8 Aralık 2016 Perşembe

G. Kore UNESCO Dünya Mirasları

Güney Kore'de ilginç hikâyelere sahip kültürel miraslar bulunmaktadır. Jongmyo Kraliyet Soyu Mabedi, Bulguksa Tapınağı, Seokguram Mağarası gibi kültürel değer olarak nitelendirilen 'Dünya Mirasları (10 Kültürel Miras ve 1 Doğal Miras)' ve Pansori, Arirang gibi 'Somut Olmayan Kültürel Miraslar' yani 'İnsanlığın Manevi Mirasları (16 tane)', Hunminjeongeum ve Donguibogam gibi içinde tarihî değerler taşıyan 'Dünya Yazılı Mirasları (11 tane)' vs. Güney Kore'nin geçmişini, şu anki durumunu ve geleceğini yansıtmaktadır. Güney Kore'nin UNESCO'ya girmiş 'Dünya Mirasları'na göz atarak anlamlı ve değerli zamanlar geçirebilirsiniz.

Haeinsa Tapınağı Jangkyeong-panjeon
Goryo Hanedanı Dönemi'nde Buda'nın sözleri­nin ve Budist kanunlarının yazılmış olduğu yaklaşık 80 bin tahta yazma kalıbının yani Palman-dae-jangkyeong'ın korunduğu ahşap bir binadır. Dünyada tektir, sadece Güney Kore'de bulunmaktadır. Yapılalı 750 yıl geçtiği halde günümüzde hala orijinalliğini korumaktadır.









Joseon Kraliyet Mezarları
Mezarları, yaklaşık 500 yıl hüküm sürmüş olan Joseon Hanedanı'nın kralları için yapılan mezarlardır. Burası Çin'de 'fen shui' olarak bilinen, coğrafi kehanetlerin Kore versiyonu olan 'pungsu', Konfüçyüsçülük vs. geleneksel inançları yansıtan bir yerdir. Ayrıca burada kraliyet cenaze törenleri ve anma törenleri ile ilgili bilgilere de ulaşabilirsiniz.








Jeju Volkanik Adası ve Lav Tüpü Mağaraları
Güney Kore'de ilk olarak 'Dünya Doğal Miras­ları listesine adı kayda geçen Halla Dağı, doğal sit alanları, Geomun Oreum Lav Tüpü Mağarası ve Seongsan İlçulbong Tepesi ile dünyada eşi benzeri bulunmayan volkanik coğrafyanın olağanüstü güzelliğine, jeolojik öneme ve ekolojik değere sahiptir.









Gyeongju Tarihî Alanları
Gyeongju tarihi kalıntı bölgesinde bin yıllık Şilla Hanedanı'nın tarihî ve kültürel izleri hiç zarar görmeden günümüze kadar taşınmıştır. Gyeongju şeh­rinin her yerinde Şilla Dönemi'nde yapılmış, paha biçilmez hazineler olan heykel, kule, tapınak, saray, kraliyet mezarı, kaleler vs. ile karşılaşabilirsiniz.












Suwon Hwaseong Kalesi
Joseon Hanedanı'nın 22. kralı olan Jeongjo Dönemi'nde inşa edilmiş olup sağlam ve kullanışlı bir kaledir. Geojunggi Ağır Yük Vinci gibi o dönemin en son yapım teknolojileri kullanılarak yapıl­mıştır. Bu kale, doğu ülkelerinde eşi benzeri bulunmayan bir başyapıt olarak görülmek­tedir.



   


Jongmyo Kraliyet Soyu Mabedi  
Joseon Hanedanı'nın kral ve kraliçelerinin ruhları için inşa edilen kraliyet soyu mabedi, anıt­mezara (mausoleum) benzeyen Konfüçyüs tapınağıdır. Joseon Dönemi'nden günümüze kadar ruh kültüründe yer alan anma kültü­rü ve sistemleri aktarıla gelmiştir. Her yılın beşinci ayının ilk pazarı burada anma töreni yapılmaktadır.





Namhansanseong Hisarı
Namhansanseong Hisarı, Bukhansanseong Hisarı ile birlikte Joseon Dönemi'nin başkenti olan Hanyang (şimdiki Seul)’ı koruyan büyük bir hisardır. Bu yapı, 7. yüzyıldan 11. yüzyıla kadarki istihkâm teknolojilerinin nasıl geliştiğini ve birçok askerî savunma teknolojisinin nasıl değişmiş olduğunu göstermektedir.








 

Changdeokgung Sarayı
Joseon Hanedanı'nın üçüncü kralı olan Tejeong Dönemi'nde inşa edilmiştir. O dönemin orijinal mimari­si tüm özgünlüğü ile korunmaktadır. Ayrıca bununla kalmayıp büyük ağaçlar, gölet ve köşk ile uyum içinde olan geleneksel bahçe de güzelliğini korumaktadır.








Gochang • Hwasun • Ganghwa Dolmenleri
Gochang • Hvvasun • Ganghwa dolmenleri, yaklaşık 2.000-3.000 yıl önce yapılmış olan iri taş mezarlardır. O dönemde dol­menlerin oluşum süreçleri ve tarih öncesi dönemin yaşam koşullarının izlerine rast­lanabilir.







      


Hahoe ve Yangdong Mahallesi 
14. yüzyılda yapımına başlanıp 15. yüzyılın ortalarında ya­pımının tamamlandığı Andong Hahoe Ma­hallesi ve Gyeongju Yangdong Mahallesi'nde, Joseon Dönemi'nin Konfüçyüs soyluların kültürleri günümüzde hala sürdürülmektedir. Burada Kore geleneksel ev tipleri olan 'Giwagip evi (kiremit çatılı evler)' ve 'Chogagip evi (saman çatılı evler)' aracılığıyla geleneksel mimari ve yaşam tarzı tecrübe edilebilir.







Bulguksa Tapınağı • Seokguram Mağarası
Seokguram, Buda'ya sunulan bir tür mağara tapı­nağıdır ve burada merhametle gülümseyen Buda heykeli bulunmaktadır. Bulguksa, ide­al Buda'nın ülkesini simgeleyen tapınaktır ve Şilla Dönemi'nin mimari teknolojisini, sanatsal mükemmelliğini ve bilimselliğini görebileceğimiz bir yerdir.












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder