26 Aralık 2016 Pazartesi

24 Saat Güney Kore

Güney Kore, 24 saat boyunca ışıkların söndürülmediği aydınlık ve rengarenk bir ülkedir. Güney Kore'nin cazibesini hissedebilmenin en iyi yollarından biri, Kore'nin hem gündüzünü hem de gecesini tecrübe etmekten geçer. Gündüz yaşantısını canlı hale getiren şey; çeşitli sokak gösterileri ve festivaller, geceleri hareketli hale getiren şey ise; romantizmin hissedilebileceği muhteşem gece manzarası ve gece hayatıdır. Güney Kore'nin gündüzü ve gecesi birbirinden farklı çekiciliğe sahiptir. Bu yüzden sizlere unutulmaz anlar yaşatacaktır.

Enerji Dolu Sokak Kültürü: Güney Kore'nin her sokağına enerji hâkimdir. Samimiyetin ve sıcaklığın hissedilebileceği, lezzetli yiyeceklerle dolu 'Jonro Kvvangjang Pazarı", şehir içinde her zaman taze deniz ürünlerinin tadılabileceği 'Noryangjin Deniz Ürünleri Pazarı', genç ve duygusal sanatçıların tutkusuyla dolu olan Hongik Üniversitesi’nin önündeki 'Free Market', alışveriş eğlencesinin tadının çıkarılabileceği alışveriş sokaklarının bulunduğu 'Myongdong', şehir içinde her zaman taze tarım ürünlerinin ve çeşitli ürünlerin bulunabileceği geleneksel pazarlarda hareket ve enerji dolu manzaralar ile karşılaşılabilir.








Eğlencenin Doruğa Çıktığı Festivaller: Güney Kore’nin birçok eğlenceli festival mevcuttur. Buz tabakasını delerek Japon somon balığının avlanabileceği Hwacheon Japon Somon Balığı Fes­tivali, seramik memleketinde bizzat seramik yapma şansını elde edebileceğiniz Icheon Seramik Festivali, çamur masajının yapılabileceği ve denizde yüzme imkanının bulunduğu Boryong Deniz Çamuru Festivali, eğlenceli ve coşkulu maske danslarının izlenebileceği Andong Uluslararası Festivali vs. herkesin büyük bir zevkle eğlenebileceği festivallerdir. Ayrıca yüz binden fazla havai fişekle gece deniz manzarasını süsleyen Pohang Uluslararası Havai Fişek Festivali, dünya çapında ünlü sanatçıların gösterilerinin izlenebileceği Jara Adası Uluslararası Festivali vs. size uzun süre boyunca unutamayacağınız dakikalar yaşama fırsatı sunacaktır. Bu birbirinden renkli festivalleri kaçırmayınız.


Hiç Uyumayan Gece Kültürü: Güney Kore geceleri artık uyku saatinin geldiğinin bile umursanmadığı eğlenceli, hareketli alanlarla doludur. Şık kafeler ve barlarla dolu olan Gangnam Istasyonu'nun civarı, egzotik havaya sahip Pojangmacha sokak lokantalarında lezzetle yenebilecek sokak yemekleri, modaya uygun ürünlerle dolu Dongdaemun Moda AVM, 24 saat boyunca açık gece sinemaca'. Hongik Üniversitesinin yakınlarında gece geç saatlere kadar tutkulu bir şekilde dans edilebilen gece kulüpleri, yol yorgunluğuna birebir gelen spalar vs. 24 saat boyunca eğlencenin doruğuna ulaşabileceğiniz yerlerdir.






Coşkuyla Yapılan Gece Turları: Gece olduğunda Güney Kore daha da ışıldar. Güney Kore'de Seul'un manzarasını kuş bakışı izleyebi­leceğiniz Namsan N Seul Kulesi ve serin bir nehir kıyısında oturup konserleri, sokak gösterilerini, filmleri, çeşme göste­rilerini izleyebileceğiniz “Hangang Nehir Parkı” bulunmaktadır. Ayrıca Birleşik Şilla Dönemi’nin muhteşem saraylarının mis­tik havası içerisinde gece manzarasını izleyebileceğiniz Gyeongju Anapji Göleti, gece deniz manzarasına ışık sunan Busan Gwangan Daegyo Büyük Köprüsü, çeşitli yerli ve yabancı yemekleri tadarak Busan’ın gece kültürünü tecrübe edebileceğiniz Bupyeong Ggangtong Gece Pazarı’nı vs. Görmek için Seul, Busan, Gyeongju gibi şehirlerde gece şehir turlarına katılarak birçok turistik yeri ziyaret edebilirsiniz.


22 Aralık 2016 Perşembe

Kore Show Dünyası





NANTA
Nanta, sembolik olarak bir boks maçında dikkatsiz vurma anlamına gelir. Nanta çarpıcı bir komedi sahne gösterisinde geleneksel Kore vurmalı çalgılarını dramatize eden ritmik hareketlerin sözsüz bir performansıdır. Batı performans tarzı geleneksel Kore davul ritimleri ile bütünleşmiştir. Büyük bir mutfakta dört kaprisli aşçı düğün ziyafeti için hazırlık yapmaktadır. Pişirme anında onlar tencere, tava, tabak, bıçak, doğrama tahtaları, su şişeleri, süpürge gibi her türlü mutfak aletini ve hatta birbirlerini vurmalı enstrümanlara dönüştürmektedirler.



JUMP
Jump; Bir patlayıcı karışımı dövüş sanatları ve fiziksel bir komedidir. Dövüş Sanatları? Komedi? Bu kombinasyon ilk bakışta garip görüne­bilir fakat basit temasına rağmen bu birleşim şaşırtıcı şekilde çok iyi çalışmakta ve coşkuyla alkışlanmaktadır. Birkaç yıldır Kore'de büyük bir başarıya ulaşmış olan bu gösteri bütün üyeleri dövüş sanatları ustalarından oluşan bir ailenin hikâyesini anlatır. Bunların her birinin kendine özgü küçük özellikleri vardır: silah taşıma konusunda bir uzman olan baba, ahşap plakaları sanki hiçbirşeymiş gibi kıran anne, doğrudan olimpik jimnastik takımından geliyormuş gibi davranan kız, yarını düşünmeden savaşan ayyaş bir amca ve gözlüklerini çıkarır çıkarmaz sinirli, bir ifadeye bürünen Bruce Lee gibi bir Latin aşığa dönüşen utangaç, çekingen ve alçak gönüllü ailenin kızıyla aşk yaşayan genç... Gerçekten sıra dışı bir aile


MISO(Baebijang-jeon)
"MISO: Baebijang-jeon", Joseon dönemini temsil eden hicivsel bir roman, doğal insan arzularına ve üst sınıfın ikiyüzlülüğüne gönder­meler yaparak okuyucuda kahkahalar uyandırmak için esprilerin ön plana çıktığı Joseon Hanedanlığımın son döneminde bilinmeyen bir yazar tarafından kaleme alınmış klasik bir romandır. Ülke içindeki izleyiciler için eğlence değeri taşıyan ve kanıtlanmış bir gişe değeri olan bir performans içeriği olarak, bu roman tekrar yazılmış ve Kore geleneksel operası veya müzikali olarak sahnelenmiştir.


Lotte World
Heyecan verici eğlence hayatı için mükemmel bir yer. Şehrin merkezinde yer alan Lotte World, eğlence ve turistik geziler için mükemmel bir yerdir. Lotte World nefes kesici gezintiler, buz pateni sahası, halk müzesinin yanı sıra çeşitli gösteriler, bir göl ve çok daha fazlasıyla dolu bir tema parkıdır. Her yıl yaklaşık 6.000.000 kişi tarafından ziyaret edilir ve ziyaretçilerin %10 yabancılardır. Lotte World'ün içinde doğal güneş ışığından faydalanılır ve havanın durumuna bakmaksızın bütün yıl boyunca ziyaretçilere açıktır.


20 Aralık 2016 Salı

Kore Müziği

Kore'deki müziğin kökeni Kore topraklarından çıkan müziğe dayanır. Bu günlerde Kore'de yapılan çağdaş müziklerin içinde batı müziği de bulunduğu için tam olarak Kore müziği diye nitelendirilemez. Evvelce öncesinde yapılan müziğe Kore geleneksel müziği denir. Arirang, tipik Kore geleneksel halk şarkısıdır. Birçok Koreli şarkıcı Doğu Asya ve Güneydoğu Asya'da büyük ölçüde tanınmaktadır. Kore müzik pazarı sürekli gelişip büyümektedir.


ARİRANG: Bütün Korelilerin yaşamında olan Arirang, Kore'yi temsil eden müzik olarak biliniyor. Orkestralı Arirangta ise geleneksel Arirang'i üç kısma bölüp fantazi müzik gibi bestelenmiştir. 1978 yılında Japonya'da ilk gösterildikten sonra 1992 yılında New York'taki Carnegie Hall'da da çalınmıştır.

Korean original                                               Romanization
아리랑, 아리랑, 아라리요...                               Arirang, Arirang, Arariyo...
아리랑 고개로 넘어간다.                                   Arirang gogaero neomeoganda.
나를 버리고 가시는 님은                            Nareul beorigo gashineun nimeun
십리도 못가서 발병난다.                                   Shimrido motgaseo balbyeongnanda.
청천하늘엔 잔별도 많고                             Cheongcheonhaneuren janbyeoldo manko
우리네 가슴엔 희망도 많다                         Uri ne gaseumen huimangdo manta
저기 산이 백두산이라지                         Jeogi jeo sani Baekdusaniraji
동지 섣달에도 꽃만 핀다                            Dongji seotdaredo kkotman pinda





SUJECHEON: Kore geleneksel müziklerinden sanatsal değeri yüksek olan bir müziktir. Saraydaki festivallerde veya veliaht prens için çalınıyordu. Dört bölüm­den oluşan bu yavaş tempolu müzik, eski saray müziklerinin en iyisi olarak düşünülmektedir.





GAYAGEUM SANJO: Gayageum'la çalınan solo müziktir. Ritmi Jinyangjo-jungmori-jungjung- mori-gutgori-jajinmori-hvvimori-utmori şeklinde yürümektedir ve başka sanjolara göre 'utmori' müziğiyle bittiği için farklıdır. Ayrıca ritmin çok sık değişmesi ve süs notaları sebebiyle çalınması zor olan bir müziktir.




HALLYANGMU: Hallayngmu'da dağların güzel manzarası dra­matik olarak ifade ediliyor.




SAMULNORİ: 1988 yılında Kore'de en iyi beste ödülü kazanan Shinmodeum, tanrıları toplamak anlamındadır. Bu müzik, 1987 yılında Kim Duksu Samulnori grubu için bestelendi.





HALLYU VE K-POP: Hallyu (Kore Dalgası) Kore Cumhuriyeti'nin popüler kültürünün yanı sıra Güney Kore İle ilgili ürünlerin diğer ülke insanlarının isteklerine uygun sembolize ürünler haline getirilerek popülaritenin elde edilmesi anlamını taşımaktadır. K_pop Güney Kore'de popüler müziğin toplu ismidir. Kısaca popüler şarkılar ya da popüler müzik de denilebilir. Youngmigwon'u ülke dışında temsil eden yazım şekli K_pop'tur. Özellikle, Kore Cumhuriyeti'nin moda şarkıları deniz aşırı ülkelerde popülerlik elde ettikten sonra Güney Kore şarkıları diğer ülkelerde K_pop ismiyle yaygın olarak söylenmeye başlamıştır.


19 Aralık 2016 Pazartesi

OLLE Yürüyüş Yolu



'Ole' İspanyolca'da eğlenceli ve heyecanlı durumları ifade eder. Okunuşu bununla benzer olan Korece'deki olle' ise Jeju bölgesi şivesinde ‘ara sokak’ anlamına gelmektedir. 'Olle' aynı zamanda muhteşem manzarasıyla ünlü olan Jeju Adası'ndaki bir yürüyüş yolunun da adıdır.
'Olle Yürüyüş Yolu', Jeju Adası'nın baştan sona kadar bütün bölgesini kapsayan 20'den fazla yürüyüş yolundan oluşmaktadır. 'Ole Yürüyüş Yolu' Kore'nin dört mevsiminde de güzelliğini korur. Sizleri kesinlikle hayal kırıklığına uğratmayacaktır. Çiçeklerin mevsimi olan bahar, güneşli yaz, muhteşem sarı, turuncu ve kırmızı renkli yaprakların mevsimi olan sonbahar, bembeyaz karlarla örtülü kış. 'Olle Yürüyüş Yolu', mevsimlerin her birinde ayrı güzelliğe sahiptir. Burada her mevsimde eğlenceli, çeşitli ulusal ve yerel festivaller düzenlenmektedir.
Bahar: Nisan ve Mayıs'ta ülkenin iç kesimlerinde veya dağlarda yürüyüş yapıldığında baharın enerjisi tamamen hissedilebilir.

