20 Aralık 2016 Salı

Kore Müziği

Kore'deki müziğin kökeni Kore topraklarından çıkan müziğe dayanır. Bu günlerde Kore'de yapılan çağdaş müziklerin içinde batı müziği de bulunduğu için tam olarak Kore müziği diye nitelendirilemez. Evvelce öncesinde yapılan müziğe Kore geleneksel müziği denir. Arirang, tipik Kore geleneksel halk şarkısıdır. Birçok Koreli şarkıcı Doğu Asya ve Güneydoğu Asya'da büyük ölçüde tanınmaktadır. Kore müzik pazarı sürekli gelişip büyümektedir.


ARİRANG: Bütün Korelilerin yaşamında olan Arirang, Kore'yi temsil eden müzik olarak biliniyor. Orkestralı Arirangta ise geleneksel Arirang'i üç kısma bölüp fantazi müzik gibi bestelenmiştir. 1978 yılında Japonya'da ilk gösterildikten sonra 1992 yılında New York'taki Carnegie Hall'da da çalınmıştır.

Korean original                                               Romanization
아리랑, 아리랑, 아라리요...                               Arirang, Arirang, Arariyo...
아리랑 고개로 넘어간다.                                   Arirang gogaero neomeoganda.
나를 버리고 가시는 님은                            Nareul beorigo gashineun nimeun
십리도 못가서 발병난다.                                   Shimrido motgaseo balbyeongnanda.
청천하늘엔 잔별도 많고                             Cheongcheonhaneuren janbyeoldo manko
우리네 가슴엔 희망도 많다                         Uri ne gaseumen huimangdo manta
저기 산이 백두산이라지                         Jeogi jeo sani Baekdusaniraji
동지 섣달에도 꽃만 핀다                            Dongji seotdaredo kkotman pinda





SUJECHEON: Kore geleneksel müziklerinden sanatsal değeri yüksek olan bir müziktir. Saraydaki festivallerde veya veliaht prens için çalınıyordu. Dört bölüm­den oluşan bu yavaş tempolu müzik, eski saray müziklerinin en iyisi olarak düşünülmektedir.





GAYAGEUM SANJO: Gayageum'la çalınan solo müziktir. Ritmi Jinyangjo-jungmori-jungjung- mori-gutgori-jajinmori-hvvimori-utmori şeklinde yürümektedir ve başka sanjolara göre 'utmori' müziğiyle bittiği için farklıdır. Ayrıca ritmin çok sık değişmesi ve süs notaları sebebiyle çalınması zor olan bir müziktir.




HALLYANGMU: Hallayngmu'da dağların güzel manzarası dra­matik olarak ifade ediliyor.




SAMULNORİ: 1988 yılında Kore'de en iyi beste ödülü kazanan Shinmodeum, tanrıları toplamak anlamındadır. Bu müzik, 1987 yılında Kim Duksu Samulnori grubu için bestelendi.





HALLYU VE K-POP: Hallyu (Kore Dalgası) Kore Cumhuriyeti'nin popüler kültürünün yanı sıra Güney Kore İle ilgili ürünlerin diğer ülke insanlarının isteklerine uygun sembolize ürünler haline getirilerek popülaritenin elde edilmesi anlamını taşımaktadır. K_pop Güney Kore'de popüler müziğin toplu ismidir. Kısaca popüler şarkılar ya da popüler müzik de denilebilir. Youngmigwon'u ülke dışında temsil eden yazım şekli K_pop'tur. Özellikle, Kore Cumhuriyeti'nin moda şarkıları deniz aşırı ülkelerde popülerlik elde ettikten sonra Güney Kore şarkıları diğer ülkelerde K_pop ismiyle yaygın olarak söylenmeye başlamıştır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder