25 Aralık 2013 Çarşamba

İstanbul – Gyeongju Dünya Kültür Expo 2013 Tanıtım

Sizlere bugün ki yazımda İstanbul – Gyeongju Dünya Kültür Expo 2013’dan bahsetmek istiyorum. Biliyorum bunu yazmakta biraz geç kaldım ama geç olsun güç olmasın demişler J. Gene her zaman ki gibi facebook aracılığıyla gönüllü arkadaşların arandığı bir ilan yayınlamışlar gene duramadım hemen atladım tabi ki J Aradan zaman geçti bir telefon Expo ofisi gönüllü olmak için başvuru yapmışsınız başvurunuz hala devam ediyor evet dedim sesim titreyerek ama şöyle bir durum var ben çalışıyorum tam zamanlı gelmem deyip telefonu kapatmış ve çok üzülmüştüm. Aradan bir ay geçti bu arada işimden ayrıldım evde kös kös otururken gene bir telefon J Expo da gönüllü olarak çalışmak ister misiniz? Koca bir evet geldi benden hemen mülakat tarihini alıp o günün gelmesini bekledim. Mülakat günü gelmişti insanları gördükçe bunca insanın arasından nasıl olacak derken evet ben gönüllü olmuştum ve hiç unutamayacağım bir serüven beni bekliyordu. Gönüllü oldum ve ilk gönüllü toplantısı için Legacy Ottoman Hotel'e çağrıldım orada bizlere Expo anlatıldı, şapka, arma, t-shirt ve güzel ikramlar verildi. Bu da ilk gönüllü resmim çok kötü ama olsun güzel hatıra sonuçta :)


O kadar anlatılacak şey var ki nerden nasıl başlayacağıma bir türlü karar veremedim. O yüzden 23 gün boyunca süren bu fuarı sizlere bölüm bölüm anlatmaya karar verdim. Belki bu fuar herkes için iki milletin kaynaşması olarak tanımlanıyor olabilir ama benim için çok daha fazla şey ifade ediyor. En başta etkinliğin özetini yapmakla başlamak istiyorum.



Etkinliğin Adı: İstanbul – Gyeongju Dünya Kültür Expo 2013

Konu: Yol, Buluşma ve Birliktelik

Tarih: 31.08.2013 – 22.09.2013 (23 gün)

İçerik: Performans, Sergi, Film, Etkinlik, Sempozyum vb.

Düzenleyen: Gyeongsangbuk-do Eyaleti, Gyeongju Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi

Denetleyen: İstanbul – Gyeongju Dünya Kültür Expo 2013 Ortak Çalışma Ofisi

Yürüten: Kore Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı, UNESCO ve 18 Kuruluş

Destekçi: Posco, SK, Hyundai Motors, Samsung, LG, Nonghyeob, Daegu Bankası, vb.

Yer: İstanbul’un etkinlik alanları 

*Lütfi Kırdar Kongre Merkezi
-Kore –Türkiye ortak orkestra konseri

*Cemal Reşit Rey tiyatro salonu
-Kore – Türkiye ortak sanatı
-Şilla

*Muhsin Ertuğrul Sahnesi
-Flying

*Hilton Otel
-Kore – Türkiye geleneksel moda gösterisi

*Taksim Metro Galerisi
-Kore- Türkiye ortak resim sergisi

*TRT Meydanı
-B-Boy + Fusion Performansı
-Taekwondo Gösterisi

*Beyoğlu Sanat Galerisi
-Kore – Türkiye ortak sanatı ve Kore çay kültürü

*Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
-Kore film festivali
-Kore – Türkiye edebiyat sempozyumu

*Tophane Galerisi
- Kore – Türkiye ortak sanatı

*Eminönü Meydanı
-Kore Kültür Pavilyonu

*Beyazıt Meydanı
-Kore şirketi tanıtım pavilyonu

*Marmara Üniversitesi Sanat Galerisi
-Kore – Türkiye ortak sanatı

*Ayasofya Meydanı
- Açılış töreni ve kapanış
-Geleneksel Kore gösterileri
-Farklı ülkelerin dans performansları
-B-Boy + Fusion Performansı
-Taekwondo Gösterisi….

*Sultanahmet Meydanı
-Kore - Türkiye geleneksel kültürler deneyimi
-İpek Yolu Pazarı
-Dünya halk performansı festivali
-Gyeongsangbuk-do, Gyeongju-si tanıtım pavilyonu

*Fatih Belediye Tiyatrosu
- Dünya halk performansı festivali

*Topkapı Sarayı Müzesi
-Kore özel eşyalar sergisi

Amblemin Anlamı


-Gyeongju Expo’yu simgeleyen Şilla Birliği çağının tarihsel eseri olan Sumakse’yi ortaya koymuştur. Yanı sıra Kore ve Türkiye’yi simgeleyen bayrakları Sumakse’nin yanlarına yerleştirerek Expo’nun görkemini göstermektedir.
-Simgenin üst kısmındaki Lale Türkiye’yi alt kısımdaki bulut Kore’yi temsil etmektedir.
-İki kültürün bir araya gelip geleceği ve hayalleri yaymak için birlikte ilerleyeceği anlamına gelir.

Maskotların Anlamı



-Şilla Hwarang ve Yeniçeri’yi temel konsept olarak kararlaştırılmış ve İstanbul-Gyeongju Dünya Kültür Expo’dan iki kültürün beraber olup dünyaya açıldıklarını simgelemektedir.

24 Aralık 2013 Salı

Yolculuk Başlasınnnn


Merhaba Millettttt :)

Bu benim ilk blogger’la deneyimi olacak. Bu blogger da sizlere Kore’yle ilgi bildiklerimi, gördüklerimi, yaşadıklarımı anlatacağım. Güney Kore hayranlığı birçok insanda olduğu gibi bende de ilk Sarayda Mücevher dizisiyle başladı. Dizi bittikten sonra Güney Kore’yi araştırmaya başladım araştırdıkça müzikleri, dansları, eski giyim tarzları, evleri, sarayları ve birçok şey ilgimi çekti. Her yeni bir bilgi öğrendikçe daha da merak ettim daha çok araştırmaya başladım. Bana yardımcı olan en büyük site facebook tu tabi ki. İlk ilgilenmeye başladığım zamanlarda çok site yoktu ama TRT 1 de yayınlanan Kore dizileri sayesinde insanlar Kore’yi tanımaya başladı ve bir sürü sayfa açıldı. Bu da benim işime geldi ne kadar çok sayfa o kadar çok bilgiydi benim için. Bir gün en çok takip ettiğim site ve şu anda yöneticilerinden biri olduğum Kore Sevenler Topluluğu’nda bir ilan gördüm. Bu ilanda Konsolosluğun yaptığı K-POP yarışması için gönüllü arkadaşların aradığını yazıyordu. Ama ben başvuru için çok geç kalmıştım. Dedim ki olsun sen başvur başvurucan da elin mi yorulacak dedim ve başvurdum. Ertesi gün bir mesaj gönüllü olmak için başvuru yapmışsınız başvurunuz hala geçerli mi mesajı görür görmez yerimden zıpladım dedim evet evet evet J. İşte her şeyin başladığı zaman gelmişti. K-POP yarışmasında gönüllü oldum ve her şey hızla gelişmeye başladı. Yarışma bittikten sonra gruba yönetici alımı olacağını söylemişlerdi tabi ben durur muyum J tabi ki de hayırrrr J Sağ olsun arkadaşlar benim azimli ve çalışkan olduğumu gördüler ve aralarına beni de aldılar. Buradan onlara çok teşekkür ediyorum. Gel zaman git zaman bir sürü etkinlikler yaptık, farklı insanlarla daha farklı projeler için bir araya geldik derken bir bakmışım etrafımda Kore’yle ilgilenen (oppacılar ve bizimkiler ne kadar unni deseler de Koreli arkadaşım bunun onni olduğunu söyler ve unni diyenlere sinir olur) ve Kore kültürünü seven birçok insan var. Sözün kısası sizlere yaşadıklarımı, okuduklarımı, gördüklerimi anlatmaya kara verdim ve bu bloğu oluşturdum. İlk olarak Güney Kore’yle ilgili biraz ansiklopedi bilgi vermek istiyorum.

Güney Kore

Resmi adıyla Kore Cumhuriyeti Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nın güneyinde kalan bir devlettir. Güney Kore'nin komşu devletleri batısında Çin Halk Cumhuriyeti, doğusunda Japonya ve kuzeyinde Kuzey Kore vardır. Ülkenin başkenti Seul'dur. Güney Kore ılıman iklim kuşağında kalıyor ve ülke arazisi dağlık topraklardan oluşuyor. Güney Kore sınırları 99,392 km'lik bir alanı kaplar.