Yaz: Haziran'dan Ağustos'a kadar sıcak güneşin altında yazın zevkini çıkarabilirsiniz. Kore'nin Doğu Denizi, Batı Deniz ve Güney Denizi muhteşem deniz manzarasına sahiptir. Ayrıca buralarda yüzme, dinlenme, deniz sporu gibi çeşitli aktiviteler de yapılabilmektedir. Sıcaklık ve yüksek nemden kaçmak için Kore'nin güzel vadilerine giderek serin ve sakin bir tatil geçirebilirsiniz.

Sonbahar: Sonbaharda hava açık ve serindir. Altın renkli sonbaharda tarlalar ve kırlar, muhteşem sarılı kırmızılı yapraklarla mükemmel bir ahenk içerisindedir. Sonbaharda dağlara yürüyüşe giderek muhteşem manzaranın tadına varabilirsiniz.

Kış: Kışın da eğlenceli aktiviteler ve görülmeye değer vardır. Kışın sıcak ve acı yemekler yenildiğinde hem vücudun hem de bulunulan ortamın ısındığı hissedilebilir.

 Yeosu Yeongchuisan Dağı'nda açan pembe renkli çiçekleri baharın müjdecisidir. 
 Seul'un ortasını çapraz geçen Hangang Nehri'nde yaz mevsiminde su üzerinde yapılan çeşitli sporlarla eğlenilebilir.
 Etrafın renkli yapraklarla bezendiği sonbaharda bisiklete binerek hem rahatlayabilir hem de deşarj olabilirsiniz.
 Büyük bir tutkuyla kış yürüyüşüne çıkanlar Jeju Adası' karla kaplı Halla Dağı'nın cazibesine kapılacaklardır. 
 Seongsan-llchulbong Tepesi, 'UNESCO Listesi'ne alınan bir tüf konisidir, deniz altındaki volkanik patlama ile oluşmuştur.

8 Aralık 2016 Perşembe

G. Kore UNESCO Dünya Mirasları

Güney Kore'de ilginç hikâyelere sahip kültürel miraslar bulunmaktadır. Jongmyo Kraliyet Soyu Mabedi, Bulguksa Tapınağı, Seokguram Mağarası gibi kültürel değer olarak nitelendirilen 'Dünya Mirasları (10 Kültürel Miras ve 1 Doğal Miras)' ve Pansori, Arirang gibi 'Somut Olmayan Kültürel Miraslar' yani 'İnsanlığın Manevi Mirasları (16 tane)', Hunminjeongeum ve Donguibogam gibi içinde tarihî değerler taşıyan 'Dünya Yazılı Mirasları (11 tane)' vs. Güney Kore'nin geçmişini, şu anki durumunu ve geleceğini yansıtmaktadır. Güney Kore'nin UNESCO'ya girmiş 'Dünya Mirasları'na göz atarak anlamlı ve değerli zamanlar geçirebilirsiniz.

Haeinsa Tapınağı Jangkyeong-panjeon
Goryo Hanedanı Dönemi'nde Buda'nın sözleri­nin ve Budist kanunlarının yazılmış olduğu yaklaşık 80 bin tahta yazma kalıbının yani Palman-dae-jangkyeong'ın korunduğu ahşap bir binadır. Dünyada tektir, sadece Güney Kore'de bulunmaktadır. Yapılalı 750 yıl geçtiği halde günümüzde hala orijinalliğini korumaktadır.









Joseon Kraliyet Mezarları
Mezarları, yaklaşık 500 yıl hüküm sürmüş olan Joseon Hanedanı'nın kralları için yapılan mezarlardır. Burası Çin'de 'fen shui' olarak bilinen, coğrafi kehanetlerin Kore versiyonu olan 'pungsu', Konfüçyüsçülük vs. geleneksel inançları yansıtan bir yerdir. Ayrıca burada kraliyet cenaze törenleri ve anma törenleri ile ilgili bilgilere de ulaşabilirsiniz.








