.

Kukkiwon Dünya Tekvando Merkezi / Tekvando Takvimi
Etkinlik
Yer
İletişim
Bilgi
Liderlik Eğitim Programı
Seul
Tel:02-567-1058 www.kukkiwon.or.kr
Düzenli
Dünya Hanmadang Taekwondo Şampiyonası
Seul
Tel:02-567-1058
www.kukkiwon.or.kr
Yıllık
Chuncheon Açık Uluslararası Tekvando Şampiyonası
Chuncheon

Tel:033-263-3647 koreaopentkd.org
İki yılda bir




21 Nisan 2017 Cuma

G. Kore Spor ve Eğlence

Kayak ve Snowboard
Böylesine dağlık bir ülkenin çok sayıda dünya standartlarında kayak merkezine sahip olmasında şaşılacak bir yan yok. Her yıl milyonlarca turist Kore'ye karla kaplı dağların ve yamaçların tadını çıkarmaya geliyor. Dağ kenti Pyeongchang (Gangwon-do'da) 2018 Kış Olimpiyatları'na ev sahipliği yapmak üzere seçildi.
  •     Alpensia Resort / 2018 Kış Olimpiyatları alanı / www.alpensia.com
  •     Yongpyong Resort / 1999 Asya Kış Oyunları alanı / www. yongpyong.co.kr
  •     High 1 Resort / Ödüllü Kangwon Land aile otelinin bir parçası / www.high1.com
  •     Phoenix Parkı /  www. phoenixpark.co.kr

Kaplıcalar
Kore'nin dört bir köşesinde birçok kaplıca bulunuyor. Sauna ve jjimjilbang (Kore usulü buhar banyosu) hizmeti sunan ve şehirlerde bulunan modern spa'lardan su parklarındaki açık hava kaplıcalarına kadar ziyaretçiler ihtiyaçlarına ve arzularına göre çok geniş yelpazede seçeneklere sahip.


Seorak Su Parkı
Seoraksan Dağı'nın yakınındaki Seorak Hanwha Resort'ta bulunan Seorak Su Parkı yüzde 100 doğal sıcak su banyoları ve eğlenceli su oyunları sunan bir kaplıca tema parkı. Açık havadaki sıcak su banyolarında Seoraksan Dağı'nın karlı zirvelerinin manzarasına bakmak paha biçilmez. / www.seorakwaterpia.com

Dragon Hill Spa
Dragon Hill Spa özellikle uluslararası ziyaretçilerin tercih ettiği bir jjimjilbang ve spa tesisi. Kömür ateşinde geleneksel sauna, açık havada sıcak su kaynakları, yüzme havuzu ve spor salonu, spa'nın egzotik dekoruna hoş bir hava katıyor. Kore Ekspres Treni (KTX) ve metronun işlediği Seul'deki Yongsan İstasyonu’na yakın. / www.dragonhillspa.co.kr




Stadyumlar
Pekin Olimpiyatlan'nda Kore'nin beysboldaki ve Park Jisung (Queens Park Rangers), Cha Duri (Fortuna Düsseldorf) ve Ki Sung-yueng (Svvansea City) gibi dünyaca ünlü futbolcuları ülkenin bu sporlara olan düşkünlüğü daha da besliyor. Kore'deki taraftarlık ruhunu görmek için Kore'de bulunduğunuz süre içinde bir beysbol ya da futbol maçına gitmeniz yeterli. Tabii 1988 Olimpiyatları ve 2002 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmasının Kore'nin spor altyapısını dünya standartlarına ulaştığını da belirtmek gerek.
  •     Profesyonel Futbol www.kleague.com  
  •     Profesyonel Beysbol / www.koreabaseball.com
  •        Profesyonel Basketbol / www.kbl.or.kr



Golf
Çok sayıda Koreli golfçü, özellikle de kadın golfçüler, uluslararası başarılara imza atıyor. Kore'nin Seri Pak ile başlayan golfteki başarı grafiği; KJ Choi, Na Yeon Choi ve pek çok başka isimle devam ediyor.
  •     Jungmun Beach Golf Club: 1995 yılında Jungmun Beach Golf Club, dünyaca ünlü Greg Norman ve PJ Singh gibi golfçülerin katıldığı Johnnie Walker Şampiyonası'na ev sahipliği yaptı. Kasım 2004'te, PGA Tour'un Asya'daki ilk resmi ayağı Shinhan Kore Golf Şampiyonası da burada yapıldı. Bu golf kulübü dünyanın en iyi golf sahaları arasında gösteriliyor ve profesyonel golfçülerin övgülerini topluyor. Hallasan Dağı ve masmavi okyanusun muhteşem manzarasına bakan golf sahasında toplam 18 delik bulunuyor.


Eğlence Parkları
Kore'de çok sayıda tematik eğlence parkı bulunuyor. Seul'deki Lotte World dünyadaki en büyük kapalı eğlence parklarından biri ve Yongin'deki Everland Resort de dünyada en çok ziyaret edilenler arasında.
  •     Lotte World / www.lotteworld.com  
  •     Everland / www.everland.com
  •     Seoul Land  /www.seoulland.co.kr
  •     Büyük Seul Parkı / grandpark.seoul.go.kr 
  •     Shilla Milenyum Parkı / www.smpark.co.kr

Jeongseon Arirang Festivali
"Jeongseon Arirang", Kore halk şarkısı "arirang"ın Jeongseon bölgesine özgü bir versiyonu. Jeongseon Arirang Festivali, şu anda UNESCO insanlığın Manevi Mirası listesinde yer alan halk şarkısını korumak ve bu kültürü gelecek kuşaklara aktarmak için başlatıldı. Beş günde bir kurulan Jeongseon 5 Gün Pazarı'nın yanı sıra festivalde Jeongseon Kültür ve Sanat Merkezi'nde "Jeongseon Arirang" söyleniyor. Bölgedeki diğer turistik aktiviteler arasında rayda bisiklet ve Hwaam Mağarası sayılabilir.
www.arirangfestival.kr / 033-563-2646 / Jeongseon Culture & Arts Center (Jeongseon Kültür ve Sanat Metkezl) / 17 Bongyang 3-gil. Jeongseon-eup, Jeongseon-gun. Gongwon-do


Yeongwol
Dong Nehri'nin bulunduğu Yeongwol rafting ve diğer su sporlarıyla ünlü. Yeongwol'un popüler turistik yerleri arasında Joseon Hanedanlığının altıncı kralı Donjong'un (1441-1457) mezarı Jangneung, Byeolmaro Astronomi Gözlemevi, genç Kral Danjong'un sürgün yeri Cheongnyeongpo ve Kore Yarımadası şeklindeki Seonam Köyü sayılabilir.
www.ywtour.com /  Yeongwol-gun, Gangwon-do