16 Ağustos 2014 Cumartesi

Busan Gezilecek Yerler


BM Şehitliği ve Barış Parkı
Kore’de bulunan BM Şehitliği ve Barış Parkı, 1950 – 1953 yılları arasındaki Kore Savaşı sırasında Türkiye’nin de dahil olduğu 16 BM ülkesinin savaş sırasında yaşamını yitiren askerlerini anmak üzere yapılmıştır.
Yıl boyunca burada pek çok etkinlik düzenlenir. Bunların arasında, Nisan’da Kore Savaşı Gazileri Anma Töreni, Mayıs’ta Amerikan Anma Döneri, Haziran’da Kore Anma Günü ve Ekim’de BM Tören Günü sayılabilir.
TARİHÇE
Anma Hizmeti Salonu ve Hatıra Salonu sırasıyla 1964 ve 1968 yıllarında inşa edildi. Busan halkı, 1966 yılında Ana Giriş’i şehitlere ithaf etti.
MİMARİ ÖZELLİKLER
İnsana huzur veren bu park, çimenle ve ağaçla kaplı 135,000 m2 bir alana yayılmaktadır. Burada bulunan bazı anıt ve mekanlar şöyledir: Anma Hizmeti Salonu, Hatıra Salonu, 2 Türk Anıtı, Yunan Anıtı, Avustralya Anıtı, Britanya Anıtı, 2 gölet.
Ulaşım
Busan İstasyonu’ndan (Busan Metrosu 1. Hat), 10. Çıkış. 134 nolu otobüse binin ve BM Şehitliği ve Barış Parkı’nda (유엔공원) inin.

Daeyeon İstasyonu (Busan Metrosu 2. Hat), 3. ya da 5. Çıkış. İstasyondan 15 dakika yürüme mesafesindedir.
Ziyaret Saatleri
Ekim – Nisan: 09:00 – 17:00

Mayıs – Eylül: 09:00 – 18:00
Ücretler
Ücretsiz

Beomeosa Tapınağı
Beomeosa Tapınağı, Busan’da tanınan bir yer olan Geumjeong Dağı‘nın kenarında kurulmuştur. Günümüzden 1,300 yıl önce, Silla Krallığı döneminde (krallık 678 yılında çoğunlukla Gyeongsang-do Eyaleti bölgesini elinde bulunduruyordu), Kral Munmu’nun (661 – 681) hükümdarlığının 18. yılına denk gelen 678 yılında, keşiş Ui Sang tarafından inşa edilmiştir.
MİMARİ ÖZELLİKLER
İlk Beomeosa Tapınağı binası, Imjinwaeran İstilası (1592′de Kore’nin Japonya İstilası) sırasında yıkılmış olsa da 1713 yılında, bugün gördüğümüz haline gelecek şekilde yeniden yapıldı. Daeungjeon, Joseon Hanedanlığı’nın (1392 – 1910) en ince ve lüks mimarilerinden birisidir. Üç katlı ve dört sütunlu pagoda olan Iljumun, 9. yüzyılda inşa edilmiştir. Bunun dışında, yedi kraliyet kanadı, sayvanlar, üç kapı ve on bir inziva yeri bulunur. Doğal anıt olarak ilan edilen salkım ağaçları ve vadiler Mayıs ayında çok güzel bir manzara yaratır.
Ulaşım
  • Beomeosa İstasyonu’nda (Busan Metrosu 1. Hat) 5. ya da 7. Çıkış’tan iki çıkış arasındaki yolda 5 dakika yürüdüğünüzde Samsin otobüs durağına varırsınız. 90 nolu otobüse bindiğinizde, Beomeosa Tapınağı Bilet Gişesi’ne ulaşırsınız.
  • 37, 47, 48, 49-1, 50, 50-1, 80-1, 147, 148, 247 ya da 301 nolu otobüse binin ve son durakta indikten sonra 90 nolu otobüse binin. Buradan taksi tutarsanız, 5-10 dakikada sizi götürür.
Ziyaret Saatleri
08:30 – 17:30
Ücretler
Ücretsiz


Haeundae Plajı
Haeundae Plajı (해운대해수욕장), belki de Kore’nin en ünlü plajıdır. Haeundae Plajı, yıl boyunca düzenlenen değişik kültürel etkinlik ve festivalleriyle de ünlüdür. Haeundae Plajı’nda bulunan Halk Meydanı’nda, neoldduigi (tahteravalli zıplaması), Kore güreşi, tuho (ok fırlatma), halat çekme ve yutnori gibi geleneksel oyunları izleyebilirsiniz. Ayrıca, Plaj Kültürü Merkezi ve Plaj Kitaplığı da bulunmaktadır. Haziran ile Ağustos ayları arasında yüzlerce insan plaja değişik etkinlikler için gelmektedir.
TARİHÇE
“Haeundae” adı, Silla Hanedanlığı (MÖ 57 – MS 935) döneminde yaşamış olan Koreli bilgin Choi Chi-Won (857~?) tarafından verilmiştir. Dongbaekdo Adası’nda yürürken, çok etkilenip adadaki taş bir duvara “Hae Un Dae” sözcüklerini kazımış.
MİMARİ ÖZELLİKLER
Haeundae, 1.5 km uzunluğunda, 30-50 metre genişliğindedir ve 58,400 m² bir alana sahiptir.
Beyaz kumu sert olduğundan kolayca deriye yapışır. Bu plajın kumu, Chuncheon Çayı’ndan gelen gelen kumla rüzgarın etkisiyle doğal olarak kum haline gelen deniz kabuklarından oluşmaktadır.
Ulaşım
Busan İstasyonu’ndan 170 metre dosdoğru yürüyün ve 1003 nolu otobüse binin. 30 dakika sonra da Haeundae Plajı durağından inin ve Haeundae Plajı’na yürüyün.
Ziyaret Saatleri
Yüzme mevsimi Temmuz başı ile Ağustos sonu arasıdır.
Ücretler
Ücretsiz

Jagalchi Balık Pazarı
Jagalchi Balık Pazarı (자갈치시장) Kore’nin en büyük deniz ürünleri pazarıdır. Balık satıcılarının büyük çoğunluğu kadındır; bu yüzden buradaki satıcı kadınlara ‘Jagalchi Ajumma,’ denir. Korecede ‘ajumma’, orta yaşlı ya da evli kadın anlamına gelmektedir.
Busan şehrini temsil eden bu pazar tüm ülkede bilinir. Ziyaret ettiğinizde, sevenler taze çiğ balığı hemen orada yiyebilirler. Pazara giden yol boyunca kadın satıcıların ahşap tezgahları üzerinde midye, deniz yosunu ve balık çeşitlerini sattığını görebilirsiniz.
Her yıl Ekim ayında, Jagalchi Kültürel Turizm Festivali düzenlenmektedir. Metronun sağladığı kolay ulaşım sayesinde buraya gitmek çok kolaydır. Jagalchi Pazarı, Busan’daki yerli halkın nasıl yaşadığını kolaylıkla görebileceğiniz yerlerdendir.
TARİHÇE
Kore Savaşı’ndan sonra burası kendini bir balık pazarı olarak güçlendirdi.
Ulaşım
Jagalchi İstasyonu (Busan metrosu 1. hat), 10. Çıkış’tan çıkın. Jagalchi 3(sam)-gil Caddesi’ne girin. 5 dakika yürüdükten sonra Jagalchi Balık Pazarı’na varırsınız.
Çalışma Saatleri
08:00 – 22:00

Gamcheon Kültür Köyü
Gamcheon (Taegeukdo) Köyü’nün bu pek sık rastlanmayan adı, benzersiz köklerini ortaya çıkarmakta. Kore Savaşı sırasında, Taegeukdo dininin 4,000 üyesi, savaşın böldüğü ülkenin farklı bölgelerinden gelen mülteciler Busan’ın bu semtinde yerleştiler ve kendilerine ev olarak da 800 dolayında ahşaptan baraka/gecekondu inşa ettiler.
1958 yılında, buradaki 4,000 kişiye Kore’nin başka yerlerinden yenileri de katıldı. Sonraki yıllarda köyde çok az değişim oldu. 1980′lerde buradaki nüfus 20,000′e ulaştı. Ancak o günden bu yana nüfus 10,000 dolayına düştüğünden bugün evlerin pek çoğu boş durmakta.
MİMARİ ÖZELLİKLER
Gamcheon (Taegeukdo) Köyü, yukarıdan muhteşem bir panorama sunmakta. Ancak şehrin manzarasının gerçekten zevkini yaşamak için şehrin sokak aralarında dolaşmalısınız.
Ulaşım
Busan İstasyonu’ndan 17 ya da 17-1 nolu otobüse binin. Son durakta inin. Buradan kısa bir yürüyüşün ardından semt otobüsüne binin (maeul). Otobüsten Gamjeong İlkokulu’nda inin. Oradan itibaren köyü görebilirsiniz.