Jeju Volkanik Adası ve Lav Tüpü Mağaraları
Güney Kore'de ilk olarak 'Dünya Doğal Miras­ları listesine adı kayda geçen Halla Dağı, doğal sit alanları, Geomun Oreum Lav Tüpü Mağarası ve Seongsan İlçulbong Tepesi ile dünyada eşi benzeri bulunmayan volkanik coğrafyanın olağanüstü güzelliğine, jeolojik öneme ve ekolojik değere sahiptir.









Gyeongju Tarihî Alanları
Gyeongju tarihi kalıntı bölgesinde bin yıllık Şilla Hanedanı'nın tarihî ve kültürel izleri hiç zarar görmeden günümüze kadar taşınmıştır. Gyeongju şeh­rinin her yerinde Şilla Dönemi'nde yapılmış, paha biçilmez hazineler olan heykel, kule, tapınak, saray, kraliyet mezarı, kaleler vs. ile karşılaşabilirsiniz.












Suwon Hwaseong Kalesi
Joseon Hanedanı'nın 22. kralı olan Jeongjo Dönemi'nde inşa edilmiş olup sağlam ve kullanışlı bir kaledir. Geojunggi Ağır Yük Vinci gibi o dönemin en son yapım teknolojileri kullanılarak yapıl­mıştır. Bu kale, doğu ülkelerinde eşi benzeri bulunmayan bir başyapıt olarak görülmek­tedir.



   


Jongmyo Kraliyet Soyu Mabedi  
Joseon Hanedanı'nın kral ve kraliçelerinin ruhları için inşa edilen kraliyet soyu mabedi, anıt­mezara (mausoleum) benzeyen Konfüçyüs tapınağıdır. Joseon Dönemi'nden günümüze kadar ruh kültüründe yer alan anma kültü­rü ve sistemleri aktarıla gelmiştir. Her yılın beşinci ayının ilk pazarı burada anma töreni yapılmaktadır.





Namhansanseong Hisarı
Namhansanseong Hisarı, Bukhansanseong Hisarı ile birlikte Joseon Dönemi'nin başkenti olan Hanyang (şimdiki Seul)’ı koruyan büyük bir hisardır. Bu yapı, 7. yüzyıldan 11. yüzyıla kadarki istihkâm teknolojilerinin nasıl geliştiğini ve birçok askerî savunma teknolojisinin nasıl değişmiş olduğunu göstermektedir.








 

Changdeokgung Sarayı
Joseon Hanedanı'nın üçüncü kralı olan Tejeong Dönemi'nde inşa edilmiştir. O dönemin orijinal mimari­si tüm özgünlüğü ile korunmaktadır. Ayrıca bununla kalmayıp büyük ağaçlar, gölet ve köşk ile uyum içinde olan geleneksel bahçe de güzelliğini korumaktadır.








Gochang • Hwasun • Ganghwa Dolmenleri
Gochang • Hvvasun • Ganghwa dolmenleri, yaklaşık 2.000-3.000 yıl önce yapılmış olan iri taş mezarlardır. O dönemde dol­menlerin oluşum süreçleri ve tarih öncesi dönemin yaşam koşullarının izlerine rast­lanabilir.







      


Hahoe ve Yangdong Mahallesi 
14. yüzyılda yapımına başlanıp 15. yüzyılın ortalarında ya­pımının tamamlandığı Andong Hahoe Ma­hallesi ve Gyeongju Yangdong Mahallesi'nde, Joseon Dönemi'nin Konfüçyüs soyluların kültürleri günümüzde hala sürdürülmektedir. Burada Kore geleneksel ev tipleri olan 'Giwagip evi (kiremit çatılı evler)' ve 'Chogagip evi (saman çatılı evler)' aracılığıyla geleneksel mimari ve yaşam tarzı tecrübe edilebilir.







Bulguksa Tapınağı • Seokguram Mağarası
Seokguram, Buda'ya sunulan bir tür mağara tapı­nağıdır ve burada merhametle gülümseyen Buda heykeli bulunmaktadır. Bulguksa, ide­al Buda'nın ülkesini simgeleyen tapınaktır ve Şilla Dönemi'nin mimari teknolojisini, sanatsal mükemmelliğini ve bilimselliğini görebileceğimiz bir yerdir.