Güney Kore başkanlık sistemine göre yönetilen ve onaltı idari bölüm içeren bir cumhuriyet, ayrıca ülkedeki yaşam standartları çok yüksektir ve Güney Kore gelişmiş ülke statüsüne sahiptir. Ülke Asya'nın en büyük dördüncü ekonomisine ve Dünya'nın en büyük 15'inci (GSYİH) veya 12'inci (SAGP) ekonomisine sahiptir.

Bayrak

Güney Kore Cumhuriyeti'nin ulusal bayrağı Tegıki Çosan Krallığı döneminde benimsenmiştir. Adını eşit olarak ve kusursuz bir dengeyle ikiye bölünmüş olan ortasındaki tegık çemberinden alır. Bu simge birbirine karşıt olan ama kusursuz bir uyum ve denge oluşturan evrensel güçlerin simgesi iki zıt ögeden oluşur: yin ve yang. Üstteki kırmızı bölüm yang'ı alttaki mavi bölüm yin'i simgeler.

Bayrağın dört köşesindeki üçlü çizgiler karşıtlık ve uyumu anlatır. Sol üst köşedeki üç kesiksiz çizgi cennet ve gökyüzünü, sağ üst köşedeki iki kesikli çizgi arasındaki kesiksiz çizgi suyu, sol alt köşedeki iki kesiksiz çizgi arasındaki kesikli çizgi ateşi, sağ alt köşedeki kesikli çizgiler ise yeryüzünü temsil eder. Bayrağın beyaz fonu, Kore halkının katıksız arılığını ve barışsever kişiliğini anlatır. Bayrağın bütünü, Kore halkının evrenle uyum içinde yaşama ülküsünü simgeler.

Fiziki Yapı

Güney Kore’nin güney ve batı kıyıları çok girintili ve çıkıntılıdır. Birçok yarımada ve küçük adalarla çevrilmiştir. Bu kısımlarda, Pusan ve Inchon en önemli limanlarındandır. Doğu bölümü dağlık olmasına rağmen, batı bölümü geniş alanlar, ovalar ve tepelerle kaplıdır. Doğu bölümünde tabii limanlar da yoktur. Genellikle dağlıktır. Fakat dağlar yüksek değildir. En yüksek dağı 1916 m ile Chiri San Dağı'dır. Önemli nehirleri arasında Naktong, Han ve Inchon ırmakları sayılabilir.

İklimi

Güney Kore’nin iklimi, kışın karalardan esen soğuk rüzgarların etkisindedir. Kışın ülkede kar nadiren yağarken yağmur görülmez. Güneşli ve açık bir hava olmasına karşın ayaz nedeniyle hava sıcaklığı çok düşer.

Ülke yazları Pasifik’ten esen sıcak ve nemli muson rüzgarlarının etkisi altına girer. Yıllık yağış ortalaması 1270 mm’dir. Güneyde Eylül ayında ülke genelinde ise Temmuz ayında sık sık tayfunlar görülür. Temmuz ayı bütün ülkede çok yağışlı geçer.

Ülkenin yüzey şekilleri iklimi etkiler. Muson rüzgarları sayesinde bitki örtüsü arasında tropikal bitkiler de yer alır. Ülkede en düşük sıcaklık ortalaması -25 °C, en yüksek sıcaklık ise 38 °C’dir. Ülkede tüm yıl boyunca gece-gündüz arasındaki sıcaklık farkları çok düşüktür.

Güney Kore’nin Şehirleri

Başkent / Mega şehir / Teukbyeolsi
1
Seul
Büyükşehir / Gwangyeoksi
2
Busan
3
Daegu
4
Incheon
5
Daejeon
6
Gwangju
7
Ulsan
İller / Do
8
Gyeonggi-do
9
Gangwon-do
10
Chungcheongbuk-do (Northern Chungcheong
11
Chungcheongnam-do (Southern Chungcheong)
12
Jeollabuk-do (Northern Jeolla)
13
Jeollanam-do (Southern Jeolla)
14
Gyeongsangbuk-do (Northern Gyeongsang)
15
Gyeongsangnam-do (Southern Gyeongsang)
Özel kendi kendini yöneten İl (Teukbyeoljachi-do)
16
Jeju-teukbyeoljachido (Jeju-do)