 Haedong Yonggungsa Tapınağı
Kore Ejderhası Sarayı anlamına gelen, Haedong Yonggungsa Tapınağı, Busan’ın kuzey doğu bölgesinde kıyıda inşa edilmiş bir inanç merkezidir. Turistlerin bolca uğradığı bir yer olan bu tapınak, deniz kıyısında olması dolayısıyla benzersizdir. Kore’deki tapınakların çoğunluğu dağlarda inşa edilir.
Yeni Yıl’da pek çok kişi buraya gelip güneşin doğuşunu izlerken, yeni yıla dair dileklerini diler. Nisan ayı özellikle kiraz çiçeklerinin tam solarak açtığı özellikle güzel bir dönemdir. Buda’nın doğumu da kameri (ay) takvimine göre kutlanır ve özellikle geceleri tapınak bölgesinde elektrikle ışıl ışıl fenerler sayesinde muhteşem bir manzaraya evsahipliği yapar.
TARİHÇE
Haedong Yonggungsa Tapınağı, Naong olarak bilinen büyük Budist öğretici tarafından Goryeo Hanedanlığı döneminde, ilk olarak 1376 yılında inşa edilmiştir. Tapınağın ana mabedi, böyle yapılarda geleneksel olarak kullanılan renklere özel dikkat gösterilerek 1970 yılında yeniden inşa edilmiştir.
MİMARİ ÖZELLİKLER
Haesu Gwaneum Daebul (Denizsuyu Büyük Tanrıça Budası), Daeungjeon Ana Mabedi, Yongwangdang Türbesi, Gulbeop Budist İnziva Yeri (bir mağarada) ve dört aslanlı üç katlı pagodanın hepsi okyanusa         bakar   bir            şekilde görülebilir.
Sağ bölümde, mağaranın içinde, benzersiz şekilde inşa edilmiş olan Budist inziva hücresi bulunur. Ana inziva yerinin hemen önünde dört aslanlı üç katlı pagoda yerleştirilmiştir. Buradaki dört aslan, zevk, öfke, üzüntü ve mutluluğu simgelemektedir. Tapınaktaki diğer önemli alanlar arasında, kayalık manzarayı çevreleyen 108 basamaklı merdiveni ve fenerleri sayabiliriz. 108 basamağı indikten sonra tapınağın görüntüsü gerçekten nefes kesicidir. 108 basamağın orta bölümlerinde, durup dalgaların sakinlik veren sesini dinleyebilir, doğmakta olan güneşi seyredebilirsiniz.
Ulaşım
Haeundae İstasyonu’nda (Busan Metro 2. Hattı), 7. Çıkış.

181 nolu otobüsüne binin Yonggungsa Tapınağı’nda (용궁사) inin.
Ziyaret Saatleri
04:00-19:00
Ücretler
Ücretsiz

Busan Kulesi
Tüm şehri kuşbakışı bir açıdan 360 derece görmek için Busan Kulesi ideal bir yerdir. Bu kule, Busan’ın en göz önünde olan mimari yapılarından biri olması yanında kolayca ulaşılabilen bir yerde bulunmaktadır.
TARİHÇE
Busan Kulesi, 1973 yılında inşa edilmiştir.
Ulaşım
Busan metrosu 1. hattıyla Nampo-dong istasyonunda inin ve 1. çıkıştan 10 dakika kadar asansörlere dek yürüyün. İlk sağdan dönün ve yürümeye devam edin.
Ziyaret Saatleri
Ekim – Mart: 09:00 – 22:00

Nisan – Eylül: 08:30 – 22:00
Ücretler
Tam: 4,000 won

Öğrenci: 3,500 won


Yongdusan Parkı
Yongdusan Parkı, Busan’daki popüler dağlardan biridir. Yongdusan, Busan şehir merkezindeki tanınmış 3 dağdan birisidir. Buranın eski adı Songhyunsan’dır ve sık ince ağaç ormanından deniz manzarası olan dağ anlamına gelmektedir. Daha sonra bu ad, Yongdusan olarak değiştirildi. Bu ad, ejderha başına benzeyen şeklinden ve denizden gelen düşmanları geri püskürtmek üzere bir ruha sahip olduğu düşünülerek verilmiştir. Çok güzel manzarası olan bu parkta bulunan Busan Kulesi‘nden özellikle şehrin gece manzarası olağanüstüdür.
  • Yongdusan Park’te Bulunanlar
  • Busan Kulesi
  • Palgakjeong
  • Sergi sayvanı
  • Büyük General Lee Sunsin’in heykeli
  • Cheongdongyongtap (Bronz Ejderha kulesi)
  • Donganhuijehyungsang (ulusal bağımsızlık eylemcisinin taş büstü, An Huije -takma adı, Dongan)
  • Çiçek saati
  • Yaşlılar için Bakım Merkezi
  • Edebiyat anıtları
  • Busan vatandaş çanı sayvanı
  • Budist tapınağı
TARİHÇE
Kore savaşı boyunca, yersiz kalan halk, bu dağa ve tepesine ev inşa ettiler. Ancak çıkan iki ayrı yangında tüm bunlar yok oldu ve tepeyi boş bıraktı. O günden itibaren başlatılan yoğun ağaçlandırma ve yeşillendirme çalışmalarıyla çok güzel bir park ortaya çıktı.
Liberal Parti döneminde parkın adı Unam iken, 1960 yılındaki Nisan devriminin ardından yeniden eski adına kavuştu.
Ulaşım
Busan İstasyonu’ndandan Metro 1. Hat ile (5 dakikalık yolculuk) Nampo-dong İstasyonu’nda inin. Nampo-dong İstasyonu’nun 1. Çıkışından dışarıya çıkıp 10 dakika yürüyün.
Busan Ekspres Otobüs Terminali’nden Nopo-dong İstasyonu’na bir otobüse binin ve Nampo-dong İstasyonu’nda inin (50 dakika). Nampo-dong İstasyonu’ndan 10 dadika yürüyün.


Gwangalli Plajı
Gwangalli Plajı (광안리해수욕장) 1.4 km uzunluğunda, 64 genişliğinde, ince kumlarıyla ünlü bir halk plajıdır. Bu bölge uygulanan deniz kirliliğini temizleme programı sayesinde, berrak ve temiz bir suya kavuşmuştur. Bu bölgenin temiz denizi, pek çok balıkçıyı da çekmektedir. Balığı yakaladıktan hemen sonra çiğ balık yemeklerini hemen oracıkta hazırlayabilirsiniz.
Plajda tekne kiralayabilirsiniz. Su kayağı, jet kayağı, rüzgar sörfü ve diğer su sporlarını burada bulabilirsiniz. Burada bulunan bir açıkhava konser sahnesinde, Busan Okyanus Festivali ve değişik etkinlikler düzenlenir. Bölgede bir kültür merkezi, bir müze, tiyatro ve sinemalar, sanat galerisi, Kore ve yabancı giysi mağazaları bulunur. Özellikle gençler için de çok popüler bir toplanma yeridir.
Ulaşım
  • Busan İstasyonu’ndan 41, 42, 140, 239, 240 ve 139 nolu otobüslerden birine binin ve Gwanganlli Plajı’nda inin.
  • Ekspres Otobüs Terminali’nden 131 ya da 131-1 nolu otobuslerden birine binin ve Gwanganlli Plajı’nda inin.
  • Busan Metro İstasyonu’ndan 1. Hat üzerinden Seomyeon İstasyonu’nda 2. hatta geçin. Gwangan İstasyonu’nda inin ve 3. ya da 5. Çıkışta’nda dışarıya çıktıktan sonra 5 dakika yürüyün.
Ziyaret Saatleri
Yüzme mevsimi, Haziran sonu ile Ağustos sonu arasındadır.
Ücretler
Ücretsiz


Geumjeong Dağı
Geumjeongsan, ülkenin savunması için önemli bir coğrafi yer olarak görülmüştür. Bu yüzden, Beomeosa gibi ülkeyi savunduğuna inanılan bir tapınak, Üç Krallık döneminde inşa edilen ülkenin en büyük kalesi olan Geumjeongsanseong Kalesi yakınında inşa edilmiştir.
Geumjeong Dağı’nda, ana zirvesi denizden 801.5 metre yüksekte olan Godangbong Zirvesi, ve kuzeyde 727 metre yüksekliğe sahip Janggunbong Zirvesi, güneyde 638 metre yüksekliğe sahip Sanggyebong zirvesi ile Seongjigok Vadisi arkasında 642 metre yüksekliğe sahip Baegyang Dağı bulunur. Bu zirveler arasında, Wonhyobong, Uisangbong, Mireukbong, Daeryukbong, Paryubong ve Dongjebong  gibi pek çok      zirveler de bulunur.
Geumjeong Dağı’nda 14 adet mineral su kaynağı bulunur. Bu su kaynakları dağda yürüyüş yapanlar tarafından kullanılır ve yakınlarda yaşayanlara da su sağlar. 2,300 tür ağacı, 600 dolayında hayvan türüyle, Geumjeongsan Dağı doğal bir yaşam alanıdır.
Ulaşım
Beomeosa İstasyonu (Busan Metrosu 1. Hat) 5. ya da 7. Çıkış. İki çıkış arasında Samsim otobüs durağına doğru yaklaşık 5 dakika yürüyün. 90 nolu otobüse binin ve Beomeosa Tapınağı Bilet Gişesi’nde inin.


Shinsegae Centum City
ALIŞVERİŞ BİLGİLERİ
Shinsegae Centum City Mağazası, Guinness Dünyü Rekorları Kitabı’nda dünyadaki en büyük alışveriş mağazası olarak kayda geçmiştir. Mağazada tek bir çatı altında sayısız farklı ürün satılmakta. Ziyaretçiler ayrıca burada gerçekleştirilen eğlenceli gösterileri de izleyebilir.
TARİHÇE
Kore’de ilk büyük mağazayı açan Shinsegae, bu önemli yerde yılların parakende satış deneyimini göstermektedir. Kaplıca ve buz pisti de binanın bünyesinde bulunmaktadır.
MİMARİ ÖZELLİKLER
İtalyan mimar Claudio Silvestrin ve bir Amerikan mimari ve tasarım firması olan Callison gibi dünyaca tanınan uzmanlar, Centum City’yi “altın deniz” kavramı altında tamamladı. Bu büyük mağaza, Busan’da belirleyici bir yer olarak ortaya çıktı.
Ulaşım
Busan İstasyonu’ndan metroyla Centum City İstasyonu’na gidin (Busan Metrosu 2. hat). Metro istasyonuyla istasyon arasında geçit bulunur.
Çalışma Saatleri
10:30 – 20:00

Nampodong Sokağı
Ulaşım
Busan Metrosu, 1. Hat, Nampo-dong İstasyonu.
ALIŞVERİŞ BİLGİLERİ
Busan’ın sinema ve tiyatro bölgesi olan bu sokakta, tiyatro sahneleri ve sinema salonları doludur. Busan Uluslararası Film Festivali (BIFF) de bu sokakta yapılın. BIFF’yi kutlamak için festivalde ödül alanların el ve ayak izlerinin olduğu bakır plaketleri sokağa yerleştirilir. Bu bakır plakalar meydanın yürüyüş     yollarından      öteye   uzanır.

Özellikle Ekim ayında, yerel sinemalarda festival filmleri gösterilmeye başlandığında, bu sokak daha da şenlenir. Yine bu dönemde, tanıtımı yapılan filmlerle ilgili pek çok etkinliği de bu bölgede bulabilirsiniz. Bu bölge yalnızca sinema salonlarıyla değil, son dönemde artan mağaza ve lokantalarıyla da popülerliğini artırmaktadır.


Haeundae Geleneksel Pazarı
Haeundae Pazarı, Busan’da turistlerin sevilen bir uğrak yeridir ve Haeundae Plajı’nın arka tarafındaki yol boyunca uzanır. Bu pazarda, taze sebze ve meyve, et, deniz ürünleri yanında kimbap (deniz yosunu pirinç ekmeği, tteokbokki (baharatlı soslu pirinç keki) de satılır. Yeni mutfakları tanımaya meraklı kişilerdenseniz, Kore kültürünü ilk elden tanımak için bu pazar iyi bir fırsat sunar.
Ulaşım
Haeundae İstasyonu (Busan Metrosu 2. Hat), 3. Çıkış. Gunam-ro boyunca dümdüz 350 metre kadar yürüyün. 39, 139, 1001 ya da 1003 nolu otobüsler Haeundae’de durur.
Çalışma Saatleri
09:00-22:00
Ücretler
Ücretsiz











1 yorum:

  1. Paylaştığınız bilgiler çok yol gösterici oldu. Çok teşekkür ederim 💕

    YanıtlaSil